Očekuje se porast prihoda proizvođača 4K panela u 2015

Ponedjeljak, 04.05.2015. 07:44

Snažna marketinška promocija Ultra HD 4K televizora, porast stope prinosa u industriji 4K panela i ovogodišnja pojava 4K ekrana na kućnim računalima, laptopima, mobilnim uređajima, kao i njihovo korištenje u sektoru oglašavanja, povećat će prihode industrije 4K panela za 94% ove godine.

Ona bi trebala iznositi oko 18 milijardi dolara, stoji u u IHS-ovom izvještaju.


S obzirom na razvoj novih proizvodnih tehnologija koje će rezultirati povećanjem dobiti i smanjenju troškova u industriji 4K panela, IHS predviđa da će prihodi u ovoj industriji 2020. godine iznositi oko 52 milijarde dolara.

U 2014. godini prihodi su iznosili 9.2 milijarde dolara. Od cjelokupnog iznosa, 8.8 milijardi dolara otpada na LCD televizore, ali u tekućoj godini najveći rast dogodit će se smartphoneima i OLED televizorima, procijenio je IHS. Naime, proizvođači OLED televizora prihvatili su 4K rezoluciju kao standard za svoje nove modele.

Uz sve precizniji prikaz piksela i unaprijeđenu propusnost svjetlosti, 4K ekrani postat će pristupačniji za korištenje na mobilnim uređajima, rečeno je iz kompanije. Proizvođači panela poput Sharpa i JDI-a već su najavili i predstavili 4K smartphone panele. 4K ekrani za tablete koji koriste oksid (IGZO) kao i niskotemperaturne polisilikonske (LTPS) procesore također su među planovima proizvođača.

Do sada, proizvođači LCD televizora bili su prvenstveno zaslužni za rast u polju 4K LCD panela, snažno promovirajući 4K televizore kako bi dobili na vrijednosti, ali podržani sadržaj i njegovo emitiranje također su u porastu.

Digital video resolutions VCD to 4K WIKI Screen Shot mala

U međuvremenu, "proizvođači LCD TV panela neprestanu povećavaju prinos 4K panela, što je za posljedicu imalo smanjenje troškova i šire prihvaćanje tehnologije od strane potrošača", rekao je David Hsieh, IHS-ov predsjednik za istraživanje tržišta panela.

U 2015. godini, proizvođači LCD panela planiraju isporučiti 40 milijuna 4K LCD TV panela, što predstavlja 17 % sveukupne isporuke LCD TV panela.

Televizori s 4K rezolucijom, u kombinaciji s "TV everywhere" konceptom, povećavaju želje potrošača za visokorezolucijskim ekranima na njihovim mobilnim uređajima. Još jedan važan element u nastojanju da se podigne prodaja 4K televizora predstavlja tehnologija sub-pikselizirani prikaza (SPR) koja će "postati važan način pomoću kojega će proizvođači unaprijediti 4K piksel standarde na ekranima potrošača", rečeno je iz IHS-a.

"Već dugi niz godina, različite varijante SPR-a korištene su u komercijalnoj proizvodnji AMOLED i LCD ekrana". Glavne prednosti SPR uključuju manju količinu sub-piksela, veću propusnost i manju potrošnju energije", rekao je Hsieh. "SPR važan je element u razvoju tržišta 4K ekrana".

Tehnološki gledano, SPR koristi dva sub-piksela uz svaki bijeli piksel kako bi prikazao rezoluciju kao uobičajenim trobojnim RGB displejem.