TEST: Audio Technica AT-LP5

Četvrtak, 09.06.2016. 06:57 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 98 Godina: 2016

Moram priznati da me konstantno iznenađuju razmjeri povratka vinila na audio scenu. U vrijeme kada je svaki slobodni trenutak vrijedan i u kojem postoji ogromna ponuda jednostavnih glazbenih reproduktora na scenu se definitivno vratio gramofon koji zahtijeva vrijeme, pažnju i svakako nije najpraktičniji izvor zvuka.

Prevagu očigledno odnosi šarm i dojam koji ostavlja u slušanju, ali i baratanju s pločama i interakciji s ljubiteljem glazbe. Gledajući prije nekoliko dana jednog vlasnika i cijeli obred vađenja vinila, čišćenja ploče učinilo mi se da ga sama priprema za reprodukciju veseli barem kao i samo slušanje. Tako je na tržištu sve više kompetentnih modela od kojih su mnogi dobili i dodatnu funkcionalnost, a kako to obično biva u velikoj ponudi i cijene već doista kvalitetnih modela postaju sve razumnije. Situacija s novim pločama je ponešto drugačija, no kako smo već zaključili, u svijetu vinilne reprodukcije vrijede nešto drugačija pravila.

Audio Technica AT LP5 Top Web

Odličan primjer kvalitetnog i vrlo dobro opremljenog gramofona je Audio Technica AT-LP5. Nekoliko je segmenata na kojima počiva ova tehnički jednostavna, ali odlično izbalansirana konfiguracija. Kako je uređaj na test stigao već složen uz malo podešavanja geometrije započeo sam s reprodukcijom. Trebalo mi je nekoliko sati da shvatim da je ispred mene Direct Drive ustrojen model. Većina modela u usporedivoj cjenovnoj klasi koje sam imao prigode poslušati bazirala se na filozofiji remenskog pogona (Belt Drive) i to s razlogom.

Direktni prijenos je u samom startu jednostavniji i zahtijeva izvanredno precizan motor koji svoj posao obavlja sa što manje vibracija koje posljedično prodiru do vitalnih dijelova gramofona i znatnije mogu kompromitrati reprodukciju. Mirnoća u radu koju je pokazala konstrukcija više je nalik Belt Drive baziranim modelima čije vibracije jednim dijelom ublažava već i sam pogonski remen.

Nadalje, u samom kućištu raspoređene su metalne upornice koje također pomažu borbi protiv vanjskih i unutrašnjih vibracija, a ne treba zaboraviti fino izrađen i težak aluminijski tanjur opremljen s gumenim damping matom.

Audio Technica TL PL5 web rucka

Drugi zanimljivi element je svakako ručica koja će one malo vremešnije analogičare podsjetiti na vrijeme u kojem je Audio Technica bila i vrlo značajan proizvođač ručica. Njezin "J" oblik i način podešavanja podsjetnik su na dane kad je tvrtka vodila borbu s brojnom konkurencijom od kojih je samo mali broj aktivan i danas.

Ručka nosi lagan HS AT10 Headshell i već pripremljenu AT95EX zvučnicu. Zvučnica je naravno derivat već legendarne AT95 koja je doživjela mali redizajn s kojim su u tvrtki posebno zadovoljni. Sam "Dual Magnet" je ostao okosnica popularnog MM modela, no sitnijim preinakama i nešto drugačijim materijalima uspjelo se još malo usavršiti već svima dobro poznat amalgam klasičnog dizajna, kvalitete izrade i popularne cijene. Za ovu prigodu zvučnica je umjesto prepoznatljive zelene boje dobila još atraktivnije crveno ruho.

Spomenimo i hidraulički lift dobre preciznosti i gumbić za podešavanje "Anti Skating" sile, te uteg koji je vrlo jednostavno namještati i posjedujemo gotovo sve važnije elemente za reprodukciju, kao i eventualui buduću nadogradnju za koji je AT-LP5 kao stvoren.

Jednostavan za namještanje i manje verziranom korisniku i uz "Headshell" koji masom od 10g i zgodnom konstrukcijom može ugostiti razne modele zvučnica, ali i kvaliteti same baze i motora gramofon upravo provocira da ga se barem isproba s ponekom još kvalitetnijom glavom. Klasične brzine od 33 ½ okretaja, te ponovno sve zanimljivijih 45, određuju se vrlo lijepim okruglim prekidačem, dok se potrebna brzina postiže vrlo brzo zahvaljujući direktnom pogonu.

Audio Technica AT LP5 back Web

No, to nije sve što je Audio Technica upakirala s testiranim gramofonom. Tu su još dva izvanredno korisna dodatka. Radi se o ugrađenom MM phono pojačalu o čijoj kvaliteti nešto kasnije i USB priključak. Ugrađeno pojačalo se može isključiti prekidačem ukoliko vlasnik već posjeduje kvalitetno rješenje, no preporučujem slušanje barem nakratko. Osobno sam ostao ugodno iznenađen rezultatima. USB port je izuzetno zgodno rješenje za digitalizaciju vinila u praktički dva klika. Dovoljno je nakon spajanja na računalo pokrenuti neku od odgovarajućih aplikacija, te pokrenuti snimanje.

S gramofonom dolazi vrlo popularan program "Audacity", no poslužiti će i svaki drugi te namjene ovisno o preferencijama korisnika. Spomenimo da je priloženi softver besplatan, te posjeduje vrlo živahan ritam izdavanja novih verzija i veliku bazu korisnika, te je za ciljanu namjenu adekvatan izbor. Za spajanje na struju namijenjen je IEC utikač tako da i ovdje možemo pomalo eksperimentirati kao i s konekcijskim kabelima. Za gramofon ove cijene doista fin paket gotovo svega što korisniku može zatrebati.

 

Slušni test i zaključak
Slušni test je obavljen s uključenim ugrađenim MM pojačalom i ugrađenom zvučnicom. Dojmovi se dakle odnose na konfiguraciju iz kutije kako su je zamislili u tvornici samo uz provjeru i podešavanje geometrije i gazne sile za koje je bilo potrebno manje od sat vremena i pokazalo se krajnje jednostavnim.

Audio Technica AT LP5 hifimedia 98 tablicaZa početak recimo da se kombinacija ugrađene i ručice i zvučnice pokazala izvanredno sposobnom fino pratiti brazdu i ekstrahirati veliku količinu zapisa i s nešto slabije očuvanim vinilima. Eliptična igla pokazala se još jednom u pravom svijetlu. Ti prvi dojmovi motivirali su me da prvom prigodom izvadim iz ormara klasični model AT 95E kojeg već godinama čuvam za rezervu i montiram na kvalitetnu integraciju. Zanima me doista koji su njezini dometi i izvan okvira u kojima se obično koristi. Djelom se to moglo vidjeti i na testiranju.

Gramofon je zvučao naglašeno analogno, ali s dosta ritma i vrlo povezano. Srednjetonsko područje je bilo izvanredno podatno, mekano s puno detalja i činilo stožer oko kojeg se formirala zvučna slika. No, ništa manje pohvala ne zaslužuje bas koji uz ritmičnost, dobar fokus, brzinu i solidnu dubinu posjeduje i neočekivanu kontrolu, ali i dovoljnu količinu detalja. Nisam niti izdaleka mogao pretpostaviti da ću riječ "autoritativan" ikad koristiti u testu gramofonske integracije u ovoj cjenovnoj klasi, no snimke velikih orkestara bile su upravo takve. Gramofon je pokazao brzinu, te lakoćom preskakao teške dionice.

Na drugoj strani spektra, onoj koja pripada visokotonskom području situacija je poprilično slična, no prigodom glasnijih dionica vrhovi tranzijenata tendiraju malo iskočiti iz ukupne slike, pa kod glasnog slušanja vrhovi mogu ostaviti nepodatan i ukočen dojam. U zvuku nema suviše eufonije, no u cjelini posjeduje sasvim dovoljno topline, mekoće i podatnosti.

Za vlasnika koji želi igrati na sigurno i imati gotovo, provjereno rješenje Audio Technica AT-LP5 je izvanredna prigoda, no i oni koji žele dodatno unaprjeđivati  gramofon dobili su svoj prostor. Jednostavno podešavanje, superioran zvuk za ovu klasu uređaja, odlična opremljenost i doista kvalitetna izrada zaslužuju nedvosmislenu preporuku.

Zvučnica sama za sebe također još jednom dokazuje zašto je uspješno odolijevala vremenu i bila omiljena i drugim proizvođačima koji su je po svojim brandom naplaćivali i znatno više.

INFO: www.sonusart.hr