Hisense kupio Toshibin odjel razvoja i proizvodnje TV-a

Ponedjeljak, 04.12.2017. 22:47

Kineska kompanija Hisense je kupila 95% dionica Toshiba Visual Solutions Corporation (TVS) za 12,9 milijardi japanski jena (preko 86 milijuna funti), dok je Toshiba ostala u vlasništvu preostalih 5% udjela u kompaniji. 

Hisense će preuzeti R&D, proizvodnju i prodaju te će imati pravo koristiti Toshibin brand sljedećih 40 godina u svrhu svojih visual solution partnera koji trguju u Europi, jugoistočnoj Aziji i drugim tržištima. 

Ovom kupovinom, Hisense također dobiva i dvije tvornice u Japanu kao i Toshibine R&D zaposlenike te portfelj odjela “TV technology business” koji uključuju i patente za kvalitetu slike i zvuka. Hisense u posljednjih godinu i pol dana sve više traga ostavljao na tržištu televizora, pogotovo sa svojim ekonomičnim 4K televizorima velikih dijagonala i 100in Laser TV sistemom.

U prilog povećanju njihove popularnosti ide i činjenica da su postali službeni TV sponzor nadolazećeg svjetskog nogometnog prvenstva koje se održava u Rusiji sljedeće godine. 

Hisense 860x574 opt

Toshiba u zadnje vrijeme prolazi kroz krizno razdoblje, što je rezultiralo i gubitkom od 3,8 milijardi funti ranije ove godine. Nedavno se, doduše, vratila na europsko tržište pod okriljem turskog proizvođača Vestel, pa je ova vijest ujedno malo iznenađujuća za Vestel. 

Vestelov glasnogovornik je potvrdio kako “prodaja Toshibinog TV biznisa neće utjecati na prethodno potpisani ugovor o licenciranju koji obuhvaća Toshiba TV produkciju i prodaju diljem Europe. Vestel ostaje predan ovom pan-europskom licenciranju proizvoda te vjeruje u uspješnost nadolazećih godina.” 

Što to sve ovo znaći za samu Toshibu nije jasno, no vjeruje se da će se pojaviti više 4K HDR modela televizora jer je Hisense izjavio kako će ova suradnja donijeti promjene u TV biznisu.

INFO: Hisense