TEST: Rega RP 8 i Apheta

Srijeda, 28.08.2013. 17:13 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Nakon višemjesečne najave i još tolikog čekanja na prvu isporuku, konačno je stigao je novi Regin gramofon, model RP 8. Da uzbuđenje bude veće, po preporuci proizvođača, na gramofonu je već montirana zvučnica Apheta.

To je, u ovome trenu, najbolje što možete dobiti iz kuće koja već desetljećima ima što za reći kad je riječ o reprodukciji vinila. To najbolje je ovog puta i drugačije od onoga na što smo navikli. Ne baš globalno, jer je skeletalna konstrukcija tijela gramofona, sjetiti će se stariji hobisti, svoj vrh imala s proizvodom koji se i zvao Skeleton. Tom je gramofonu mjesto u muzeju kako zbog uspješnog dizajna, tako i zbog zvučnih dosega.

Za razliku od tog umirovljenog "skeletona", ovaj novi ima nešto sasvim drugo za pokazati kad su u pitanju odnos LP-a i tanjura, kontrola vibracija i mikrovibracija. Tijelo gramofona je ultralagano i za sigurnu vezu osovine tanjura i ručice brinu se dvije ukrute od lakog metala. Tanjur je napravljen od troslojnog stakla. Samo kućište gramofona je izvedeno iz dva dijela i može se koristiti sukladno vizualnim i inim preferencijama korisnika. Ako želite poklopac, koji osim sigurne zaštite od prašine, može poslužiti i kao zaštita od neželjenih vibracija, ovaj put ne morate strahovati od svih dobro opisanih i slušno potvrđenih negativnih efekata koji prate ovo zaštitno pomagalo.

Poklopac je vezan na vanjski dio kućišta koje s unutarnjim dijelom ima tek minimalni kontakt, te je za očekivati i takav utjecaj na zvuk.  Ručica je poznata razvojna varijacija na temu RB 300 i za vjerovati je kako se tu još uvijek ima što za reći. Montirana verzija ručice nosi oznaku RB808. Apheta je jedina, pa samim tim i najbolja, MC zvučnica koju Rega nudi. Iako sve to zajedno i nije vrh današnje svjetske ponude, pitanje sinergije je ono što u HiFi-u često prevagne u odnosu na prosto naslagivanje vrhunskih komponenti. Kad znalcu od formata, kao što je to dokazano Roy Gandi, date priliku da sve optimizira, onda je za očekivati zanimljiv rezultat.

Da li je Rega RP8 vrijedila čekanja i pažnje koju je izazvala? Ako je suditi po težini onoga što stiže u paketu i po razini završne obrade, mogli smo čekati i još malo dulje. Ukupna težina je pet  kilograma, a završna obrada primjerena je proizvodu nižeg cjenovnog razreda. Tako je višeslojni stakleni tanjur uspješno, ali ne i dovoljno uniformno slijepljen, pa se između slojeva stakla vide mjesta do kojih ljepilo i nije stiglo. Unutrašnji rubovi tijela gramofona nisu doživjeli nikakvu dodatnu obradu, a vanjski dio kućišta kao i poklopac imaju oštre rubove. Vrhunski proizvod?  Nijemci bi to proglasili prototipom koji treba proći finalizaciju, a Japanci ga vjerojatno ne bi niti pokazali. S praktičnim Englezima je uvijek bilo drugačije. Kako kažu, bitno je kako svira...

Da bi RP 8 prosvirao treba vam deset minuta ili toliko sati. Deset minuta nakon što pogledate minijaturne upute i na pripadajućem komadiću kartona pročitate kako je za vašu zvučnicu optimalno opterećenje od 1,69 grama! U deset minuta možete raspakirati i postaviti gramofon te podesiti gaznu silu na traženu gramažu ako imate čime. Ako nemate, treba vam puno više od deset minuta.  "Plug and play" u analognom izdanju... Žaliti se više neću i to ne s naslova pristojnosti, već stoga, što kad ovaj gramofon prosvira, kreće nizanje pluseva.

Naravno da se i ova Rega okreće točno i dovoljno uvjerljivo da ne možete reći kako je u pitanju remenski pogon. Tu su dva kratka remena koji neće dopustiti kolebanja brzine, koliko god jaka modulacija bila. S RP 8 ne treba tužno pogledavati bolji direktno pogonjeni gramofon i razmišljati kako je ipak remenski pogon superioran u nekim drugim aspektima. Optimalno odmjeren moment motora, težina i oblik tanjura, zajedno sa tihim ležajem donose šum uvodne brazde koji je čist i kod kojega je lako raspoznati kvalitetu vinila.

Znam da nema ničeg uzbudljivog u slušanju uvodne brazde, no upravo to će nam naznačiti što je za očekivati kada stigne modulirani signal. Tad će se iz mirne i tihe pozadine pojaviti pregršt informacija koje će pomoći u vjernom ocrtavanju prostornih koordinata. Vješti konstruktor isto može postići i drugim sredstvima, jer kada malo istaknete prezens, sve i postane prezentnije, bliže i "opipljivije". No ovdje se ne radi o takvom slatkom triku, već o sposobnosti uređaja da zadržavajući primjerenu uravnoteženost frekventnog spektra reproducira sliku izrazite transparencije i rezolucije. Frekventni spektar ne samo da je uravnotežen, nego je ovaj put i pristojno rastegnut.

rerp8 web uTxt

Vjerojatno je bas područje ono što predstavlja najveće iznenađenje kod ovog ultralaganog gramofona. Pa ako i ne ide onako duboko kako će neki konkurenti posegnuti,  RP 8 ide "dolje" brzo i artikulirano, s jasnom strukturom basa koja se iznosi točno onako kako se i taj tanjur vrti. U odnosu na većinu "teškaša" koji se nude za iste novce, ovaj gramofon ne gubi dah kad se od basa vine prema gore. Ako sam Regi RP 6 uz nedostakak energije u basu, zamjerio nedostatak harmonijske nadgradnje, čime se više približila standardu koji danas drže dobri CD reproduktori, nego li uvriježenoj ideji analogne repordukcije, onda za RP 8 moram reći kako stvari sasvim dobro stoje.

Imamo i stabilnost na koju su nas je navikao CD i reprodukciju boje koja nam je ostala iz analognih vremena. Sve to garnirano vrlo dobrom mikrodinamikom i fino prezentiranim tkanjem koje će svakom reproduciranom instrumentu dati onu, toliko željenu, dozu prirodnog. Prirodan će ostati i raspored izvođača u orkestru kad iz piana pređu u forte, jer ova naprava ima rezerve za sve koji se žele oglasiti. Kako se to od milja kaže, kompleksni sadržaji nisu problem.

Tako će se ovaj gramofon kvalificirati za jednog od "najmuzikalnijih" reproduktora i to ne zato što ugodno prikriva vlastite nedostatke, već zato što je u stanju održati dobro umjerene odnose između udarca, zadržanog i opadajućeg tona. To je muzikalnost kakvu želimo! Da li može bolje? Uvijek! Još dublje u basu i još tiše u brazdi sa delikatnije nijansiranom bojom i preciznijim tranzijentima. Ako imamo mikrodinamiku, možemo tražiti i mikropreciznost. Traženo naravno valja i platiti...

Sad ću se vratiti na dva gramofona koja smo prikazali u prošlom broju. Sota Star i Rega RP 6 pokazali su koliko se može s istom ručicom i zvučnicom na različitim bazama. Razlika u cijeni između ta dva uređaja je drastična, no nešto smo mogli naučiti. Svaki uređaj svoje limite ima u rješenju pogona i načinu kako potiskuje neželjene vibracije. Na Sotu može ići i bolja ručica, no ta neće riješiti pitanje blagog potkraćivanja vrhova,  jer isto je posljedica ovjesa subšasije i dugačkog remena.

Upravo zahvaljujući tim potkresanim vrhovima i obilno iznesenoj nadgradnji, dobivamo taj bojom bogati i relaksirani zvuk. Za razliku od Sote, Rega RP 6 je maestralna u stabilnosti kojom okreće tanjur, no primjetni su nedostatak energije u donjem dijelu spektra kao i skromnija reporodukcija boje te se taj gramofon ne može kvalificirati u gornju sviračku ligu. Pa ipak, u odnosu na konkurenciju u svome cjenovnom razredu, RP 6 se lako penje na vrh. Tržišna pravila su jasna i svi se, više ili manje uspješno, bore u nekim cjenovnim razredima.

Zaključak

Rega RP 8 sa zvučnicom Apheta je skup gramofon. Ne samo po našim, hrvatskim kriznim kriterijima. Prednosti su mu u činjenici da ne zahtijeva nikakva daljnja ulaganja, da je jednostavan za korištenje, estetski je zanimljiv i iznad svega dobro svira.  Nakon što se odvrtilo podosta ploča, nakon što sam promijenio pet različitih preampa i nakon što sam, kako na zvučnike tako i na slušalice, zavirio u svaki kut reprodukcije ovoga gramofona, odgovorno tvrdim kako je u pitanju izvanredan uređaj koji zvukom opravdava svoju cijenu. Iako pomalo šlampavo napravljen, svira tako da mu pedantno finalizirana konkurencija gleda u leđa.

KARAKTERISTIKE
Rega RP8
Težina: 5 Kg
Cijena: 15.975 kn
Rega Apheta
Tip zvučnice: MC
Ulazna impedancija: 100 Ohm
Izlazna impedancija: 15 Ohm
Izlazni napon: 15 Ohm
Gazna sila: 1,75 Kg
Cijena: 8.300 kn
INFO: Audio san, Tel. 01/48 33 046, www.audiodream.hr