Pedeseta IFA u Berlinu se sprema oboriti sve rekorde

Četvrtak, 12.08.2010. 11:56
U prošloj recesijskoj 2009. godini IFA u Berlinu, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, rušio je rekorde posjete i zanimanja izlagača. Kako stvari stoje, na jubilarnom 50. sajmu koji će biti održan od 3. do 8. rujna mogli bi pasti svi dosadašnji rekordi.
Što s tiče izlagača to je već sasvim izvjesno jer je organizator Messe Berlin već objavio da su svi predviđeni prostori bukirani od strane zainteresiranih izlagača.

ifa_trakica.jpgAnalitičari pretpostavljaju da će broj posjetitelja ove godine nadmašiti rekordnu 2003. godinu kad je sajam razgledalo 273.800 posjetitelja, zahvaljujući činjenici da je u posljednjih 12 mjeseci industrija sve karte bacila na inovacije kao što je 3D tehnika, i ove se godine očekuje veliki broj premijera. Iako je i dosad zanimanje novinara bilo veliko, organizator je u 2010. optimističniji jer su registrirali još veći interes velikih TV kuća što će pomoći da generiraju još veće zanimanje javnosti za ovaj jedinstveni sajam potrošačke elektronike. 

Od premijera očekuju se noviteti s područja HDTV-a, 3D TV-a, kućnog umrežavanja,  TV/internet povezivanja kao i vrlo inovativnog područja mobilne telefonije. Što se tiče sektora bijele tehnike i kućanskih aparata, naglasak će biti na lifestyle, dizajn, lakoću upravljanja i ergonomiju. U svim sektorima očekuje se da će proizvođači izaći s uređajima koji će imati nisku potrošnju električne energije i visoku energetsku iskoristivost.  

"Sigurni smo da će proizvođači i dalje biti uporni i uspješni u uvođenju inovacija i tako generirati budući rast. Kao rezultat toga mi jedva čekamo da IFA započne i siguran sam da će ovogodišnji sajam biti veliki uspjeh." - rekao je Hans-Joachim Kamp, potpredsjednik ZVEI-a (udruženje njemačkih proizvođača elektronike) i član supervizorskog odbora IFA organizacije. 
Koliko je interes za ovogodišnju IFA-u govori i podatak koji je iznio Dr. Christian Göke, izvršni direktor Messe Berlin, prostora u kojem se IFA održava. Naime, organizatori su zbog povećanog interesa izlagača čak izgraditi dodatnu privremenu halu kako bi zadovoljili sve zahtjeve.

"Povećanje prostora u odnosu na prošle sajmove bit će izraženo u dvoznamenkastom postotku" - rekao je Göke.

"IFA je u odličnoj formi. Izlagači imaju svake godine sve više koristi od sudjelovanja na IFA-i, što zbog prisutnosti trgovaca iz cijelog svijeta, što zbog sve veće pažnje medija. Zapravo, ne postoji sajam koji je tako jako medijski praćen i reklamira novitete, kao što je to slučaj s IFA-om" - Jens Heithecker, direktor IFA-e otkrio je još nekoliko razloga zašto IFA iz godine u godine raste.  I ne samo da TV kuće prate što se događa na IFA-i, oni također zakupljuju prostor i imat će štandove i studije na sajmu.  ARD, ZDF, n-tv i N24 su stari gosti, po prvi put ove godine sudjeluju Super RTL i Sport 1.

ifa_zone.jpgOve će godine IFA na više od tisuću kvadratnih metara imati IFA iZone i eLibrary sektore s više od 40 izlagača iz cijelog svijeta. Imena zona govore sve; tamo će se promovirati rastuća industrija gadgeta čija je iPhone paradigma, no tu će se predstaviti inovatori iz svijeta aplikacija, medija, softvera i svega što je vezano uz tzv. i-produkte. 

U IFA-i su se pobrinuli i za zabavu: između ostalih na otvaranju će nastupiti poznati britanski indie bend Kooks, a u subotu 4. rujna njemačka plesna atrakcija Scooter. Očito je da ovakvim potezima IFA gleda kako privući i najmlađu publiku na sajam. Tome u prilog ide i činjenica da će IFA-u organizirano posjećivati osnovne i srednje škole, već 120 njih je prijavilo posjete svojih razreda. Među njima, 81 razred imat će privilegiju da uz pratnju vodiča prođe pet informacijskih tečajeva na IFA-i.