Potražnja za slušalicama i dalje raste

Subota, 09.05.2015. 07:49

Prema nedavnom istraživanju tržišta kojeg je poduzela agencija Futuresource Consulting, isporuka audio slušalica na globalnoj razini porasla je za 8.5 % tijekom 2014. godine. U protekloj godini sveukupno je isporučeno 309,5 milijuna pojedinačnih primjeraka.

Istraživanje je također pokazalo da je - bez obzira na prosječan rast maloprodajne cijene audio slušalica od 4 % u 2014. godini - vrijednost izvoza porasla za 12 %, odnosno zarada je iznosila sveukupno 9.4. milijardi američkih dolara.

Bez obzira na rastuću fragmentaciju tržišta audio slušalica, Sony, Philips (prikazan je model ActionFit SHQ5200) i JVC i dalje drže tri vodeće pozicije na tržištu.


Konkurencija, međutim, jača - to se posebno odnosi na Apple Earpods, čiji je izvoz predstavljao 5 % sveukupnog svjetskog izvoza audio slušalica i Beats by Dre, koji se počinju širiti po tržištu zahvaljujući snažnim Appleovim distribucijskim mrežama.

Ista agencija također je i mapirala nove trendove, odnosno različite karakteristike i tipove slušalica koji se pojavljuju na tržištu. Istraživanje pokazuje da je mikrofon postao sastavnim dijelom svih tipova slušalica, zahvaljujući prvenstveno kontinuiranom rastu broja vlasnika mobilnih uređaja. Tijekom 2014. godine proizvodnja slušalica s mikrofonom porasla je za 58 %, a slušalice s mikrofonom činile su 36 % od sveukupnog broja isporučenih slušalica na globalnoj razini.

Najveći dio otpao je na “in-ear” slušalice, oko 60 %, dok dodavanje novih mogućnosti ovom tipu slušalica nastavlja povećavati njihovu proizvodnju.

Tijekom 2014. godine, velik broj proizvođača predstavio je Bluetooth slušalice, kako bi uspješno popratili "music on the go" (MOG) trend. Ovom segmentu proizvodnje predviđa se rast u narednim godinama, a procjenjuje se da će na wireless slušalice 2018. godine otpadati i do 21 % sveukupnog broja pošiljki na globalnoj razini.

Sportske slušalice također predstavljaju iznimno važan segment u industriji - veliki broj proizvođača predstavlja nova dizajnerska rješenja kako bi slušalice što ugodnije sjedale za uho. U ovom polju konkurencija je iznimno jaka između specijaliziranih proizvođača kao što su Yurbuds, Jaybird, Jabra i Parrot.

"Potražnja za slušalicama raste, u prvom redu zbog toga što korisnici koriste svoje mobilne uređaje za "on the go" sadržaje, bilo tijekom odlaska na posao, džogiranja, vožnje biciklom ili šetnje gradom", rekao je Simon Bryant iz agencije Futuresource Consulting. "Također, primijetili smo i porast potražnje za posebnim, sofisticiranijim karakteristikama, što podiže vrijednost ovoj industriji i povećava prodaju iz perspektive trgovaca. U narednim mjesecima vjerojatno ćemo svjedočiti pojačanoj aktivnosti specijaliziranih proizvođača, koji mogu unaprijediti slušalice novim karakteristikama."