Toshiba i dalje u velikim problemima

Četvrtak, 29.12.2016. 09:30

Japanski konglomerat Toshiba Corp. izgubila je gotovo $5 milijardi u vrijednosti tijekom proteklih par dana te je zatražila smanjivanje kreditnog rejtinga u srijedu, s obzirom na to da kompanija pokušava anulirati potencijalne gubitke od nekoliko milijardi dolara, izvještava Reuters.

Toshiba je izjavila u utorak da je došlo do prekoračenja troškova zbog posla u nuklearnoj industriji u SAD-u kad su kupili CB&I Stone & Webster od Chicago Bridge & Iron.

Kompanija nije komentirala o tome hoće li to značajno smanjiti vrijednost imovine i odvesti kompaniju do negativne neto vrijednosti. Uprava je rekla da postoji mogućnost da se do veljače ne sazna točan utjecaj ovog događaja.

Toshibine dionice su doživjele trenutni pad za 20% na Tokyo burzi, a nakon toga je u ponedjeljak uslijedio dodatni pad od 12%.

Ulagači strahuju da bi ovaj pad tvrtkinih financija mogao oslabiti Toshibinu konkurentnost na tržištu, poglavito u investiranju u 3D NAND - novome obliku flash memorije.

Ovo je prvi puta u sedam godina da je vrijednost Toshibinih dionica pala ispod vrijednosti njihovog konkurenta Sharpa.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor je smanjila Toshibinu ocjenu s B- na B. Također, predviđaju da će se dionički kapital drastično smanjiti kao rezultat ove situacija, a da će veći radni kapital trošiti više novca.

Toshibina kreditna osnovica, koja mjeri trošak osiguranja Toshibinog duga je poskočila za 40 bodova (bps) te sada iznosi 111/136 bps TOSB5YJPAC=MG, što znači da će Toshibu koštati $111,000 - $136,000 na godinu kako bi kroz narednih 5 godina osigurali $10 milijuna u obveznicama.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su se prinosi na obveznice povećali za 17 bps.

“Toshibina sposobnost da poboljša uvjete za vlasničku glavnicu će vjerojatno biti neizgledno i u skoroj budućnosti zbog težih uvjeta poslovanja” - tvrde ljudi iz S&P.

Pronalaženje ulagača

Kreditni analitičari iz SMBC Nikko Securities navode u svome izvješću da vide tri stavke koje su Toshibi trenutno jako važne s obzirom na to da pokušava ojačati svoju kapitalnu osnovicu: brže stvarati više profita, prodati dio svoje imovine i povećati kapital.

Međutim, samo je srednja opcija izvediva u kratkome roku.

“Očekujem da će Toshiba početi s prodajom imovine, a onda izdavati povlaštene dionice u slučaju da prihodi od prodaje imovine nisu dovoljni”, tvrdi nepoznati izvor blizak kompaniji.

Toshiba je najavila da će razmotriti sve opcije za jačanje svoje financijske situacije, pa tako i razmisliti o tome što učiniti sa svojom pozicijom u nuklearnoj industriji koju Toshiba centrira oko Westinghouse, američke kompanije koju su kupili u 2006.