THX tuži Apple za krađu patenta za zvučnike malog profila

Nedjelja, 17.03.2013. 12:18

Da je tvrtka Apple u posljednje vrijeme čest gost na sudu u Kaliforniji govori i vijest o tužbi tvrtke THX (osnovao ju je George Lucas za potrebe snimanja Star Wars filmova), za krađu njihovog patenta.

THX, tvrtka koja je razvila posebnu tehnologiju za reprodukciju višekanalnog zvuka u kino dvoranama i kućnim AV sustavima, bavi se i razvojem novih zvučničkih sustava među koje spada i njihov patent za zvučnike malog profila koje su patentirali 2008. godine.


Ukratko, ovim patentom se postiže kvalitetna reprodukcija zvuka u situaciji gdje su zvučnici smješteni unutar kućišta uređaja, a zvuk se reflektira od površine koja je paralelna sa zvučničkom membranom. Zvuk se usmjerava prema uskom kanalu koji je postavljen pod pravim kutem u odnosu na zvučničke jedinice.

THX-Apple spkr


Kako u tužbi navode, upravo taj U.S. patent za zvučnike (broj 7.433.483) Apple koristi u svojim iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 mobilnim telefonima kao i u ostalim iPad i iMac proizvodima. THX smatra da su im ovim neovlaštenim korištenjem patentirane tehnologije od strane tvrtke Apple nanesena velika materijalna šteta koju žele d aim Apple nadoknadi. Osim toga, žele i priznanje od tvrtke Apple za sve navode iz tužbe.

Iz Applea na ove tužbe odgovaraju da i oni imaju veliki broj patenata koji se odnose na zvučnike i zvučničku tehnologiju među kojima se nalazi i patent za zvučnike malog profila. 

Da tužba ipak ima nekih osnova pokazuje i zadnja generacija iMac računala gdje su, na vrlo tankom profilu kućišta, vidljivi otvori za reprodukciju zvuka koji se mogu povezati s osnovama THX patenta (pogledaj sliku).

Suđenje je počelo prije tri dana, a po iskustvu iz prijašnjih slučajeva s drugim tužiteljima vjerujemo da će se o ovoj temi još pisati.

www.thx.com, www.apple.com

 THX-iMac Spkr