Broj televizora povezanih internetom rapidno raste

Srijeda, 04.01.2017. 08:57

Agencija za istraživanje tržišta NPD Group nedavno je provela istraživanje imena 'Connected House Forecast' koje je pokazalo kako će Amerikanci do kraja 2019. godine u svojim domovima imati oko 238 milijuna Smart TV-a.

Riječ je o porasti koji bi, u odnosu na 2015. godinu, trebao iznositi oko 59 %. Također, procjenjuje se kako će oko 45 % ukupnih profita generirati Smart televizori. S druge strane, na nešto jeftinije ali sadržajem bogatije uređaji za streamanje otpast će oko 35 % ukupnih profita.


Ukratko, uređaji za streamanje sadržaja poput Googleova Chromecasta, Apple TV-a, Rokua i Amazonovog Fire TV-a ili Sticka, prema procjenama, u američkim će kućanstvima prestići bilo kakve Smart TV-e. Naime, oko 43 % kućanstva s pristupom Internetu do 2020. godine posjedovat će najmanje jedan takav uređaj.

Dodajmo i kako je istraživanje pokazalo da će se broj korisnika koji doista koriste povezive kapacitete svojih uređaja sa sadašnjih 70 % popeti na 80 % do 2020. godine. Takav porast, predviđa se, bit će posljedica razvoja hardvera, unaprijeđenih korisničkih sučelja, kao i porasta kvalitetnog emitiranog sadržaja u aplikacijskom formatu od strane TV mreža.

Međutim, prema riječima Johna Buffonea, izvršnog direktora NPD-a i analitičara tržišta povezivih uređaja, porast u povezivim TV rješenjima "nužno će za posljedicu imati manju korištenost nekih drugih uređaja."

 

chromecast appsOsim toga, standardizacija operacijskih sustava na TV uređajima već je uzela maha među proizvođačima. Primjerice, više od deset tvrtki već se odlučilo za suradnju s Rokuom ili Chromecastom, a ne za proizvodnju vlastitih aplikacijskih eko-sustava.

"Korištenje operacijskih sustava uređaja za streamanje na TV uređajima sugerira početak općenite konsolidacije operacijskih sustava. To je nešto o čemu će developeri morati povesti računa kako bi povećali publiku", dodaje Buffone.

Spomenimo i kako je NPD Group započeo suradnju s agencijom Tru Optik. Cilj je izrada preciznih podataka koji se tiču konzumacije filmova i video-igara putem (OTT) TV-a i Smart TV-a.

"Ovi podaci, vjerujemo, bit će od iznimne važnosti za studije i distributere sadržaja koji na račun uvida iz NPD-a donose prodajne strategije i odluke koje se tiču distribucije", kazala je Karyn Schoenbart, predsjednica i COO agencije. "Biti u stanju razumjeti potražnju za OTT sadržajem - a riječ je o jednoj od najbrže rastućih platformi u SAD-u - je velika prednost. To će dati jednu dodatnu dimenziju našim klijentima koji će sada moći donositi bolje poslovne odluke."