Samsung preuzeo Boxee

Utorak, 16.07.2013. 08:24

Otkad je prije tjedan dana Samsung preuzeo Boxee, sve je više pitanja hoće li Samsung inkorporirati Boxee sučelje u svoje Smart televizore ili će proizvesti novi set-top box i krenuti u rat protiv Applea i Rokua.

Kada je Boxee osnovan 2007. godine, osoblje je htjelo stvoriti PC softver za kućno kino koji bi akumulirao sadržaj pohranjen lokalno na računalu, kao i sadržaj s interneta.

Kao vrhunac toj viziji, osmišljen je Boxee Box, koji je koristio D-Linkov hardver i Boxee softver i ta je priča uspješno trajala 18 mjeseci. Nakon toga, Boxee je počeo razvijati Boxee TV te lansirao DVR Boxee Cloud koji je službeno ugašen 10. srpnja ove godine.

I dok je Boxee Box polako pao u zaborav, njegovi konkurenti Apple TV i Roku zauzeli su svoje mjesto na tržištu i postali najprodavaniji uređaji na tržištu. Boxee je nakon toga zapao u probleme s financiranjem Cloud DVR-a i tu u priču dolazi Samsung.

boxee-box

Pitanje je samo što će se zapravo dogoditi s Boxee sučeljem. Najveći Samsungov problem je to što, iako je najprodavaniji Smart TV, ljudi i dalje ne kupuju dovoljne količine Smart TV-a.

Iako Samsung nikad nije objavio službeni broj prodanih Smart TV-a, agencija za istraživanje tržišta iSuppli predviđa da bi do 2015. godine u svijetu trebalo biti 141 milijun Smart TV-a. Možda je to zapravo pravi razlog zašto Samsung kreće u borbu protiv Applea i Rokua.

Apple TV je mali uređaj jednostavan za korištenje, ali su mu potrebne aplikacije drugih proizvođača za punu funkcionalnost, dok Roku ima živu zajednicu korisnika koji uvijek traže načine za poboljšanje mogućnosti i pristupu sadržaju.

boxee-screenshot

Samsung bi se mogao upustiti u borbu protiv ova dva konkurenta, te se nadati da ne ponovi grešku koju je LG napravio s LG Smart TV Upgraderom, koji su korisnici praktički zanemarili.

Na ovogodišnjem CES-u, Samsung je izjavio da će "ponovno izumiti" televizor s naglaskom na 5 temeljnih aplikacija koje bi više podsjećale na mobilni uređaj, pa se može postaviti pitanje hoće li Boxee kao brand uopće preživjeti ovo preuzimanje.

Na kraju ostaje samo činjenica da je kupnja Boxee-a za $30 milijuna bilo puno jeftinije rješenje nego izrada vlastite kvalitetne Smart TV platforme.

www.samsung.com


(Naš test Boxee Box media playera možete pročitati na priloženom linku)