Apple namjerava kupiti Shazam

Četvrtak, 14.12.2017. 19:57

Apple je u pregovorima da dovede Shazam Entertainment Ltd. pod svoje okrilje, čiji software pomaže korisnicima identificirati pjesme prepoznavajući melodiju koja svira u blizini uređaja. 

Shazamova mobilna aplikacija je već integrirana s Appleovim Siri-jem, što omogućava iPhone korisnicima koji imaju Shazamovu aplikaciju instaliranu na svojim telefonima da kažu: “Siri, koja je to pjesma?”. Osim što prepoznaje pjesme, Shazam ima sposobnost prepoznavanja i televizijskih emisija, ali ta funkcionalnost još uvijek nije zaživjela kroz Siri. 


Neki američki mediji su prošlog tjedna izvijestili o razgovorima između dviju kompanija, navodeći kako bi Apple platio oko $400 milijuna te da bi se posao mogao realizirati već sljedeći tjedan. Međutim, još uvijek nema nikakve potvrde od strane Shazama. 

shazam about app

Shazam je britanska privatna kompanija koja je uprihodila $143 milijuna od investitora kao što su DN Capital Limited, Insitutional Venture Partners, te Kleiner Perkins Caufield & Byers kroz svojih 18 godina postojanja. 

Kupnja Shazama mogla bi pomoći Apple-u da olakša svojim korisnicima pronalaženje pjesama te dodavanja istih na playliste unutar Apple Music profila. Sredinom ove godine, Apple Music je imao 27 milijuna pretplatnika, dok najveći konkurent, Spotify, je imao 60 milijuna.