Hrvatski Telekom lansira NB-IoT mrežu

Nedjelja, 06.05.2018. 16:15

Hrvatski Telekom, predstavio je novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT). Tehnologija je namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom.

Ova tehnologija će u kratkom roku omogućiti iznimno velik broj povezanih IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT tvrtkama osigurati preduvjete za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište. NB-IoT tehnologija pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, za praćenje kvalitete zraka, za praćenje stvari i pošiljaka, za pametna brojila, kod sustava pametnog doma, sustava za praćenje zdravstvenog stanja i slično.

"Hrvatski Telekom želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal značajno unaprijediti kvalitetu života naših građana. Upravo stoga krenuli smo i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Na taj način HT dodatno potvrđuje svoju poziciju telekom operatora s najboljom mrežom na hrvatskom tržištu", izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za poslovne korisnike.

Prednosti nove NB-IoT tehnologije očituju se prije svega u niskim troškovima te jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu (nije potrebna instalacija i održavanje lokalnih mreža/gatewaya). Tehnologija osigurava nisku potrošnju energije potrebne za rad IoT uređaja, tj. značajno povećanje trajanja baterije uređaja (u optimalnim uvjetima do deset godina). Ova je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru.

Nakon uspješno završenog testiranja NB-IoT mreže u gradu Koprivnici tijekom 2017. godine, NB-IoT mreža bit će komercijalno dostupna 2. svibnja 2018.

INFO: www.hrvatskitelekom.hr