Bose tuži Beats za povredu patenata

Nedjelja, 24.08.2014. 16:08

Proizvođač slušalica i zvučnika Bose podnio je tužbu protiv Beats, optužujući buduću Appleovu tvrtku u svezi pet patenata vezanih uz slušalice s poništavanjem šuma. Utuženi proizvodi uključuju Beats Studio i Studio bežične slušalice. Bose je tražio nadoknadu štete i zabranu prodaje spomenutih Beats proizvoda.Bose navodi u svojoj žalbi, poduprtoj od US Okružnog suda u Delawareu i US International Trade Commissiona, kako je "pretrpio i da će i dalje trpjeti štete, u iznosu koji tek treba biti utvrđen, uključujući gubitak od prodaje, profita, a i potencijalne prodaje koju bi Bose napravio", citira se u tužbi.Dodatno je u tužbi istaknuto da su za gotovo 50 godina, "napravljena značajna ulaganja u istraživanje, razvoj, inženjering i dizajn vlasničkih tehnologija" koji se koriste u Bose proizvodima.

Njihova trenutna linija slušalica s poništavanjem šuma, na primjer, koristi izume zaštićene s najmanje 22 patenata u SAD i 14 još neriješenih patenata.

 "Bose ulaže velika sredstva u istraživanje i razvoj, na čemu je i izgradio svoju reputaciju u proizvodnji vrhunskih proizvoda kroz inovativnu tehnologiju, Boseov kontinuirani uspjeh ovisi u značajnom dijelu o njegovoj sposobnosti da uspostavi, održi i zaštiti svoje vlasničke tehnologije kroz provedbu svojih patentnih prava", navela je u svojoj žalbi tvrtka.Beats je odbio komentirati ove optužbe, a svoj komentar nije dao niti Apple koji je u svibnju rekao da će kupiti Beats za 3 milijarde dolara, čime elektronički div dobiva popularan biznis slušalica i pretplatu na streaming glazbeni servis. Ova akvizicija se očekuje da će biti dovršena u ovom tromjesečju.

 Mnoge tehnološke tvrtke su se kasno okretale sudovima da brane svoje izume.

Mobilno tržište nalazi se među najistaknutijim parnicama, uključujući mnoge tužbe između Applea i Samsunga.

Tvrtke Bose i Beats trenutno su dva najpoznatija proizvođača slušalica u industriji potrošačke elektronike, a sve bolje prodajne rezultate postižu i probojem prema tržištu high-end proizvoda.