Bosch ulaže u umjetnu inteligenciju i povezivost

Srijeda, 07.06.2017. 19:46

Tvrtka Bosch je u Hrvatskoj dio Grupe Bosch, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologija i usluga. Od osnutka u Zagrebu u ožujku 1993., Bosch neprestano povećava prodaju u Hrvatskoj, koja je 2016. dosegla 54 milijuna eura što je rast viši od 25 posto.

Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari (IoT) Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život, nazvavši ih “Tehnologija za život”.

"Očekujemo da će porasti potražnja za našim pametnim proizvodima i uslugama koji olakšavaju svakodnevni život, a da će naše lokalno poslovanje, na temelju pozitivnog prvog tromjesečja, u 2017. nastaviti rasti”, izjavila je Mirsada Kudrić, glavna direktorica Boscha u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji na Boschevoj konferenciji za tisak u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. 

Bosch Industrie 4.0 Graphik OPT

Prije više od 100. godina, kada su bili izumljeni prvi uređaji oni nisu bili dostupni svim članovima društva, jer su bili rijetki i skupi, pa ih je mogao imati vrlo mali broj predstavnika plemstva i bogatih ljudi. Tvrka Bosch je od tada uspjela razviti tehnologiju dostupnu za svakodnevnu upotrebu i time bitno utjecala na uklanjanje socijalnih razlika u korištenju suvremenih tehnologija današnjeg čovjeka.

Bosch Community based Parking OPT

Bosch procjenjuje i da će do 2020. globalni volumen IoT tržišta rasti 35 posto godišnje do 250 milijardi dolara. Na globalnoj razini, tvrtka je u 2016. prodala 27 milijuna proizvoda osposobljenih za internet. Svi će njezini novi elektronički proizvodi do 2020. biti povezivi. Zbog rastuće potražnje za povezanim rješenjima Bosch Hrvatska u 2016. je otvorio poseban odjel Pametna rješenja (Smart Solutions).

Nadalje, tvrtka je lani u Zagrebu održala prvu poslovno tehnošku regionalnu konferenciju Bosch Smart Solutions na kojoj se okupilo oko 450 gostiju iz regije. Tri glavne teme koje je Bosch predstavio na konferenciji bile su: Pametni gradovi, Industrija 4.0 i Pametni turizam. Cilj konferencije bio je predstaviti rješenja za bolju kvalitetu života za ljude koji žive u gradovima, bolju povezivost i automatizaciju industrijske proizvodnje te kreativna rješenja za turizam.

Bosch media 02 resize OPT

"Sadašnji poslovni uspjeh daje nam prostora da oblikujemo svijet budućnosti”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora. "Kao predvodnici na području inovacija, mi oblikujemo i potičemo transformaciju”, dodao je Denner. Ključne točke te transformacije promjene su u sferi mobilnosti i povezivosti interneta stvari.

Svi će Boschevi novi elektronički proizvodi do 2020. biti povezivi. Ključni je čimbenik toga umjetna inteligencija (UI). Tijekom idućih pet godina Bosch će uložiti 300 milijuna eura u svoj centar za umjetnu inteligenciju.

INFO: www.bosch.com