Interes za 4K UHD sadržajem i televizorima u porastu

Četvrtak, 06.10.2016. 20:50

Prema istraživanju američkog udruženja koje predstavlja industriju potrošačke elektronike - CTA (Consumer Technology Association), 62% ispitanih potrošača u Americi planira kupiti neki oblik Ultra HD televizora u narednih 12 mjeseci, a njih 28% planira kupiti ‘obični’ TV u istom tom periodu.

Statistike kažu da ljudi pri odabiru TV-a najviše pažnje obraćaju na veličinu ekrana (80%) te kvalitetu slike (62%), a takva statistika je dobra podloga za 4K proizvode.

Što se tiče isporuke proizvoda, CTA smatra da će 15 milijuna televizora biti prodano ove godine, s ukupnim prihodom od $12 milijardi. Ako se te brojke ostvare, to bi značilo porast od 105% u odnosu na prošlu godinu kad je bilo prodano ‘samo’ 7 milijuna televizora. Stoga, moglo bi se reći da 4K UHD televizori tvore skoro polovicu ukupne prodaje televizora ove godine.

4 od svakih 10 prodaja ove godine će biti 4K UHD, a više manje svaki televizor s ekranom većim od 50” je sada 4K/Ultra HD kvalitete. Cijena je također velik faktor u kupovini, pa je stoga prosječna veleprodajna cijena ove godine pala na $881, u odnosu na $1.048 u 2015. godini.

Ultra HD televizori se trenutno prodaju brže nego što su bili prodavani HD setovi za vrijeme digitalne tranzicije u istom razdoblju s Ultra HD proizvodima (15 milijuna) te HDTV proizvodima (2,9 miijuna).

CTA CES Logo Combo RGB mala

“Difuzijom ponašanja potrošnje među video potrošačima je posebno vezano kad vidimo rast u razvoju i distribuciji ‘prirodnog’ 4K sadržaja,” – rekao je direktor komunikacija u CTA, Jeff Joseph, u svom obraćanju javnosti za vrijeme ovogodišnjeg sajma CEDIA u Dallasu (USA).

Kompanije koje omogućuju Pay-TV investiraju u svoju ponudu kao nikad do sad. Primjerice, PCCW iz Hong Konga će omogućiti 4K video-on-demand (VOD) sadržaj na svojem nowTV, novoj Player aplikaciji i Viu TV-u. Sadržaj je omogućen na sve 3 platforme koristeći se Edgeware-ovom TV Deliver Server tehnologijom.

“Iskustvo koje dobiju naši gledatelji nam je od izuzetne važnosti, posebno u segmentu live-stream-a. Sadržaj koji im donosimo putem IP adrese bi trebao biti usklađen sa sadržajem kojeg emitiramo na tradicionalan način. Pomoću Edgeware-ove Delivery Server platforme možemo limitirati bilo kakve zastoje, čak i kad je u pitanju 4K sadržaj” - rekao je Keith Huang iz PCCW-a.

Nakon što je dogovorila suradnju s Arris za svoje Ultra HD set-top uređaje (STBs), Telefonica Movistar je obznanila da će početi emitirati 4K sadržaj u 2017. U stvari, sav njihov asortiman će biti omogućen u 4K rezoluciji, a kompanija je već počela surađivati s drugim produkcijskim kućama kako bi povećala svoju UHDTV ponudu. Prošle godine Movistar je prenosila utakmice nogometnog El Clasica između Barcelone i Real Madrida u 4K rezoluciji.

Predsjednik Telefonica España, Luis Miguel Gilperez je istaknuo: “Movistar+ će svakome omogućiti 4K rezoluciju.”

Sky je također izjavio da će sljedeću sezonu Formule 1 početi emitirati u Ultra HD kvaliteti. Do te odluke su došli nakon što su imali uspješan test na ovogodišnjoj utrci Singapore Grand Prix.

Testiranje se sadržavalo od emitiranja s nekolicine ultra HD kamera koje su bile postavljene uz stazu u Singapuru. Materijal koji su dobili s tim kamerama je bio spojen s materijalom snimljenim od strane Formula 1 Management Broadcast Centre, te je sve to bilo pomoću ultra HD (UHD) izlaza distribuiran uživo prema centrali tvrtke Sky u Ujedinjenom Kraljevstvu uz pomoć Tata Communications Video Connect usluge. Ta usluga omogućava isporuku materijala u stvarnom vremenu preko Tata-ine mreže optičkih kabela.

“Vjerujem da je 4K naša sudbina te će biti sljedeći iskorak u doživljaju potrošača proizvoda kućne zabave. Što vidiš u to i vjeruješ - preko 8 milijuna piksela - 4 puta viša rezolucija nego u full HD, moćan up-scaling, živopisne boje, više detalja i što sve ne. Ovo je pravo vrijeme!”, - zaključio je CTA-ov Jeff Joseph.