IFA 2017: Panasonic predstavio najnovije proizvode

Srijeda, 30.08.2017. 17:12

Na ovogodišnjem sajmu IFA u Berlinu, Panasonic je na konferenciji za medije predstavio nove proizvode i tehnologije iz četiri grupe svojih proizvoda: potrošačka elektronika, kućanstvo, automotivna industrija i B2B.

Piše: Andrija Ćurković

Pod sloganom "bolji život, bolji svijet", dovezavši se na Gogorovom električnom skuteru, konferenciju je otvorio gospodin Laurent Abadie, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Panasonic Europe.

Panasonic Abadie IMGP6014

Prateći globalni trend novih rješenja i razvoja tehnologija za primjenu u okruženju “pametnog načina življenja” (Smart Life), gosp. Abadie je istaknuo kako je Panasonic godinama posvećen zagovaranju tog koncepta. Od plasiranja pametnih kućnih proizvoda i rješenja za pohranu energije te pametne mobilnosti - povezujući ljude, gradove i ceste - Panasonic je i do sada predvodio trend koji mijenja način na koji živimo i radimo. Naglasio je također da je Panasonic i pionir u gradnji pametnih gradova svojim doprinosima i organizacijama projekata diljem svijeta.

Predstavljena su neka energetska rješenja kako bi se pokazali načini na koji se energija može efikasnije trošiti i načini na koje se može uštedjeti. To se odnosi na tehnologije za proizvodnju energije poput solarnih panela, na uređaje za pohranu energije kao što su prijenosne baterije te na energetski efikasne tehnologije za kućanstava poput Aquaria Heat Pump i Fuel Cell Heating System tehnologije.

U području automotivnosti (Smart Mobility), Panasonic surađuje s luksuznim proizvođačem električnih vozila Tesla, pri čemu se njihov SUV Model X, kao i Gogorov električni skuter i Coup eScooter sharing servis, pogone Panasonicovim litijskim baterijama.

Novosti iz područja kućne zabave i digitalnih fotoaparata predstavila je gospođa Michiko Ogawa, direktor Panasonicovog odjela kućne zabave, ali ujedno i direktor tvrtke Technics.

Panasonic ZV10 mala

U uvodnom govoru istaknula je da će Panasonic imati uvijek fokus na kvalitetu audio zvuka i da će on i dalje biti ključni dio Home AV zone. Tu predanost kvalitetnom zvuku bez obzira gdje se korisnik nalazi utjelovljeno je i u novom prijenosnom bežičnom zvučniku oznake SC-GA10. Najveća posebnost ovog zvučnika je mogućnost upravljanja glasom zahvaljujući ugrađenom Google Assistant. Zvučnik podržava Spotify, Google Play Music, TuneIn i Deezer glazbene servise, a bit će dostupan u bijeloj i crnoj verziji.

Osim toga, predstavljene su i nove kvalitetne slušalice oznake RP-HTX80B koje korisnicima nude bežičnu Bluetooth povezivost i hands-free korištenje uz autonomnost od 20 sati rada.

Panasonic EZ1000 77 IMGP6039 mala

Što se tiče televizora, Panasonic je na IFA-i predstavio svoju paletu OLED televizora među kojima posebno mjesto ima najbolji, ujedno i najveći model oznake EZ1000 i dijagonale 77-inča (196 cm). Već smo ranije upoznali 65-inčnu verziju iz ove serije, a nešto pristupačnija OLED serija nosi oznaku EZ950 i koja se nudi u dimenzijama ekrana od 65 i 55 inča.

Panasonic Kaye IMGP6058 mala

Za vrijeme izlaganja, konferenciji se pridružio i Danny Kaye, izvršni potpredsjednik tvrtke 20th Century Fox, kako bi obznanio suradnju s Panasonic Corporation i Samsung Electronics Co. i sklapanje partnerstva s ciljem izrade otvorene i dinamične metapodatkovne platforme za High Dynamic Range (HDR) na temelju pripadajućeg certifikata i znaka pod radnim imenom HDR10+.

Ove tri kompanije zajedno će tvoriti licencirajući subjekt koji će izdavati certifikate za HDR10+ platformu od siječnja 2018. godine. Sve tri kompanije su uvjerene da će ovaj novi format značajno podići kvalitetu slike čime bi najviše koristi imali sami potrošači.

IFA lumix IMGP6064 mala

Za fotografske entuzijaste, najavljeni su novi modeli Lumix fotoaparata i njihovih dodataka kao i nova softverska nadogradnja za izuzetno uspješni model DC-GH5. Novo ažuriranje softvera (Verzija 2.0) za fotoaparat DC-GH5 donosi iznimno unaprjeđenje performansi i korištenja novih funkcija s kojim će biti zadovoljni I profesionalni korisnici.

Završetak Panasonicovog predstavljanja medijima na ovogodišnjem sajmu IFA prepušteno je sestrinskoj tvrtki Technics i njegovoj direktorici gospođi Ogawa.

Jedan od najambicioznijih proizvoda u povijesti Technicsa, istaknula je gospođa Ogawa, doživio je svoju svjetsku premijeru. Technics je po prvi puta predstavio reinterpretaciju njihovog klasika, gramofona SP-10, prvog gramofona na svijetu s direktnim pogonom iz 1970. godine.

Technics SP10 original IMGP6077

Technics SP 10R Ogawa IMGP6081

Prikazani prototip nosi oznaku SP-10R i predstavlja do sada najambicioznijeg direct drive gramofona u povijesti kompanije koji bi u maloprodaji trebao biti dostupan početkom ljeta 2018. godine. U Technicsu navode da ovaj vrhunski proizvod isporučuje kvalitetu zvuka koja će zadovoljiti i najzahtjevnije audio entuzijaste.

Technics Otava mala

Također, predstavljen je i njihov "sve-u-jednom" glazbeni sustav OTTAVA™ f (SC-C70) kao savršen primjer uređaja koji koristi svu tehnologiju i know-how koju je Panasonic razvijao godinama, a postaje simbol nove ere u povijesti Technicsa.

INFO: Panasonic, Technics