DuPont razvio tehnologiju za jeftiniju proizvodnju OLED ekrana do 50 inča

Srijeda, 26.05.2010. 00:02
Prednosti OLED ekrana nad onim napravljenim na LCD tehnologiji velike su. Isključena je potreba pozadinskog svjetla što reducira potrebni volumen pa su OLED ekrani vrlo tanki, OLED prikazuje crnu mnogo bolje, troše manje energije, imaju veći kontrastni omjer...

Tu treba dodati da je proizvodnja OLED-a i potencijalno jeftinija s obzirom da se organske led-diode mogu nanositi printanjem na određeni plastični supstrat printanjem.

No, ta tehnologija ima jedna nepremostiv problem; inženjeri nisu nalazili načina kako je primijeniti na velikim ekranima. Čini se da je tome doskočila tvrtka DuPont, koja je objavila da je uspjela razviti tehnologiju printanja s kojom je moguće jedan ekran proizvesti u dvije minute i to do veličine od 50 inča.

lg_oled15_inch1.jpgTrenutno najveći OLED ekran na tržištu je model iz LG-a velik 15 inča.    
DuPont je razvio vlastite materijale (Gen 3 solution OLED materials) i tehnologiju koja omogućuje da se po povoljnoj cijeni napravi veliki OLED ekran koji će imati vrhunske performanse, dosad ostvarive samo na malim ekranima. 

"OLED je prisutan na tržištu, no cijena proizvodnje i tehnološke manjkavosti ograničile su ga na uređaje malih dimenzija" - rekao je David B. Miller, predsjednik uprave DuPonta. “Sada, s našom novom tehnologijom printanja i novim OLED materijalima, cijena će biti bitno reducirana, a proizvodnja proširena i na TV-e svih veličina."

Veliki dosadašnji problem s OLED-om bila je njegova limitirana trajnost. Nove DuPontove tehnologije i materijali i tu garantiraju bitna poboljšanja; ako radi prosječno osam sati na dan, OLED ekran bi trebao potrajati respektabilnih 15 godina.
 
Ako se ono što iz DuPonta najavljuju pokaže istinitim u praksi, nakon 3D TV manije na pragu smo nove male TV revolucije.

LG OLED TV od 15 inča