Marantz TT-15S1

Četvrtak, 01.12.2011. 11:51 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 65 Godina: 2006

Pamtite li neki stvarno dobar Marantz gramofon? Iako sam u davno doba vladavine vinila bio ljubitelj Thorensa, čini mi se da je u moru korektno izgledajućih i nekako svirajućih “plastikanera“ jedino model TT 1000 Esotec bio vrijedan pamćenja.

Za one mlađe, one starije slabijeg sjećanja, kao i one koji nikada za Marantz nisu previše marili, to je jedini “veliki“ Marantzov gramofon s početka 80-tih koji je trebao pokazati kako ta firma ima znanja i sposobnosti proizvesti HIGH END uređaj. TT 1000 Esotec danas visoko kotira kako na popisima traženih starina među kolekcionarima, tako i kod onih, ne baš brojnih, ljubitelja dobrog zvuka koji vjeruju da su i Japanci prije četvrt stoljeća znali napraviti vrhunski gramofon. TT 1000 je odlično izgledao, jednako mjerio, kažu tako i svirao, a prerano je otišao u povijest bez da je ugrabio dio slave koja mu uistinu pripada. 
Tsunami zvan CD naprosto je sve pomeo ne ostavljajući u ekonomskim pokazateljima niti najmanje nade za vinil. U Marantzu su se, kao u pravoj tržišno vođenoj firmi, bacili svim snagama na novi medij i činjenica je da su od samih početaka pa do danas, za firmu koju više zanima “konfekcija“ nego “po mjeri“, izuzetno uspješni i omiljeni kod audiofila. Marantz je postao sinonim za dobar odnos uloženo/dobijeno. Svemu je nemalo pomogao i majstor zanata Ken Ishiwata koji suvereno barata i tehnikom i idejom vjerne reprodukcije, istovremeno vješto plivajući u tvrdim okvirima tržišta.

Isto to tržište je odnedavno počelo slati signale kako se broj ljubitelja vinila povećava i kako crna ploča može uzeti svoj komad kolača. Za Marantz i Kena Ishiwatu to znači da se treba priključiti i ponuditi Marantz gramofon. Analiza tržišta je vjerojatno odredila u kojem smjeru će se krenuti, gdje su kupci “spavači“ i kakva su njihova očekivanja. Tu je i činjenica da za razliku od CD reproduktora, bilo koji gramofon nije “plug and play“ naprava, već igračka koja za optimalan učinak zahtijeva nemalo znanja i pažnje. Spojiti u dobitnu kombinaciju tanjur/motor/kućište/ručku/zvučnicu zahtijeva puno sreće ili znanja. Igrate li na sreću, šanse su vam tek nešto veće negoli u bilo kojoj od igara na sreću, pa je vjerojatnije da ćete s odličnim komponentama dobiti prosječan, ili čak i ispodprosječan  rezultat. Tu je još i priča sa phono predpojačalom koje će dodatno zakomplicirati stvar i prije izgleda da je izvući maksimum iz svakog elementa sličnije dobitku na lotu negoli jednostvnom procesu u kojem će se običan Hi-Fi smrtnik s lakoćom snaći.

Opis

Sva su ova iskušenja znana znalcu poput Kena Ishiwate te ne čudi njegov odabir. Marantzov novi gramofon zove se TT-15S1 i  stiže kao paket kojeg ćete jednostavno instalirati, koji zahtijeva minimum podešavanja i u kojem se nalaze gramofon (tanjur/motor/kućište) s ručicom i zvučnicom. Sam uređaj nije Marantzov proizvod, iako će vam u korisničkim uputama zahvaliti što ste kupili uređaj “made by Marantz“. Mala nepažnja, ili jednostavno ceh hektičnim vremenima u kojim živimo, tek nešto kasnije vas iste upute upućuju kako ćete čistiti vaš Emotion gramofon. Koji Emotion?! Pa onaj koji je ostao iz copy/paste djelatnosti pisanja uputa, ne bez vraga, jer je zapravo riječ o modelu Emotion jedne druge tvrtke. Marantz nije proizvođač ovog gramofona, već je to poznati njemački Clearaudio, ali valja reći da je količina izmjena na originalnom Emotion modelu tolika da samu napravu i nije nepošteno nazvati Marantz. Clearaudio Emotion je uspješan proizvod kojega je Ken Isahivata odlučio prilagoditi svome viđenju dobrosvirajućeg uređaja, pa su tako promjene doživjeli tanjur, ručka i nogice na bazi, tanjuru je dodan mat, a u paketu je i zvučnica Clearaudio Virtuoso Wood. Promjene nisu kozmetičke prirode ako se ima na umu da je svaki gramofon jedan veliki mikrofon osjetljiv na vibracije, kako izvana tako i od vlastitog pogona. Ugoditi rezonantne frekvencije znači igrati se s količinom i vrstom materijala, dampiranjem, komplijansama..., a to je igra za velike igrače.

U paketu nema poklopca, pa nema niti šanse da se uvjerite kako je on jedna od fatalnijih stvari za dobar zvuk. Ne možete se okušati niti u promjeni kabela ručke, jer je trajno pričvršćen. Ne možete promjeniti niti kabel za napajanje, s obzirom da je integriran u kućište motora. Sve je “pripasano“ kako treba i evidentna je bila nakana konstruktora da budućem vlasniku čim više umanji šanse za neuspjeh. Želite li se igrati, ovo nije uređaj koji baš vas čeka. Ovo je varijacija na temu nekadašnjih “priključi i sviraj“ gramofona, samo ovaj puta u stvarnom audiofilskom izdanju.

Rečeni komplet stiže odlično zapakiran, praćen dobrim uputama koje će vam bez pretjeranog napora omogućiti uspješnu i brzu instalaciju. Iz sasvim praktičnih razloga uređaj nije sklopljen, i dobro da je tako jer šteta bi bilo propustiti zadovoljstvo upoznavanja osnovnih dijelova vaše nove naprave. Za završnu obradu se može reći – njemački pedantno i solidno. Kvaliteta izrade opravdava traženu cijenu. Upute slikovno pokazuju što je potrebno učiniti s visinom ručke ako se mat koristi ili ne. Podešavanje visine (VTA) je jedna od kritičnijih točaka instalacije i ovdje se teško može pogriješiti. Ako se ne namjerava koristiti mat, kao precizni visinomjer služi kontrauteg ručke, a s matom – isti kontrauteg podložen dodatnim komadom mata promjera kontrautega! Visina se može jednostavno podešavati, a što se varijante prilagođavanja visine različitim debljinama ploča tiče, ili ćete se, što savjetujem, pomiriti s time da 200 gramske debele ploče sviraju malo “deblje“ a  ostale šparno tanke malo “tanje“, ili se time uopće nećete zamarati. Ambicioznijima preporučam umjereno eksperimentiranje jer sistem učvršćenja ručke ne izgleda kao nešto predviđeno za čestu upotrebu, a posebno ne za “jaču ruku“ koja bi malo vježbala. Najkritičniji dio operacije, montaža zvučnice, za razliku od uobičajene prakse, sveden je na svega nekoliko precizno vođenih i jednostavnih operacija. Da bi se ovdje pogriješilo treba biti natprosječni “talent“.

Ako je sve učinjeno kako savjetuju upute, na kraju postavljeno kućište motora u odgovarajući kružni otvor na bazi tako da ju ne dodiruje, gramofon možete krenuti! Na samom kućištu motora se nalazi prekidač ON/OFF. Podosta je tvrd, pa će trebati ozbiljnijeg pritiska da se pokrene ili zaustavi tanjur. Pritisne li se malo jače, ne samo što će prekidač promijeniti položaj, već će to učiniti i cijelo kućište motora i vjerojatno se nasloniti na bazu. I tako cijela ideja da su motor i baza posredovani samo pogonskim remenom pada u vodu. Nakon nešto vježbe stanje se popravilo, ali svaki puta bih pogledao da li je sve na svome mjestu ili zahtijeva korekciju. Konstruktorski propust ili tek dio šarma analogne reprodukcije, ostavljam na procjenu.

U šarm pak dobro promišljenog paketa, svakako ulaze rezervni silikonski pogonski remen i ulje za ležaj. Rezervni remen će odlično poslužiti da ga se nakon godinu, dvije usporedi s radnim. Ukoliko se izdužio, treba ga, dakako, zamijeniti i priskrbiti si novu rezervu. Sa uljem za ležaj nije tako jednostavno, jer upute kažu da ulje valja dodati kada se primjeti da se tanjur okreće nešto sporije. Više bi me veselila mala mjerna štangica i nešto egzaktniji pristup, ali i ovo je nešto.

Kao i svaki gramofon i ovaj je osjetljiv na podlogu na koju je smješten. Malo eksperimentiranja s medijapanom, šperpločom i staklom pokazalo je kako TT-15S1 voli debelo staklo. Interesantna je i razlika sa i bez mata. Ukoliko se stremi koherentnijem zvuku s nešto manje detalja, ali zato tečnijem, treba birati opciju s matom. Koherentnijem zvuku u pravilu doprinosi i pritiskivač ploče koji će osigurati bolju vezu između tanjura/mata i vinila te istovremeno spriječiti efekt proklizavanja. Od raznih izvedbi koje su u ponudi danas na tržištu, Marantz se odlučio za vrlo praktično rješenje – odlično dizajnirani plastični pritiskivač, nazvan Clever Clamp, koji će “na knap“ sjesti preko osovine i tako pritisnuti ploču. Osim što ne opterećuje osovinu, ovaj lagani komad plastike ima i jednu posve praktičnu stranu. Ispadne li vam, a to je nešto što se dogodi prije ili kasnije, šteta koju će napraviti u pravilu je beznačajna, za razliku od bilo kojeg teškometalca koji će sigurno zabilježiti svoje postojanje prikladnim utorom na parketu ili nečem još pamtljivijem.

Zvuk

Kakav dojam ostavlja završna obrada, točno takav je i rezultat slušnog testa. Pedantno i solidno. Od Revoxa B250S, preko Graham Era Gold V, do cijevnog McIntosha MX 110, ovaj gramofon pokazuje kako to izgleda kada ime poput Kena Ishiwate odluči predstaviti svoje viđenje dobre reprodukcije. Za svoje novce morate dobiti maksimum koji se dade izvući iz danog materijala. I to je uistinu tako. Ocjena za zvuk je dobar, primjereno cjenovnom razredu, s napomenom da ovo nije prosječna ocjena, već jedina koja vrijedi za sve kategorije repordukcije. Fekvencijski odziv, detalji i mikrodetalji, dinamika i mikrodinamika, definicija prostora, muzikalnost i sposobnost reprodukcije kompleksnih sadržaja, sve je to poslagano kao po špagici s istim osjećajem za mjeru. TT-15S1 je kombinacija tako dobro izbalansiranih vrlina i mana, da možemo samo čestitati Ishiwati na umijeću.

Ako nalazite da bi valjalo dodati više gušće, slojevitije i harmonički bogatije sredine, tada se suočavate s činjenicom da to znači i nešto više novčića. Još malo više dubine i mikrodinamike, ulaznica su za klasu, ili dvije, gore, a to pak znači da ne razgovaramo o cijeni ovog uređaja. S druge pak strane, ovako izvedeni gramofon s lakoćom će izaći na kraj s bilo kojim CD reproduktorom iste cijene i to u svim aspektima.

Kao i sa svim drugim komponentama i ovdje ostaje vječno pitanje kompatibilnosti. TT-15S1 je s Revoxom 260S bio zadovoljavajuća kombinacija. Sigurno ne moj prvi izbor, ako mogu birati. S izvrsnom Graham Era Gold V phono sekcijom pokazalo se koliko je ovaj gramofon dobro izbalansiran i kako duboko i koliko visoko može otići, koliko je točan i precizan. Možda mi je ovdje nedostajalo malo više muzike, pa sam zato posegnuo za starim cijevnim McIntoshom MX 110. Razlog? Nije činjenica da su cijevi u pitanju, već pamtljivo iskustvo od prije nešto godina kada mi je u sistemu boravio i Marantzov integrirac PM 16. Tada novi Marantz i stari McIntosh pokazivali su neobičnu sličnost u karakteru phono sekcija. Bila je to jedna dobra mjera topline i mekoće u prezentaciji, kod McIntosha harmonijski bogatija u sredini, a kod Marantza nešto manje luksuzna sredina s naglašeno boljim gornjim i donjim dijelom spektra. Danas MX 110 ne može izaći na kraj s laboratorijski preciznom Erom Gold V, ali je količina muzike koju nosi neupitno šarmantna. Kako TT-15S1 radi s novim Marantzovim integrircem, ne znam, ali ako je suditi po McIntoshu to je dobitna kombinacija.

Zato, vlasnicima Marantz pojačala koji razmišljaju o kupovini gramofona ove klase, mogu poručiti da je Ken Ishiwata jako mislio na njih te da im je TT-15S1 nepogrešivi izbor.

Svima ostalima preporuka da svakako na listu želja stave i ovoga Marantza. Odličan proizvod.

   
KARAKTERISTIKE
Tip pogona: remenski prijenos
Zvučnica: MM
Dimenzije: 440 x 350 x 110mm
Težina: 8.9 kg
Cijena:
Info: Renoprom, tel. 01/3475 250, www.technomax.hr