CES 2016

Srijeda, 06.01.2016. 13:06

Otvoren je 49. po redu sajam potrošačke elektronike CES 2016, a koji se smatra najvećim i najutjecajnijim događajem u svijetu kada je u pitanju predstavljanje najnovijih proizvoda i tehnologija ove grane industrije.

Sajam se održava u Las Vegasu, USA, od 6. – 9. siječnja i na njemu izlaže preko 3.600 tvrtki iz cijelog svijeta na rekordnoj površini od 223.000 m2. Kao I prošle godine, sajam je svoje širenje ostvario na području novih tehnologija i inovacija koje globalno imaju posljednjih godina veliki uzlet.

Da je tome dana velika važnost pokazuje i odluka organizatora sajma, američkog udruženja proizvođača potrošačke elektronike, poznatije kao CEA (Consumer Electronics Association), da promijeni svoje ime u prikladniji naziv - CTA (Consumer Technology Association).

Industrija potrošačke elektronike u Americi, televizori, pametni telefoni, tableti, prijenosna i stolna računala, sudjeluju u 51% prihoda industrije. Očekivanja poslovnih analitičara da će u 2016. godini razvoj i primjena novih tehnologija (virtualna stvarnost, nosivi tehnološki proizvodi, dronovi i Internet aplikacije), taj postotak podignuti za dvoznamenkasti postotak.

CES 2016

Osim spomenutih i već etabliranih tehnologija i proizvoda, CES 2016 će biti mjesto na kojem će se predstaviti nova područja tehnološkog razvoja koja uključuje 4K UHD displaye, 3D printanje, robotiku, naprednu tehnologiju za automobile, sustave pametnih kuća, tehnologiju primjenjivu za sportske aktivnosti i kontrolu zdravlja i mnoge druge.

Narednih dana ćemo vam donositi najzanimljivije informacije sa sajma kao i predstavljati proizvode koje će biti u dogledno vrijeme dostupni i na našem tržištu ili su zanimljive same po sebi da zaslužuju biti objavljeni u ovom prikazu.

CES 2016 Innovation Awards logo web mala

Osim prezentacija najnovijih tehničkih dostignuća, sajam nudi i svjetski priznatu dodjelu nagrada CES Innovations Awards. Riječ je o nagradi za inovacije, svojevrsnom certifikatu kvalitete i tehnološkog napretka. O nagradama odlučuje posebno odabran žiri stručnjaka iz cijelog svijeta među kojima je i naš urednik Andrija Ćurković.