Hi-Res standard širi se i na servise za streamanje glazbe

Nedjelja, 19.06.2016. 14:34

Korisnici glazbenih streaming servisa uskoro će moći slušati pjesme svojih omiljenih izvođača u Hi-Res kvaliteti (High Resolution Audio). Naime, službeni industrijski logo za Hi-Res audio - koji se dosad pojavljivao na platformama koje su nudile mogućnost legalnog 'skidanja' glazbe u Hi-Res kvaliteti - uskoro će biti na raspolaganju i streaming servisima.

Ova vijest se nedavno pojavila u službenoj objavi organizacije RIAA (Recording Industry Association of America), kao i u objavama njezinih članova - kompanija kao što su Universal Music Group, Sony Music Entertainment i Warner Music Group, a sve to u suradnji s udruženjima Recording Academy Producers and Engineers Wing, American Association of Independent Music (A2IM) i DEG: The Digital Entertainment Group.

Hi-Res logo i odgovarajuće specifikacije - predstavljene po prvi puta u lipnju prošle godine od strane RIAA-e i diskografskih kuća koje su članovi tog udruženja - odnose se prije svega na različite tipove digitalnih datoteka i servisa za 'skidanje' glazbe koji zadovoljavaju određenu definiciju kvalitete.

Taj standard - koji je u međuvremenu usvojilo desetak download servisa koji korisnicima nude glazbu u Hi-Res kvaliteti - sada će, zahvaljujući novim tehnologijama, biti zadovoljen i od strane nekolicine glazbenih streaming servisa. Nove tehnologije, naime, omogućuju korisnicima streamanje glazbe koja - bez gubitka informacija - uspijeva sačuvati izvornu zvučnu rezoluciju od minimalno 20-bit / 48kHz.

Proširenje Hi-Res standarda na streaming servise zrcali kontinuirani razvoj tržišta kada je riječ o donošenju glazbe visokorezolucijske kvalitete korisnicima”, rekao je David Hughes, čovjek zadužen za razvoj novih tehnologija u udruženju RIAA.

“Uzbuđeni smo zbog toga što će High-Res logo omogućiti streaming entuzijastima da jednostavno prepoznaju kvalitetnije varijante svojih omiljenih albuma na platformama koje će se oslanjati na nove tehnologije. Radi se o logičnom koraku, onom kojeg su prihvatile i velike i male izdavačke kompanije i koji će omogućiti optimalno slušateljsko iskustvo sve većoj korisničkoj bazi”, dodao je.

MQA 5 XL

Upravo se razvija cijeli niz tehnologija za kompresiranje datoteka koje će omogućiti streamanje glazbe u Hi-Res kvaliteti na efikasnije načine, uključujući MQA (Master Quality Authenticated) i MPEG 4 Audio SLS.

Ove i druge verificirane tehnologije bit će jamstvo streaming servisima da na svoje stranice ili kraj pojedinačnih pjesama mogu postaviti Hi-Res Music logo. Ako rezolucija snimke u bilo kojem trenutku padne ispod potrebne razine, korisnik će o tome biti momentalno obaviješten.

Hi Res comparation

“Radujemo se zbog toga što će High-Res Music Logo istaknuti servisi koji će prihvatiti MQA tehnologiju”, izjavio je Bob Stuart, predsjednik MQA. ”Radi se o novoj revolucionarnoj tehnologiji koja omogućuje kvalitetu zvuka u skladu s Hi-Res standardom i efikasnim streamanje, odnosno nešto što se prije svega nekoliko godina doimalo nevjerojatnim”, zaključio je.