Samsung European Forum 2015

Nedjelja, 08.02.2015. 20:02

Mjesec dana nakon izlaganja na sajmu CES 2015 u Las Vegasu, Samsung Electronics predstavio je prošli tjedan svoje novitete i na Samsung European Forumu 2015. u Monaku.

Piše: Andrija Ćurković

Na dvodnevnom druženju s predstavnicima medija i poslovnim partnerima, tvrtka je predstavila najnovije modele proizvoda s kojima namjerava zadržati vodeće pozicije na tržištu potrošačke elektronike.


Među njima posebno su istaknuti SUHD televizori s nano-kristalnom tehnologijom ekrana (Quantum Dot - QD), zvučnici koji omogućavaju širenje zvuka u 360 stupnjeva, nova linija zakrivljenih soundbara zvučnika za ljubitelje kućnog kina, proširena ponuda pametnih telefona iz Galaxy A serije i zakrivljeni UHD monitori za zahtjevne IT korisnike.

BK Yoon President CEO Samsung

Na samom otvaranju Samsung European Foruma 2015, predsjednik uprave tvrtke Samsung Electronics - BK Yoon, u svom govoru je naglasio – "Samsungova misija je korisnicima pružati nevjerojatna iskustva, u čemu uspijevamo zbog stalne usredotočenosti na potrebe potrošača". Izjava vodećeg čovjeka tvrtke «o nevjerojatnim iskustvima» koje mogu korisnici doživjeti korištenjem Samsungovih uređaja dolazi do punog značenja kada se pogleda u najnoviji model UHD televizora, ujedno i njihov vrh ponude, oznake JS9500.

Naime, reprodukcija 4K video materijala na zakrivljenom ekranu s nano-kristalnom tehnologijom (Quantum Dot - QD) i dijagonalom od 88 inča (223 cm) doslovno pruža neka nova iskustva. Samsung JS9500 posebno impresionira svojom izuzetnom kvalitetom reprodukcije slike - veliki kontrast, impresivna svjetlina i raspon boja. Podsjetimo da tehnologija nano-kristala emitira različite boje svjetlosti, ovisno o njihovoj veličini, proizvodeći i do 64 puta širu paletu nijansi boja, veću osvijetljenost i do 2,5 puta veći kontrast slike u odnosu na standardne televizore.

IMGP0332 Samsung SUHD mala

IMGP0380 Samsung SUHD JS9500 mala

Quantum Dot tehnologija u primjeni - Samsung JS9500, SUHD TV dijagonale 78 inča

Samsung JS9500 predstavlja egzaktni primjer superiornosti QD tehnologije u odnosu na dosadašnje standardne LED kao i OLED televizore, pa mogu bez zadrške reći da je on trenutno najbolji TV set kojeg sam do sada vidio. Dodatna prednost za korisnika televizora s QD panelom je njegova smanjena potrošnja energije za 30-50% jer nano-kristali za svoj rad ne trebaju pozadinsko osvjetljenje.

IMGP0313

IMGP0323 Tizen TV mala

Svi novi Samsungovi Smart televizori temeljit će se na Tizenu operativnom sustavu, otvorenoj platformi koja podržava web standarde za razvoj TV aplikacija. Zahvaljujući operativnom sustavu Tizenu, nova Samsungova Smart TV platforma omogućava korisnicima intuitivni pristup i veći izbor sadržaja uz bolju povezivost prijemnika s drugim uređajima kao što su pametni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati i računala. Veći izbor sadržaja podrazumijeva i već dogovorenu suradnju s europskim pružateljima usluge televizije na zahtjev kao što su: Netflix, Chili, Maxdome, Swiss TV, Player, Viaplay, NPA i Wuaki TV. Ova usluga će ponuditi najvišu kvalitetu sadržaja, a kod preuzimanja sadržaja koristi SCSA (Secure Content Storage Association) standarde.

IMGP0322

IMGP0314 UHDAlliance mala

Da bi omogućio svojim kupcima gledanje vrhunskog 4K sadržaja, Samsung je, s nekoliko drugih proizvođača potrošačke elektronike, pristupio vodećim Hollywoodskim studijima, postprodukcijskim i tehnološkim tvrtkama u zajednički savez, kojeg su nazvali UHD Alliance, s ciljem postavljanja standarda za izradu i distribuciju 4K sadržaja. UHD Alliance je formiran prvenstveno s fokusom na krajnjeg korisnika, a sve s ciljem da se besprijekorno integriraju novi sadržaji kućne zabave u svakodnevni život potrošača.

Samsung je, da bi zadržali prepoznatljivost na tržištu 4K televizora koji ne koriste QD tehnologiju, dodao u opće prihvaćeni naziv UHD slovo "S" čime su kreirali vlastitu inačicu - SUHD. Tim potezom označavanja tvrtka je istaknula ekskluzivnost modela i u vlastitoj ponudi televizora.

Na europskom tržištu Samsung će ponuditi tri serije SUHD televizora, JS9500, JS9000 te JS8500, dijagonala od 44 do 88 inča (9500 serija od 65 inča), a prvi modeli se očekuju krajem ožujka 2015. godine.

IMGP0327 WAM zvucnici

U njihovoj ponudi novih audio proizvoda svakako trebamo istaknuti seriju omnidirekcijskih zvučnika serije WAM7500 i WAM6500. Specifičnost ovih modela je reprodukcija zvuka u svim smjerovima (360 stupnjeva) jer je visokotonska jedinica usmjerena prema gore, a ugrađena bas jedinica prema dolje gdje se reproducirani zvuk pomoću prstenastog konusnog elementa raspršuje u svim smjerovima. Iako je ovakav način rada zvučnika već dobro poznat, Samsung mu je pridodao i malo mistike kroz komercijalni naziv - "Ring Radiator technology".

Model WAM6500 je namijenjen da se koristi na polici ili, zahvaljujući ugrađenoj bateriji, kao prijenosni zvučnika za više prostorija ili izvan kuće. Samsung WAM7500 je pak namijenjen za određenu poziciju i namjenu (kućno kino ili Hi-Fi), a može se postaviti na posebno izrađene stalke ili, kao druga mogućnost, da ga se objesi na strop.

Predstavljena je i serija zakrivljenih soundbar zvučnika osmišljenih kao dodatak zakrivljenim televizorima dijagonala 48 do 78 inča. Zakrivljene zvučnike moguće je bežično povezati ne samo s televizorima nego i s tabletima i pametnim telefonima, što korisnicima omogućava reprodukciju glazbe i drugog sadržaja, neovisno o tome u kojem su dijelu doma.

IMGP0342 NX500 mala

IMGP0349

Novost na ovogodišnjem Samsung Forumu bilo je i predstavljanje fotoaparata oznake NX500. On je kompaktnija verzija njihovog najboljeg fotoaparata NX1 i koristi isti BSI-CMOS senzor od 28 megapiksela, DRIMe V procesor i napredni hibridni auto-fokus. Samsung NX500 može snimati 4K video (24p i 30p) uz pomoć HEVC/H.265 formata, a za pregledavanje snimljenog videa koristi Super AMOLED zaslon osjetljiv na dodir dijagonale 3 inča. Zbog svoje kompaktnosti fotoaparat nema ugrađeno tražilo niti bljeskalicu, ali dolazi s uređajem kao dodatni pribor. NX500 može snimiti 9 fps u kontinuitetu, ima prepoznavanje pokreta i mogućnost spajanja pomoću Wi-Fi, Bluetooth i NFC-a.

IMGP0357 A7 mala

Iako je u Hrvatskoj već predstavljena nova serija Samsung Galaxy A pametnih telefona (A3 i A5) u Monaku je premijerno prikazan i model oznake A7. On predstavlja vrh ponude ove serije, koristi FullHD Super AMOLED zaslon dijagonale 5,5 inča, četverojezgreni 1,2GHz procesor, LTE Cat4 (150/50Mbps), dvije kamere – glavna s 13MP, prednja s 5MP razlučivosti, vrlo tanko metalno kućište i Android OS v4.4 (KitKat).

Samsung Electronics predstavio je i novu liniju inovativnih zakrivljenih monitora koji uključuju i njihov prvi profesionalni UHD monitor, 31.5-inčni UD970. Za njega Samsung navodi da je predvodnik u industriji LED monitora, s 99.5 postotnom Adobe RGB podrškom za boju i dual-color mode opcijama ekrana, pruža iznimno precizan prikaz boja uz profesionalnu tvorničku kalibraciju. Od ostalih vrhunskih modela treba svakako spomenuti monitore s omjerom slike 21:9 poput 34-inčnog SE790C, 27-inčnog SD590C i SE510C. Samsung se može pohvaliti s prvom pozicijom na tržištu monitora velikih ekrana na kojem drže čak 45% udjela.

Nakon što je Samsung Electronics prvi put prikazao zakrivljene televizore, izazvao je podijeljenost kod potrošača oko same potrebe za tako radikalnim dizajnom jer je od nestanka CRT televizora svaki proizvođač do sada težio što tanjem i ravnijem ekranu.

IMGP0302

Ovogodišnji CES u Las Vegasu i Samsung Forum u Monaku potvrdili su da je trend ponude zakrivljenih ekrana u porastu, kako po svojoj raznolikosti ponude (televizori i monitori) tako i sa sve većim prihvaćanjem od strane drugih proizvođača. Prodajni rezultati su ohrabrujući. Na europskom tržištu Samsung trenutno drži 40% udjela u prodaji svih televizora, dok je njihov udjel u prodaji UHD televizora čak 50%.

Zanimljiv je i trend kupovanja sve većih dimenzija ekrana. 2010. godine kupci u Europi su kupovali u prosijeku televizore dijagonale 32 inča (81 cm) dok ove godine taj prosjek bi trebao doseći 55 inča (140 cm). Razvojem tehnologije i boljom kvalitetom rezolucije slike, taj trend će se nastaviti i u narednim godinama. Njihova predviđanja su da će 2020 godine prosječna veličina ekrana biti 65 inča (165 cm), a kod malo zahtjevnijih kupca 75 ili 85 inča.

IMGP0320

Vodeći ljudi u Samsungu smatraju da će sve veća integracija IPTV-a definirati budući način korištenja televizora jer do 2018. godine čak 80% internetskog prometa biti će video sadržaj. Samsung Smart TV platforma je danas dostupna u gotovo svim modelima i čak 75% korisnika je spojenih na Internet. Očekuje se da će do 2018. godine čak 80% internetskog prometa biti video sadržaj.

Nadamo se da negdje uz put nećemo naletjeti na Orwellova proročanstva i da će nam "prozor u svijet" koristiti samo za bezazlenu kućnu zabavu.

www.samsung.hr

(Veća galerija slika je dostupna na našoj Facebook stranici http://goo.gl/s4ArFW)