New York Audio Show 2018

Nedjelja, 06.01.2019. 18:45

Nakon izvještaja s Guangzhou International AV sajma (Narodna Republika Kina), koji je održan u hotelu Dong Fang od 14. do 16. rujna 2018. godine, donosimo i prikaz sa sajma New York Audio Show 2018.

Sajam je održan u Park Lane hotelu na Manhattan-u, ekskluzivnoj lokaciji na južnoj granici centralnog parka, u periodu od 9. do 11. studenog 2018. godine. Na licu mjesta je bio naš kolega Danko Šuvar čije fotografije i kratki osvrt na sajam donosimo u nastavku teksta, a sve ostale fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici (foto album).

Piše: Danko Šuvar

Audiofili u New Yorku trebaju biti sretni što u situaciji kad je očigledan porast (ne)zanimanja za ovaj hobi u ovom gradu još uvijek ima netko (tvrtka "Chester Group" iz Engleske) tko je voljan upustiti se u ovakvu organizaciju sajma. I to u gradu tradicionalno vrlo zahtjevnom za logističnu podršku i organizaciju prijevoza i nastupanja.

U odnosu na “zlatno doba“ sajma od prije 10-15 godina kad ga je organizirao američki high end časopis Stereophile, za ovogodišnje izdanje bi se moglo reći da je bila mala priredba, s ne više od 20-tak soba sa zvučnom demonstracijom, i otprilike pola od toga s pristojnim zvukom u ponudi. Usprkos tome, organizator je vjerojatno bio zadovoljan jer je sajam bio dosta dobro posjećen, uz cijenu ulaznice od 30 dolara za jednodnevni ulaz.

U mnoštvu, uglavnom sredovječnih posjetitelja, našlo bi se i koje mlađe lice, i poneka osoba ženskog spola. Okorjeli audiofili bili su prepoznati, osim po godinama, i po ozbiljnim, gotovo namrštenim, kritičnim izrazima lica dok su pomno slušali demonstrirani zvuk, zataknuti u fotelje ili stolice što bliže optimalnoj točki u sredini, s obaveznim zamjenama kad neko (konačno) odustane i oslobodi jedno od najdragocjenijih mjesta u sredini zvučne pozornice između zvučnika. Poneko bi nešto i rekao, klimnuli bi glavama u odobravanju kad bi neki zvuk posebno dobro zatitrao, vidjelo se svi su uglavnom okorjeli znalci duboko sigurni u svoje ocjenjivačke sposobnosti. Ako bi neko od mlađih i neupućenih i zalutao tamo, imali su što vidjeti, preživjeli i okorjeli audiofili u punom koncentratu u stvari su zanimljiva i osebujna grupa ljudi u odnosu na uobičajenu svakodnevicu. I uglavnom imaju dobar ukus, kao po pravilu najviše ih je bilo upravo u sobama s boljim zvukom.

Mogao se vidjeti i poneki pripadnik stare garde izlagača, veterani lokalne high-end scene, kao na primjer Andy Singer iz “Sound by Singer”, kako strpljivo i pomalo rezignirano demonstrira svoj izložbeni sistem preostalim audiofilima u New York-u, ovaj put s relativno normalnim zvučnicima (Spendor D9) u odnosu na egzotiku koju je prikazivao u zlatnim vremenima kad je njegov dućan na Manhattanu bio kultno mjesto za američke kupce.

S obzirom na stanje audiofilske scene u New Yorku, davanje nekih ocjena o zvuku bilo bi neprikladno, svaki izlagač dobiva priznanje za sudjelovanje i ostvareni trud, a samu priču će bolje ispričati slike, koje ipak pokazuju koliko još toga zanimljivog ovaj hobi (ili ipak biznis) ima za ponuditi u današnje vrijeme.

Više detalja o samom sajmu te popis izlagača i brendova pogledajte na ovoj poveznici New York Audio Show 2018.


IMGP4343 web Hotel mala

IMGP4092 web mala

IMGP4150 web mala

IMGP4093 web mala

IMGP4225 web mala

IMGP4331 web sependor absolare mala

IMGP4272 web mala

IMGP4297 web mala

IMGP4300 web mala