Guangzhou International AV Fair 2018

Srijeda, 17.10.2018. 07:05

U protekle 22 godine, radili smo izvještaje sa svih vodećih AV sajmova zapadne hemisfere, ali do sada nismo imali priliku pogledati na golemo tržište Narodne Republike Kine i prisustvovati nekom od njihovih sajmova.

Zahvaljujući našem čitatelju gosp. Borisu Došenu, koji nas, kako on ponosno kaže, čita od prvog broja, dobili smo izvještaj s vodećeg kineskog audio/video sajma “Guangzhou International AV Fair 2018.“ održanog prošli tjedan u gradu Guangzhou, glavnom gradu kineske provincije Guangdong.

Ovaj grad se nalazi na jugu Kine, na zaljevu koji je poznat pod imenom Biserna rijeka, a smješten je u blizini Hong Konga u jednom od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja Kine. Po popisu stanovništva iz 2017. godine sam grad Guangzhou ima 14,5 milijuna stanovnika, a ako ubrojimo i blizinu Honk Konga onda je ovo područje od velikog interesa vodećim svjetskim, ali i domaćim proizvođačima audio i video uređaja.

Gosp. Došen već dulje vrijeme boravi u NR Kini a kao veliki zaljubljenik u Hi-FI i dobru reprodukciju glazbe često posjećuje lokalne AV sajmove. Ovaj sajam je posjetio prvi dan što se pokazalo kao sretna okolnost jer su naredna dva dana bila poprilično problematična za obilazak jer je grad pogodio mega tajfun koji je tih dana poharao veći dio Filipina i južne Kine.

U ovom članku vam donosimo nekoliko prigodnih fotografija i kratki osvrt na sajam u tekstu gosp. Došena. Kompletnu galeriju fotografija sa sajma “Guangzhou International AV Fair 2018.“ pogledajte na našoj Facebook stranici ovdje: FOTO GALERIJA.

 GAVS2018 IMG 20180914 mala

Guangzhou International AV Fair 2018." održan je 25. put, u 15 godina rada, u hotelu Dong Fang od 14. do 16. rujna. 2018., i slovi kao najveći kineski audio i video Expo.

Sajam je zauzeo je 200-tinjak soba na osam katova hotela Dong Fang, a osim poznatih svjetskih brendova bilo je uobičajeno mnogo i domaćih, te regionalnih iz Japana, Hong Konga i Tajvana.

Posjetitelji su pri kupnji ulaznice dobili dobro osmišljen katalog i dvostruke demonstracijske CD-ove, cijena ulaznice je bila 100RMB (isto toliko kuna), ulaznica vrijedi samo jedan dan, a organizatori su predviđali da će privući 50.000 posjetitelja.

Sobe su bile vrlo komotne, dobro izolirane... Bilo je bučno u hodniku sa svih strana, ali su sobe bile mirne. Ove je godine, zbog velikog broja izlagača, dio sajma proširen i u obližnji China hotel. Jedan cijeli kat je bio prezentacija kućnih kina, drugi cijeli kat pripao je analognim sistemima, a gramofon je i dalje u Kini referentni izvor zvuka broj jedan.

Predstavljeno je 246 izlagača, koji su mahom distributeri, pa je zapravo lakše nabrojati tko od svjetske produkcije nije bio prisutan nego pobrojati sve prisutne svjetske brendove. Posebno treba istaknuti brojnost američkih, europskih, japanskih, korejskih, australskih, hongkonških kompanija. Također, nisu izostali niti domaći proizvođači, koji su bili fokusirani na 4 segmenta: proizvođači gramofona, cijevnih pojačala, slušalica i pripadajućeg asortimana DAC, pojačala i zvučnici.

Gužve po hodnicima nisu bile nesnošljive, strpljivo se čekalo u redu za prezentacije, demonstracije uređaja, jedino je na trećem katu bila nesnosna gužva, oko štandova na kojima su se prodavali CD-i.

Kinezi su fokusirani na cijevna pojačala jer im je vjerojatno razvoj istih dobavljivi, sheme se nalaze na internetu, lako se prilagodi proizvodnja ciljanoj grupi, po cijeni i kvaliteti, tako da postoje proizvodi i od nekoliko stotina dolara, pa do nekoliko desetaka tisuća dolara. Neke kineske marke su poznate i prihvaćene u svijetu, uglavnom jesu na neki način oslonjene na europske ili američke dizajnere, manje više formalno i samo zbog lakšeg prodora na svjetsko tržište.

GAVS2018 IMG 20180914 115026 mala

GAVS2018 IMG 20180914 115056 mala

 Posebno su se isticale sobe s Melody cijevnim pojačalima i Willson Alexia zvučnicima. Tu je sve bilo melodiozno, precizno, jasno i očito tečno, svaka nota jasno i točno odzvanjala prostorom.

GAVS2018 IMG 20180914 122639 mala

 Sobu s FM elektronikom i Duntech zvučnicima karakterizirala je izuzetna muzikalnost, delikatesna punoća zvuka.

GAVS2018 IMG 20180914 125855 mala

Triangle elektronika u suradnji s ogromnim Backes & Muller aktivnim zvučnicima, pružao je zvuk primijenjen proizvodu, velikoooo, dubokoooo, širokooooo, neuhvatljive brzine, pojavka i nestanka tona, apsolutno meni najreferentniji zvuk na sajmu.

Slatkoće nije nedostajalo iz malih Lyria zvučnika, to su horne koje bih svakako ponio doma, lijepe male, ali zvukom preslatke, kako i izgledaju, nenametljive u prostoru, a upravo je prostor što izvire iz njih čaroban. Njih nema, a sve je tu.

I šećer za kraj je Mundorf, njihova elektronika, pretpojačalo s DAC-om, i shodnim priključcima, bežično povezivanje s njihovim mono blokovima koji su gonili MA30 s pridruženim subwoofero. Fantastičan zvuk. Ostavilo me je pod dojmom reprodukcija francuske šansone koja je odjekivala u svoj prisutnosti Pariškog kabarea dok je vrhunska tehnologija iznjedrila izuzetan i vrlo upečatljiv zvuk.

Sve u svemu, imao sam odličan cjelodnevni provod među zaljubljenicima u Hi-Fi i dobar zvuk, a nadam se da ćete i vi, dragi čitatelji, pogledati sa zanimanjem fotografije i bar djelomično steći dojam kako izgleda najveći AV sajam u Kini.”