Analiza prodaje na tržištu potrošačke elektronike u 2017.

Četvrtak, 22.02.2018. 10:54

Najnovije izvješće o stanju tržišta koju donosi agencija za istraživanje tržišta Gfk govori kako je cjelokupna slika tržišta potrošačke elektronike u načelu dobra iako ima i nekih značajnijih promjena.

Dok kupovanje vinila (LP) i preuzimanje glazbenog sadržaja s internet (streaming) konstantno raste, prodaja CD-a i dalje opada. Zanimljivo je da unatoč porastu prodaje vinila prodaja gramofona je nakon više godina uspona pokazuje prvi pad za gotovo 5% u odnosu na 2016. godinu. Međutim, prodajni podaci su još uvijek impresivni za tehnologiju koja je prvi put predstavljena prije 130 godina.

Još jedan značajni pad možemo vidjeti u prodaji Blu-ray uređaja, gdje su brojke pale za 33% u odnosu na 2016, a u tom smjeru je krenula i prodaja radija, koja je završila 2017. sa 16% manje prometa u odnosu na godinu prije.

Gfk je također iznio činjenicu da se i sustavi kućnog kina nalaze u nezahvalnoj situaciji jer su 95% tržišta preuzeli soundbarovi, što znači da samo 5% prodaje kućnih kina odlazi na višekanalne zvučničke sustave. Brojke dobivaju još više na snazi ako se uzme u obzir da je ne tako davne 2009. godine situacija bila u potpunosti obrnuta. Naravno, gdje se nalaze padovi, nalaze se i usponi.

Kad pričamo o uspješnim dostignućima, vrijedi izdvojiti 4K televizore i pametne proizvode koji se povezuju s ostalim uređajima. Do danas, kumulativna prodaja pametnih zvučnika (onih s glasovnom pomoći) približila se brojci od 1,5 milijuna uređaja, a ta brojka ne uključuje Amazonove i Googleove prodajne rezultate.

Prodaja slušalica također raste za preko 25%, a glavni razlog za to se može pripisati popularnosti, cijeni i učinku bežičnih slušalica.

Iako nova tehnologija preuzima tržište, nije u potpunosti tako. Još uvijek postoje neki od starosjedioca koji su u laganom rastu. Za razliku od CD-a kao glazbenog medija, CD playeri i zvučnici su povećali vrijednost i prodaju, dok tuneri/pojačala/prijemnici drže konstantu prema istraživanju Gfka.

U 2012, kućna kina, tradicionalne Hi-Fi odvojene komponente i zvučnici su činili 50% cjelokupnog tržišta. Danas, oni čine samo 30% tržišta.

Sve u svemu, izgleda kako su na kraju ukupni rezultati prodaje potrošačke elektronike uglavnom pozitivni.