Apple kupuje Loewe!?

Ponedjeljak, 14.05.2012. 18:19

Poznate su najave da tvrtka Apple ulazi na tržište “pametnih televizora” tijekom 2012./2013. godine. Vrlo malo se zna o samom finalnom projektu i za sada se samo puštaju probni baloni o mogućim tehničkim karakteristikama samih uređaja i s kojim etabliranim proizvođačem televizora bi ušli u partnerstvo.

Po pisanju web stranice AppleInsider, najnovija glasina o Appleu je da tvrtka razmišlja o kupovini Njemačkog proizvođača televizora Loewe AG.

Ovaj proizvođač televizora, spada u gornju kategoriju cijena i kvalitete izrade, već ima u svojoj vlasničkoj strukturi dioničare iz potrošačke elektronike (Sharp s 28,83% i LaCie s 11,17% dionica).

Izvor blizak tvrtki Apple navodi da se odluka o ovoj transakciji očekuje najkasnije do 18. svibnja ove godine i da su za Loewe ponudili 87,3 milijuna eura (oko 112 milijuna USD). 

Sama tvrtka Loewe AG je započela proizvodnju televizora 1929. godine i trenutno zapošljava 1.000 ljudi u 50 zemalja. Prijavili su pad prodaje u prošloj godini od 11% što je rezultiralo gubitkom od 10.5 milijuna eura. Unatoč navedenom gubitku, tvrtka najavljuje porast prodaje tijekom ove godine i to najviše zahvaljujući svojim premium modelima televizora.

Ako se uzme u obzir da obje kompanije nude ”premium” proizvode, ova suradnja bi bila logički potez za njih. Nakon današnje objave ove glasine, dionice tvrtke Loewe su na burzi porasle za 30%. 

Po najavama, Apple televizori bi trebali imati ugrađen AirPlay sustav i Siri upravljanje glasom. S druge strane Loewe već ima nešto iskustva s Apple tehnologijom jer u svojem SoundBox glazbenom sustavu nudi AirPlay iPod dock. 

Za sada o ovoj mogućoj akviziciji iz Applea nema službenih izjava, a Loewe je dao samo kratku izjavu: ”Loewe održava suradnju s Appleom u Europi kroz uspješnu prodaju AirSpeaker (njihov stereo zvučnik s AirPlay tehnologijom, op.ur.). Također, uz pomoć Apple iPad tableta proširujemo funkcionalnosti Loewe televizora.

Za sada direktori Loewea izjavljuju da nemaju informacija o namjerama Applea da financijski sudjeluju u kompaniji. Ostaje nam da pričekamo kraj ovog tjedna za potvrdu ili demantij ove glassine.