Avataru Zlatni globus za najbolji film

Utorak, 19.01.2010. 22:21
Ako je suditi po dodijeljenim Zlatnim globusima, nagradama međunarodnog udruženja novinara koji prate američku filmsku industriju, Avatar bi mogao biti veliki dobitnik ovogodišnjeg Oscara.
Naime, Zlatni globusi su manje-više bili dobar indikator za Oscare, a "Avatar" je na jučerašnjoj ceremoniji u Hollywoodu odnio dvije najbitnije nagrade – za najbolji film i najbolju režiju Jamesa Camerona. zlatniglobus_2010.jpg

Jeff Bridges
je ostvario najbolju glavnu ulogu u filmu "The Crazy Heart" o isluženoj zvijezdi country glazbe, dok je po mišljenju stranih novinara najupečatljiviji nastup u ženskoj konkurenciji ostvarila Sandra Bullock u obiteljskoj drami s primjesama komedije "The Blind Side". U konkurenciji komedije Zlatnog globusa je zasluženo odnio urnebesni "Mamurluk". Zlatni globus za najbolji nastup u komediji ili mjuziklu otišao je u ruke dežurne pobjednice Meryl Streep u filmu "Julie & Julia", dok je malo iznenađenje pobjeda Roberta Downeya Jr-a za nastup u "Scherloku Holmesu", iako je objektivni favorit bio Matt Damon s nadahnutom ulogom u crnoj komediji "The Informant!". U konkurenciji sporednih uloga nagrade su osvojili Mo'nique za nastup u drami "Precious", odnosno Christoph Waltz za briljantno uprizorenje naci časnika u Tarantinovoj ratnoj groteski "Nemilosrdni gadovi". Očekivano, najboljim crtanim filmom proglašen je Pixarov "Up", a u kategoriji stranog filma austrijsko-njemački "Das Weisse Band" koji je već ovjenčan Zlatnom Palmom prošle godine. U kategoriji scenarija nagradu su odnijeli Jason Reitman i Sheldon Turner za inteligentnu dramu s dozom humora "Up On The Air", koja je nominirana u šest kategorija.