Soundbarovi sve popularniji i za reprodukciju glazbe

Ponedjeljak, 10.08.2015. 17:40

Nedavno istraživanje koje je provela američka istraživačka agencija NPD Group pokazalo je da se soundbarovi, kada je riječ o mladim ljudima, ne koriste samo za reprodukciju TV zvuka ili kućnog kina, već i za slušanje glazbe.

Naime, u istraživanju stoji kako čak 55 % korisnika, osim za vrijeme gledanja TV-a, ponekad koriste soundbarove i za slušanje glazbe i ostalog audio sadržaja, poput podcasta i radija. Ta se brojka, međutim, penje na 66 % kada su pitanju korisnici između 18. i 34. godine koji čak 22 % vremena korištenja svojih soundbarova posvećuju isključivo slušanju glazbe i ostalog audio sadržaja.


Nasuprot tome, kada se u analizi u obzir uzmu svi korisnici soundbara, ispada da se tek 15 % vremena potroši na slušanje isključivo audio sadržaja.

Također, u rezultatima istraživanja stoji da 36 % vlasnika soundbarova na njih spajaju barem po jedan prijenosni uređaj, 23 % korisnika, pak, na njega spaja svoje pametne telefone, 16 % tablete ili laptope, a 12 % iPod uređaje.

"Tzv. generacija Y ključan je faktor kada je riječ o rastućem tržištu soundbarova", rekao je izvršni direktor NPD-a Ben Arnold.

Source The NPD Group Soundbar Ownership and Usage Study
IZVOR: The NPD Group - Soundbar Ownership and Usage Study

Pripadnici generacije Y, naime, čine 44 % sveukupne potrošnje kada su u pitanju audio uređaji, tvrde u NPD-u, a ta je brojka prošle godine iznosila osjetno manjih 35 %. Također, oni svake godine potroše i oko 300 milijuna dolara na soundbarove, zbog čega su, unutar dobne kategorije 18-34, na trećem mjestu po potrošenim dolarima na audio opremu tijekom prošle godine.

Ostali faktori koji su utjecali na rast tržišta soundbarova su sljedeći: jeftinije maloprodajne cijene, novi proizvodi, te dobra recepcija novih TV tehnologija poput 4K-a, tvrde u NPD-u.

"Mlađi potrošači presudan su faktor u rastu tržišta soundbarova zbog niza razloga", rekao je Arnold. "U prvom redu, soundbar predstavlja ulazna vrata u svijet kućnog kina. Samo 10 % potrošača u dobnoj skupini 18-34 posjeduju ozbiljan audio sustav, no 12 % njih posjeduje soundbar", dodao je.

"Jeftinije maloprodajne cijene velikih televizora također potiču mlađe potrošače da se okrenu soundbarovima", nastavio je Arnold.

Philips HTS7140 78 U1P global 001 highres

Prosječna maloprodajna cijena 50-inčnog TV-a u drugom kvartalu prošle godine iznosila je 550 američkih dolara, što je za oko 17 % manje u odnosu na isti period iz 2013. Kao posljedica toga, više mlađih korisnika ušlo je na tržište velikih TV-a, i na njih sada otpada oko 17 % od sveukupne prodaje TV-a većih od 50 inča. 

"Soundbarovi, sa svojom jednostavnom instalacijom i činjenicom da ne zauzimaju previše prostora, privlačno su rješenje i za audio entuzijaste i za one koji jednostavno žele unaprijediti zvuk svog novog televizora", rekao je Arnold. Najvažnije od svega, nastavlja, "činjenica je da su soundbarovi kao stvoreni za streaming doba".

Više od 80 % prodanih soundbarova prošle godine imalo je Bluetooth podršku, a čak 41 % vlasnika soundbara mlađih od 35 godina kaže da su bežične tehnologije poput Bluetootha bile jedan od presudnih kriterija pri kupovini uređaja. S druge strane, kada je riječ o korisnicima starijima od 35 godina taj udio iznosi 26 %.

Za mlađe korisnike "soundbar je postao raznovrstan uređaj, nije više samo dodatak TV-u, već zvučnik putem kojeg je moguće slušati audio sadržaje s različitih uređaja", dodao je Arnold.

Postoje naznake da soundbarovi djeluju štetno na tržište kućne audio elektronike, dodao je. Velikih 35 % vlasnika soundbarova "više ne koristi ili se riješilo starog A/V pojačala, a njih 45 % zamijenilo je kućno kino soundbarom."

U NPD-ovom istraživanju sudjelovalo oko 6.000 potrošača i oko 750 vlasnika soundbarova.

INFO: NPD Group