Yamaha RX-V663

Petak, 25.11.2011. 10:33 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 72 Godina: 2008

Iako identičan vanjskim izgledom modelu 661, novi 663 donosi znatna poboljšanja. Prije svega sada je tu podrška za HDMI verzije 1.3 i kompatibilnost s 1080p/24Hz video prikazom, a ugrađeni su i najnoviji surround dekoderi Dolby TrueHD i DTS-HD master audio

Yamaha je nedavno na tržište pustila cijelu paletu svoju novih receivera, pa je sada već stari model receivera oznake RX-V661 dobio nasljednika oznake RX-V663. Gdje je nestao broj 662 u novoj oznaci i zašto su odmah prešli na oznaku više, znaju samo u Yamahi. Dizajn ovog modela se nimalo ne razlikuje od prethodnika. Tek detaljnijim čitanjem oznake modela sa sigurnošću se može reći o kojem je modelu riječ. Osnovu prednje ploče čini prepoznatljivi Yamahin narančasto osvijetljeni displej, četiri tako zvane SCENE tipke, prednji A/V priključci, te ostale uobičajene funkcijske tipke. Stražnja strana nudi sasvim solidan broj A/V priključaka od kojih treba istaknuti 2 HDMI ulaza i jedan izlaz, dvostruki subwooferski izlaz i priključnicu za Yamahinu univerzalni stanicu za iPod. Interesantno je da se u ovaj  priključak može priključiti i Yamahin Bluetooth bežični audio receiver YBA 10. On omogućuje bežično uživanje i u glazbi s mobitela koji podržavaju Bluetooth ili preko računala (uključujući MAC platforme).

Iako identičan vanjskim izgledom modelu 661, pa gotovo i svim stražnjim A/V priključcima, novi 663 donosi znatna poboljšanja, ali ona su skrivena u njegovoj unutrašnjosti. Prije svega sada se tu nalazi podrška za HDMI verzije 1.3 i kompatibilnost s 1080p/24Hz video prikazom, a ugrađeni su i najnoviji surround dekoderi Dolby TrueHD i DTS-HD master audio. Dvije tehnologije poboljšanja slike preuzete su od jačih modela receivera: visoka frekvencija osvježavanja slike od 120Hz i 100Hz i Deep color. Osvježavanje slike na duploj frekvenciji od standardne (50 Hz u odnosu na 100 HZ) već se otprije pokazalo kao vrlo uspješna tehnologija poboljšanja slike. Posebno će to biti interesantno vlasnicima LCD TV-a nešto starije generacije, jer će slika s uključenjem ove funkcije biti nešto glađa, spriječit će se problemi podrhtavanja i umanjiti zamućenje kod brzih pokreta. Deep color donosi 30/36 bitni prijenos u odnosu na prethodnu 24-bitnu izvedbu, što boje čini živahnijima s ultra rafiniranom gradacijom između njih, a tonski prijelazi su puno mekaniji i daju slici potrebnu prirodnost. Obje tehnologije se isporučuju kroz HDMI izlazni priključak. Uz sve navedeno, receiver ima već uobičajeni Yamahin Digital ToP ART  (Total Purity of Audio Reproduction Tehnology) koncept, koji kombinira najbolje i najnovije tehnologije, dijelove i sklopove za postizanje maksimalne kvalitete zvuka. To uključuje njihove vlastite “block“ tranzistore, Burr Brown 192 kHz/24 bitne D/A i A/D pretvarače.

Iako RX-V663 ne pripada među Yamahine skupe modele, njegovo uputstvo za uporabu sadrži čak 130 stranica. Glavni On screen izbornik je podijeljen u dvije cjeline: manual setup (ručno podešavanje) i auto setup (automatsko podešavanje). Postoji i treći ali on samo pokazuje neke osnovne informacije. U prvom izborniku moguće je ručno podesiti sve parametre, dok se u drugom, kako i samo ime govori, gotovo sve stvari odvijaju automatski. Kako bi se korisnicima malo olakšalo snalaženje u opcijama u Yamahi su se dosjetili vrlo interesantnoj zamisli da se na četiri tipke (tipke 1, 2, 3, 4 se nalaze i na daljinskom upravljaču i na receiveru) nazvane SCENE, postave već neke unaprijed isprogramirane stvari. Na početku svakoj tipki je dodijeljena jedna već zadana funkcija “DVD  slušanje“, “disk slušanje“, “gledanje TV-a“ i zadnja tipka “radio slušanje“. U praksi to izgleda ovako – ukoliko želite pogledati film, jednostavno treba pritisnuti SCENE tipku broj 1 i receiver odabire DVD video ulaz, odabire Dolby Digital ili DTS audio postavke za surround zvuk i sve je spremno za gledanje filma. Ako korisnik ne želi više gledati film nego slušati radio, u rad kreće SCENE tipka 4 sa svojim već isprogramiranim postavkama. Takvih kombinacija sveukupno ima 17, a korisnik će sam odabirati onu koja mu odgovara. Bez obzira na to ipak treba neke stvari ručno postaviti, iako i tu ima pomoći. Yamaha već godinama u svoje modele ugrađuje svoju prokušanu metodu automatske kalibracije zvuka zvanu YPAO (Yamaha Parametric Acoustic Optimizer) koja je vrlo preporučljiva. Interesantno je što se kalibracija obavlja zaista brzo, za svega 1.37 sekundi i gotovo nimalo ne odskače u brzini za puno skupljim modelima iz Yamahine ponude. Postupak kalibracije je sveden na zaista trivijalni rad. Dobiveni mikrofon treba uključiti u predviđeno mjesto na prednjoj strani receivera i pokrenuti automatski kalibracijski postupak, kojim se mjeri akustika prostora, izlazna jačina pojedinog kanala, udaljenost zvučnika od slušatelja, a sve se to odvija  pomoću seta različitih test tonova. Na kraju kalibracije na On screen grafici mogu se vidjeti svi relevantni podaci u surround sustavu, pa čak i je li koji zvučnik krivo priključen (okrenuta faza). Kad smo testirali u broju 70 Yamahin RX-V 3800 model, pokazalo se da softver u tom dijelu nije pouzdan jer je pokazao da su plus i minus na zvučničkim kablovima spojeni krivo iako to nije bio slučaj. Ovdje se ponovila ista stvar, sustav je pokazao kako mi je na centralnom i lijevom kanalu zamijenjena faza. Pregledom kablova bilo je jasno da je uređaj “u krivu“.

Pohvaliti treba odlično pogođenu udaljenost slušatelja od zvučnika, a naknadno podešavanje izlaznu razine zvuka za neke kanale ne treba uzeti kao minus, jer iskustva sugeriraju kako niti jedan kalibracijski sustav to ne obavlja potpuno savršeno. Yamaha je zadržala ustaljenu praksu da se u istom izborniku gdje se podešava izlazna razina zvuka za svaki kanal ne može podesiti i test ton. Ta funkcija se nalazi u drugom podizborniku (test ton), pa ga je potrebno prvo uključiti i zatim se ponovno vratiti u izbornik "SP level". Malo nelogično i šteta što to u Yamahi nisu uočili kao mali nedostatak. Od ostalih mogućnosti za istaknuti je dinamičku kontrolu raspona (DCR). To je nova tehnologija upravljanja glasnoćom učinkovita kod slušanja na nižim razinama glasnoće. DRC procesuiranje eliminira razlike između glasnoće reklama i redovnog programa, a pri tome uzima u obzir osjetljivost uha na porast glasnoće. Tu je još i već uobičajeno igranje sa 17 različitih Yamahinih DSP programa s kojima se mogu simulirati različite vrste prostora.

Receiver omogućuje jednostavnu pretvorbu, na primjer, S-VHS ili kompozitnog video signala kroz HDMI izlazni priključak (podržan je i TBC sklop, koji umanjuje moguće smetnje i podrhtavanje u slici), ali nema konverziju podizanja video rezolucije slike na HD kvalitetu od 720 ili 1080 linija. Kakav je signal na ulazu takav će i izaći na izlazu, bez obzira što se reproducira kroz HDMI izlaz.

Yamaha već godinama koristi u principu potpuno identični daljinski upravljač, što pokazuje da su očigledno sasvim zadovoljnim postojećim. Na njemu se nalazi neizostavni mali LCD (ima zeleno pozadinsko osvjetljenje), a od ukupno 66 funkcijskih tipki smo 28 najosnovnijih tipki ima flourescentni premaz, pa su vidljive i u potpunom mraku. Njime se mogu pokretati i svi ostali uređaji u sustavu, čak ako i nisu Yamahini, jer osim što već ima programirane kodove drugih tvrtki, mogu se i posebno ručno (tipku po tipku) programirati funkcije s drugih daljinskih upravljača.

Zvuk

Već dugo na receiveru nisam uočio tako veliku razliku slušanja stereo zvuka s uključenim Pure Audio modom i bez njega. Preporuka je obavezno uključenje Pure audio moda. Iako se tada zvučna pozornica smanjuje po dubini i širini, postiže se veliki dobitak na fokusiranosti izvođača i instrumenata u njoj. Cijela zvučna slika je kompaktnija i stabilnija, a zvuk postaje puno jasniji i definiraniji. Kod isključenog Pure audia, zvučna pozornica je rasplinuta i zvuk doslovno “leti“ na prednjoj sceni lijevo-desno. Odlično odrađen posao Pure Audio funkcije. Kod surround zvuka zadnji kanali daju izuzetno jasnu i čistu sliku, a to se slobodno može reći i za centralni kanal. Iako se osjeća nešto manja prostornost i veličina surround zvuka u prostoru, zvuk je uvijek vrlo direktan, pa korisnik nikada neće dobiti dojam da je izgubio neku važnu informaciju. Receiver se odlično ponašao na 6.1 surround  materijalima, gdje je prostor odjednom dobio potrebnu veličinu. U scenama s jakim i prodornim bas frekvencijama, čistinu i rezoluciju zvuka zna prikriti nešto veći bas koji se zna nametnuti u odnosu na ostale zvučne spektre. Uzevši sve u obzir, Yamaha je ponovno pokazala da drži standard visoke kvalitete zvuka, neovisno radi li se o stereo ili surround modu.

Zaključak

Yamaha je novim modelom receivera RX-V 663 ponudila očekivanu kvalitetu. Podrška za najnovije surround dekodere, te neka poboljšanja prikaza slike, uvijek su dobro došla i mamac za nove korisnike. Da je kojim slučajem ovaj receiver upotpunjen još i s video upscalerom, bio bi to puni pogodak.

+
-Podrška za sva nove HD audio surround formate
-Odličan radijski prijamnik
-Silent Cinema- surround kroz slušalice

-
-Nema ugrađeni upscaler za isporučivanje HD rezolucije bilo kojeg video signala

 

OCJENA
Zvuk (stereo) 4 / 5
Zvuk (surround) 4,5 / 5
Opremljenost 4,5 / 5
Daljinski upravljač 4 / 5
Jednostavnost upravljanja 4 / 5


Proizvođač Yamaha
Tip RX-V 663


Suround modovi
THX Ultra 2/ THX Surround EX -/-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 ●/●/●/●
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio ●/●
Dolby Digital / Dolby Digital EX / Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic Iix ●/●/●/●
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD ●/●
Logic 7 / VMAx -/-
Circle Surround l/II −/−
Reprodukcija surrounda kroz slušalice
Multi kanalni stereo 7 kanalni stereo
WMA (Windows Media Audio)/MP3/AAC -/-/-


A/V priključci


Prednji A/V
Kompozitni  ulaz
S-Video ulaz
Digitalni optički Toslink ulaz
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB -
Mikrofonski kalibracijski ulaz


Zadnji video
Kompozitni  ulaz / izlaz 4/3 (uključujući u to 1 monitorski izlaz)
S-Video ulaz / izlaz 4/3 (uključujući u to 1 monitorski izlaz)
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 3/1 (monitorski izlaz)
HDMI ulaz / izlaz 2/1 (svi verzije 1,3a)


Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 6/3
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 2/-
Digital koaksijalni ulaz /izlaz 3/1
Gramofonski ulaz


Oslali priključci
Subwoofer izlaz/ulaz 2/●
Višekanalni ulaz/izlaz 6.1 kanalni / 7.1 kanalni
Zvučnički priključci (par)/B set 7/1
Vrsta zvučničkih priključaka vijičaste stezaljke
Boja zvučničkih priključnica crna/crvena
AC strujni priključak ● (2)
Daljinska kontrola ulazno/izlazna
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3 -/-
Kompozitni video izlaz za sobu 2 -
12 V okidač
IR ulaz/izlaz
Zvučnički priključak za sobu 2
DAB -
iPod
mrežni priključak -
USB -
RS-232


Daljinski upravljač
Učeći/ već uprogramiran ●/●
LCD / osvjetljenje/EL ●/ -/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) ●  (●/-)
Makro programiranje


Posebnosti
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing 32-bit
Podesiva frekvencija skretnice (40/60/80/90/100/110/120/160/200 Hz)
Broj ugrađenih pojačala/zona 2 7/2 (stereo)
Snaga pojačala 20 Hz – 20kHZ na 6/8 Ohma (svi kanali) - /7x95W
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO -/- /●
Video čip -


Ostalo
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ flourescentni displej ●/-
Osvjetljenje - zatamljenje displeja ● (4 moda)
Pure Audio
EQ ● (7-struki)
Memorija radijskog prijamnika 40
Dimenzije (ŠVD) 435 x 171 x 393 mm
Masa
11,8 Kg
Cijena
3.490,00 kn
INFO Nove boje zvuka, tel. 01/233 76 19