Sharp posustaje u borbi Azijskih proizvođača potrošačke elektronike

Subota, 07.04.2012. 16:55

Kako navodi Bloomberg, japanski proizvođač Sharp u 2012. godini ima pad dionica od 24% ako se uspoređuje sa svojim suparnicima Sonyjem, Panasonicom, Samsungom i tvrtkom LG koji su u istom periodu doživjeli porast od bar 10%.

Ovo je najveći pad Sharpovih dionica od 14. ožujka 1979.godine. Ovaj pad dionica je izazvala informacija da tvrtka nije uspjela isporučiti dogovorenu kvalitetu LCD ekrana za najnoviji Appleov iPad.

Istog dana, tvrtka je proglasila novog predsjednika nakon što je objavljen rekordni godišnji gubitak.

Makoto Kikuchi, izvršni direktor Myojo Asset Management Co. u Tokyu je izjavio kako su Sharpovi problemi ozbiljniji nego što se mislilo i da su dioničari zabrinuti da će se gubici nastaviti i iduće godine.

Sony i Panasonic također predviđaju da će imati rekordne gubitke na svojim televizorima u ovoj fiskalnoj godini, nakon ustupanja tržišnog udjela korejskim proizvođačima koji su u zadnje tri godine prepolovili cijene.

2010. godine, Sharp je pola svoje zarade zarađivao na LCD televizorima i njihovim velikim rasprodajama, uspoređeno s 17% zarade na TV jedinicama u Sonyju i s 11% u Panasonicu, tvrdi Kazuharu Miura, analitičar u Tokyu SMBC Nikko Securities Inc.

Sonyjevo solidno poslovanje u filmskoj i glazbenoj industriji, financijama te Panasonicov plan da dodatno potakne prodaju proizvoda koji štede energiju s kombiniranjem kućanskih i elektoničkih jedinica će napraviti veliki preokret za te dvije tvrtke, navodi Makoto Kikuchi. S druge strane, za Sharp se očekuje gubitak od 240 milijuna dolara sljedeće godine, zbog njihovog fokusa samo na televizore i ravne ekrane.

Takao Hattori, analitičar za TWI Inc. tvrdi kako Sharp nema dovoljno velikih poslova da bi izvukli tvrtku iz ovako lošeg stanja u kakvom jesu trenutno.