Google preuzeo HTC-ove razvojne inženjere

Petak, 22.09.2017. 08:50

Kao što se već neko vrijeme najavljivalo, Google i HTC službeno su sklopili su sporazum o prelasku HTC-ovih zaposlenika u Google u zamjenu za 1,1 milijardu dolara.

Prema sporazumu, dio zaposlenika, od kojih mnogi već rade s Googleom na razvoju pametnih telefona Pixel, prelazi u Google, a HTC će od Googlea primiti 1,1 milijardu dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti ne-ekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP).

"Kao jedan od prvih proizvođača pametnih telefona vrlo smo ponosni na povijest inovacija. Naši vrhunski pametni telefoni, uključujući portfelj intelektualnog vlasništva i HTC-ovi vrhunski stručnjaci, podržali su Google u jačanju Android operativnog sustava na tržištu", izjavila je Cher Wang, glavna i izvršna direktorica tvrtke HTC. "Ovaj je sporazum savršen korak u našem dugogodišnjem partnerstvu te omogućuje Googleu da maksimalno ojača poslovanje u proizvodnji hardvera, istodobno osiguravajući nastavak inovativnosti u segmentima HTC pametnih telefona i VIVE virtualne stvarnosti. Vjerujemo da je HTC dobro pozicioniran kako bi održao tradiciju inovacija i iskoristio potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga."

"HTC je dugogodišnji partner tvrtke Google i stvorio je neke od najljepših, vrhunskih uređaja na tržištu", rekao je Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu. "Uzbuđeni smo i jedva čekamo pozdraviti članove HTC tima koji će se pridružiti Googleu kako bi potaknuli daljnje inovacije i razvoj naših proizvoda".

Infografika Sporazum Google HTC

Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona, a za Google ovaj sporazum dodatno pojačava predanost u razvoju pametnih telefona i investicija je u daljnji razvoj rastućeg hardverskog poslovanja kompanije.

Pored nadarenog i iskusnog tima stručnjaka, Google će i dalje imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu u razvoju pametnih telefona linije Pixel. Osim toga, ovaj sporazum također predstavlja značajnu investiciju Googlea u Taiwanu, koji je ključno inovacijsko i tehnološko središte.

Očekuje se da će transakcija, koja je podložna regulatornim odobrenjima, biti finalizirana početkom 2018. godine.

INFO: www.htc.com, www.abc.xyz