High End Show - Munchen 2015

Srijeda, 13.05.2015. 21:04

Sutra počinje najveći sajam audio elektronike u Europi – High End 2015, koji se održava u Minhenu od 14. do 17 svibnja. Na sajmu se očekuju svi vodeći audio proizvođači koji će posjetiteljima prikazati svoja najnovija tehnološka dostignuća.

Među posjetiteljima će biti i predstavnici našeg magazina (Gordan Gaži i Andrija Ćurković) koji će nas detaljnije izvijestiti o najzanimljivijim proizvodima.

Već danas vam predstavljamo neke od izlagača i njihove proizvode.

CAD home1

Computer Audio Design (CAD) britanski proizvođač poznat ljubiteljima kompjuterski reproducirane glazbe, ove će godine prvi puta nastupiti na minhenskom sajmu. Predstavit će proslavljeni DAC CAD 1543, CAD Audio Transport i CAD USB Cable, koji već neko vrijeme pobiru lovorike po audio magazinima i web portalima.

CAD IMGP0520

Soundsmith

Ako vas zanima analogna reprodukcija, tad znajte da će u Minhenu, uz razgovor s glavnim konstruktorom i predsjednikom tvrtke, Peterom Ledermannom, zvučnice predstaviti Soundsmith. Bit će izložena i elektronika, ali glavna atrakcija je zvučnica s kantileverom organskog porijekla, izrađena od kaktusa.

in akustik Referenz NF 2404 2

Na štandu, In-akustik, uz pomoć švicarske Piege i modela 30.2 te Perpetuum Ebner gramofona, prikazati, između ostalog i vrh ponude svojih audio kabela iz serije Referenz - NF-2404. S obzirom na najavu - zanimljivo.

Audionet

Audionet za nastup u Minhenu najavljuje potpuno nove proizvode koji su navodno još bolji od dosadašnjih. Čak i više, osim novog hardvera i softvera, najavljuju demonstraciju novog ustroja distribucijske mreže, novi marketing, novu pokretačku snagu, a sve to upakirano u oznaku Made in Germany. Kako navode, sigurni su da će sve iznenaditi i impresionirati.

Bryston L 3

Bryston i Avitech ove godine ponovno izlažu u Minhenu, s najvom prezentacije novih Bryston zvučnika (!), uz prisutnu obaveznu elektroniku. U sobi E117/Atrium 4, vjerojatno ćete sresti i predsjednika Brystona Briana W. Russela.

Bryston Avitech IMGP0617

Na izložbenom prostoru tvrtke Bryston našlo se prostora i za domaću tvrtku Rondo koja je za potrebe ovog sajma isporučila policu na kojoj su predstavljeni Bryston proizvodi.

Rondo polica IMGP0621

merging nadac

Švicarski Merging Technologies će prilikom sajma u Minhenu, 14. svibnja, lansirati audiofilski DAC imena NADAC, i to u dvije verzije - stereo i osamkanalnoj. Koristeći Sabre ESS9008 čip, NADAC prihvaća i reproducira PCM formate do 24-bit/384kHz iDSD do DSD256.

audion

Zanimljiv koncept ima Audium - uz pomoć AirPlaya i UPnP - glazbu možete strimati direktno u aktivne zvučnike sa širokopojasnom jedinicom i aktivnom subfooferom te pripadajućim DSP-om za bolju prilagodbu slušaonici. Izvrsna ideja, koju vrijedi provjeriti u Atriumu 4, soba F107.

Marten Coltrane 3 web

Zvijezda švedske tvrtke Marten bit će zvučnik Marten Coltrane 3, super high-end zvučnik, čija će se svjetska premjera održati na ovogodišnjem sajmu.

Marten Jorma MSB IMGP0527

Nagra classic amp

Nagra također najavljuje novosti: u sobi E217 bit će moguće poslušati cjelokupni sistem Nagre, sazdan oko novog pojačala Classic Amp i najavljenog HD AMP, koji će biti prikazan u fazi završnog prototipa.

Nagra IMGP0554

Ascendo MS SE

Ascendo System M linija obogaćena je modelom System M5 SE+. Driveri su posebno tretirani, poboljšano je unutarnje ožičenje i elementi skretnice. Sve je ručno izrađeno u Njemačkoj. Najavili su i novi subwooder, kao nešto posebno!

Ubiq speakers

Na marginama sajma, odnosno paralelno sa sajmom, u dvije sobe u Sheraton München Arabellapark Hotelu, 15-16 svibnja održat će se prezentacija prvog modela Ubiq trosistemskih zvučnika visoke klase, naziva Model One. Kolege iz Slovenije, nakon godina uspješne distribucije audio uređaja, proizveli su zaista upečatljiv zvučnički sustav.


DRUGI DIO IZVJEŠTAJA ...

EMMLabs D2 web

U suradnji s proizvođačem zvučnika Lansche Audio, poznat po jedinstvenim plazma visokotoncima, kanadski EMM Labs je prikazao svoju beta verziju ultimativnog USB/DSD DAC-a oznake D2. Kada se pojavi na tržištu u konačnoj verziji, cijena će mu biti oko 25.000 američkih dolara.

Audiodata IMGP0513

Master One je dizajn koji ima označiti potpuno novu eru i viđenje proizvodnje zvučnika nakon potpunog restrukturiranja i kadrovskih promjena u tvrtki Audiodata. Radi se o koaksijalnom dizajnu s berilijskim visokotoncem i aktivno pogonjenim bas segmentom. Kako je zvučnik dizajniran sa željom da pruži vrhunsku reprodukciju odluka je bila ugraditi najnoviju tehnologiju i najbolje dijelove. Koliko su u Audiodati zadovoljni rezultatom govore i najave o skorom predstavljanju modela Master Two i Master Tree. Zvuk je bio izvanredno precizan i brz s odličnom ekstenzijom i kontrolom bas područja. Veliki bod za Austrijsku audio industriju.

Exposure CD Amp 3010s2D

Britanska tvrtka Exposure predstavila je svoju poboljšanu seriju 3010 u kojoj posebno mjesto zauzima model integriranog pojačala 3010s2 D. Iako je tek krenuo u prodaju već ubire odlične komentare u specijaliziranim audio magazinima, zbog svoje kvalitetne audio reprodukcije i korisničke fleksibilnosti. Pojačalo pruža 110W na 8 Ohma, ima šest ulaza od kojih jedan može biti gramofonski s MM ili MC ugradnim modulom ili ugradnim USB DA pretvaračem. Osnovna cijena integriranog pojačala iznosi 1.700 britanskih funti, MM ili MC modul je 240 funti, a DAC dodatnih 325 funti. Pripadajući CD player 3010s2 košta 1.620 funti.

Estelon IMGP0518

Estonski proizvođač high-end zvučnika Estelon prikazao je svoj top model Extreme pogonjen sa Soulution amplifikacijom iz Švicarske. Zvučnik je gotovo dva metra visok i sastoji se od zasebnog dijela u kojem se nalaze bas jedinice i pomičnog gornjeg dijela u kojem se nalazi bas-srednjetonska i visokotonska jedinica. Cijena u Americi ovog zvučnika iznosi 260.000 dolara za par.

Aavilk amp

Aavik pojačalo. Vizualno malo odmaknuto od mainstreama, ali zvukom potpuno na razini gornjeg doma elektronike na sajmu.

Sonus Faber Chameleon IMGP0575

Iako se mnogi dugogodišnji poklonici tvrtke Sonus faber ne mire lako s modernim finišem nove serije Chameleon, ona je u Minhenu pobudila veliki interes posjetitelja. Već smo o njoj pisali na našim stranicama pa više informacija možete pogledati ovdje: http://goo.gl/OGF6Xh

thorens gramofoni

Nova gama Thorens gramofona iz Reference linije. Uz sva rješenja koja se očekuju od legendarnog proizvođača nude i doista zanimljiv retro dizajn i balansirane audio izlaze.

phantom devialet

Devialet je ove godine u predstavljanje svojih proizvoda uložio ogroman trud. Uz cijelu gamu elektronike posjetitelji sajma mogli su vidjeti i zvučnički sustav Phantom. Dojmovi su nakon tri posjeta slušaonici poprilično ambivalentni.

Siltech Cable zvucnik

Crystal Cable Minissimo. Kao i svake godine izvanredno promoviran te vrlo precizan, no pomalo neuzbudljiv zvučnički sustav.

zvucnica svijetli

Zvučnica koja svijetli. Treba li još koji komentar.

Kuzma IMG 7091

Kuzma je svojim programom uvijek zanimljiv i moderan. Povratak vinila na veliku scenu samo je još mali uteg na vagi koja je slovenskog proizvođača uvijek stavljala ispred konkurencije. Samo da se tako i nastavi.

Kuzma IMG 7092

Focal Sopra IMGP0624

Francuski Focal iskoristio je svoj nastup na minhenskom sajmu za premijerno predstavljanje svoje nove serije zvučnika - Sopra. Ona spada u njihovu gornju kategoriju proizvoda (između serije Electra i Utopia), sadrži za sada dva modela (Sopra No.1 i Sopra No. 2), vrhunske dijelove (membrana visokotonske jedinice od Berilija, višeslojne membrane bas jedinica, višeslojni feritni magneti...), cijena za manji zvučnik je 8.000 eura, a za veći 12.000 eura. Naravno, cijena se odnosi na par.

Mark Levinson IMGP0649

Harman Kardon Luxury Audio predstavio je novo mono pojačalo snage - Mark Levinson No.536. Potpuno je diskretnog ustroja, snage 400W po kanalu na 8 Ohma, radi u A/B klasi te je odličan partner njihovom pretpojačalu No.52. Cijena za par iznosi 30.000 američkih dolara.

Mark Levinson No52 IMGP0646

AUDEL web

Audel zvučnici su simpatična dizajnom, ali i vrlo otvorenog i agilnog zvuka. Oni su već mnogo godina iskreni promicatelj malo drugačijeg pristupa konstrukciji zvučnika.

Aesthetix web

Jim White je svakako jedna od prominentnijih figura u audio industriji. Zvuk koji njegov Aesthetix preferira zapravo je spoj najboljih audiofilskih osobina i emocija žive glazbe. Povod za malo predstavljanje tvrtke je novi linestage Aesthetix Debouts Metis.

Silberstatic tDAC

Elektrostatski tabor ove je godine odlično predstavio njemački proizvođač Silberstatic. S njihovim najvećim modelom Nr.8 glavni konstruktor Dirk Jesberger realizirao je gotovo sve one kvalitete s čijom se implementacijom borio posljednjih desetljeća. Digitalni izvor zvuka bio je ove godine izvanredno zastupljen TotalDAC. Sve zajedno vrlo precizno i prozračno.

TotalDAC

Doista bi bilo nepošteno ne skrenuti pozornost na digitalni pretvarač koji je bio gotovo ubikvitaran u snažnim i vrlo skupim sustavima - TotalDAC. Svojom pojavom, nizom izuzetnih tehničkih rješenja, a i zvukom stao je uz bok onima najboljima, najuglednijima i etabliranima. Na slici je jedna od mogućih varijanti uređaja u dual mono konfiguraciji. Konstruktor tvrtke Vincent Brient i njegova francuska tvrtka doista mogu biti zadovoljni.

PMC web

Britanski PMC je predstavio svoj novi subwoofer pod imenom Twenty Sub. Prezentacija je ponudila mnogo razloga za ponovni optimizam sa zvučničkim sustavima koji inkorporiraju zasebnu subwoofer jedinicu.

Pawel web

Pomalo u sjeni ogromnih konstrukcija, Pawel Acoustic gotovo uvijek ponude prirodan i transparentan zvuk koji odgovara i slušaonicama manjih gabarita. Konstantno odlični, no ove godine i vrlo zamijećeni s modelom Capriccio.

tuneAudio MoodWright

Tune Audio sa svojim horn sustavom Anima već je stari poznanik sajma u Münchenu, No ovoga puta se spominjanje prezentacije više odnosi na odlično pogođenog partnera Mood Wright uz kojeg je zvuk sustava bio naglašeno brži, transparentniji i s mnogo više discipline.

Mark Levinson ml536 Revel

Mark Levison je uz ostatak vrhunske audio elektronike predstavio nove mono blokove snage 400W na 8 ohma i režimom rada u A/B klasi - No.536. Imali smo ih prigode čuti s JBL Everest 6700 zvučničkim sustavom i u još boljem izdanju s Revel Salon 2 sustavom. Svakako amplifikacija o kojoj će biti još mnogo riječi.

realhorns

Realhorns svjedoči da je veličina poprilično bitna, barem za prvi dojam. Da su još malo i zasvirali...

Exposure MCX IMGP0506 a

Najkvalitetniji sustav tvrtke Exposure ne treba posebnu policu, on je konstruiran tako da sam sebe "nosi". Sastoji se od CD playera, pretpojačala i dva mono pojačala snage 300W na 8 Ohma (600W/4Ohma). Cijena kompleta iznosi 19.250 britanskih funti u što je uključen i masivni daljinski upravljač.

Apertura Adamante

Još jedna soba u koju sam navraćao više puta pripadala je francuskom proizvođaču zvučnika Apertura koji je izložio svoj novi model Adamante. Definitivno jedan od boljih zvučnika posebice u srednjetonskom i visokotonskom području. Amplifikacija iz Aesthetixa, te Lumin i Melco digitalni izvori su popratili odličnu prezentaciju.

Klimo Tafelrunde 1

Evo ovako gramofon vidi Klimo. Model Tafelrunde.

daudio

Daudio W1 je vrlo zanimljiv trosistemski zvučnički sustav čija posebnost leži u primjeni dipolnog principa. U konstrukciji su korištene vrhunske komponente, a moderan dizajn i odlični sonični dojmovi fino prate pomalo neuobičajenu ideju i pristup. W1 je odličnu pratnju imao u elektronici istog nizozemskog proizvođača.

Onda Ligera

Onda Ligera je oduvijek poznata po pomalo nekonvencionalnom, ali i beskompromisnom pristupu proizvodnji zvučnika. Od njihove slušaonice su stoga uvijek očekuje nešto malo drugačije. Kako je to izgledalo ove godine zorno svjedoči fotografija. Što nas tek očekuje sljedeće godine.

EAR Yoshino Graham IMGP0542

Tim de Paravicini i njegova tvrtka EAR-Yoshino predstavila je kompletnu liniju svojih Hi-Fi proizvoda uz pomoć zvučnika LS 5/8 britanske tvrtke Graham Audio. Novitet na sajmu bio je prototip novog EAR CD playera oznake Acute koji je u cijelosti, osim transporta, proizveden u njihovoj tvornici. U izlaznom stupnju koristi lampe, ima s prednje strane priključak za slušalice i posebnu regulaciju izlaznog nivoa glasnoće što omogućuje direktno spajanje na pojačalo snage bez upotrebe pretpojačala.

EAR Acute IMGP0539 web

SOLUTION

Švicarski Solution spada u one proizvođače koji polako, ali konstatno nadograđuju svoj katalog. Prepoznatljivog dizajna i vrhunske kvalitete, uz odgovarajuću cijenu, ove godine se mogu pohvaliti s D/A pretvaračem model 760, phono pretpojačalom pod oznakom 755, te napajanjem oznake 746.

boenicke audio

CAD Boenicke Trilogy IMGP0519

Da postoje zvučnici malih gabarita, ali i izvanrednog zvuka svjedoči Boenicke Audio. Njihov model W8 svojim je izvanrednim timbrom, realnim volumenom instrumenta, ali i poprilično raskošnim zvukom za svoje gabarite zaslužio ozbiljne pohvale i preporuke. Daleko od mainstreama i pokušaja da bude atraktivan W8 je tipičan autorski zvučnik male manufakture čiji konstruktor precizno slijedi svoje ideje.

Davis Acoustics IMGP0528

Francuski Davis Acoustics je izložio samostojeći trostazni zvučnik Manet HD (2.990 eura/par) i prototip zvučnika koji koristi zasebnu bas kutiju u kojoj se nalaze dvije bas jedinice u push-pull konfiguraciji i odvojene kutije za srednjetonsku i visokotonsku jedinicu. Potonja za ovjes membrane koristi posebnu smjesu papira i spužve što joj omogućuje izuzetnu lakoću i brzinu reakcije na dolazni signal.

Davis Acoustics IMGP0534 web

Orpheus Heritage 1

Orpheus je još jedan u nizu zapaženih švicarskih proizvođača, a ovogodišnje svoje predstavljanje usmjerio je na model Mediaserver kojim se uključuje na segment propulzivnog tržišta digitalne glazbe. No, ipak smo se odučili ovu informaciju popratiti sa slikom SACD reproduktora Heritage.

Proac K8

Još jedna vrijedna svijetska premjera na sajmu. ProAc model K8.

TechDAS

Gramofoni su uvijek u modi i vrlo često svojim izgledom privlače pažnju i kad nisu u funkciji. Jedan od takvih je i model Air Force One iz tvrtke TechDAS.

Gauder Akustik AVM 1

Slušaonica koju svakako treba izvojiti pružila je obilje mikrodinamike i vrlo prirodnu prezentaciju instrumenata. Gauder s modelom Berlina RC9 koji inkorporira dijamantne i keramičke Accuton zvučničke jedinice pruža doista neuobičajeno upečatljivu predstavu posebno kada su u pitanju puhači. AVM elektronika također je odlično odradila svoj posao kao i uvijek nadahnuti prezentator. Još samo da je cijena malo manja.

TW Acoustic Raven AC

Još jedan gramofon koji je teško ne zamijetiti, TW Acoustic s modelom Raven AC (Ars Cryptum). U svojoj konstukciji tanjura koristi bakar u kombinaciji s posebnim polimerom i na taj način posjeduje jedinstven materijal.

German Physik IMGP0522

German Physiks je predstavio svoj novi model zvučnika oznake HRS-130 koji je, kao i svi ostali proizvodi ove tvrtke, izrađen oko njihove omnidirekcionalne širokopojasne DDD jedinice. Osim nje, u osmerokutni kabinet, ugrađen je i 10-inčni subwoofer koji je okrenut prema podu. Cijena modela HRS-130 kreće od 13.500 EUR.

van den Hul the Excalibur IMGP0730

Iako je poznat po svojim kabelima i gramofonskim zvučnicama, nizozemski van den Hul je u Minhenu predstavio svoje mono pojačalo snage The Excalibur i gramofon The Point One.

van den Hul The Point One IMGP0731

Devialet BW Nautilus IMGP0665

Za predstavljanje mogućnosti svojih audio pojačala, Devialet je koristio legendarni zvučnik Nautilus iz produkcije britanske tvrtke Bowers & Wilkins.

Constellation IMGP0654

Uvijek u samom vrhu i u najboljim sustavima Constellation Audio je i ove godine predstavio nove proizvode. Pretpojačalo Audio Virgo III i Centaur II izlazni stupanj iz njihove Performance serije. Ono što se imalo čuti u kombinaciji s Magico zvučnicima daje naslutiti konstantu vrhunskog proizvođača, a na slici se nalaze modeli iz njihove najbolje - Reference serije.

Constellation Magico IMGP0653

Totem Vince Bruzzese IMGP0720

Ponudu kanadskog proizvođača zvučnika Totem predstavio je osobno vlasnik i konstruktor Vince Bruzzese s obnovljenom linijom audio proizvoda francuskog proizvođača YBA.

Totem YBA IMGP0716

Denon Heos IMGP0515

Denon je sa svojom linijom bežičnih multi-room zvučničkih sustava Heos napravio veliki uspjeh na tržištu. Na sajmu je postojećim modelima 7, 5 i 3 dodao najmanji i ujedno najpovoljniji Heos 1 (249 eura/komad). Uz dodatak Heos 1 Go Pack (99 eura), sadrži punjivu bateriju, zaštitnu navlaku i Bluetooth USB adapter, zvučnik se može odnijeti i slušati na bilo koje mjesto izvan kućnih uvjeta.

Magnat Oehlbach Heco IMGP0699

Zajednički nastup na sajmu, u Njemačkoj izuzetno popularnih, njemačkih proizvođača zvučnika – Magnat i Heco s proizvođačem kabela Oehlbach.

KEF Blade2 IMGP0678

Nakon što je prije nekoliko godina izazvao podijeljena mišljenja oko modela Blade One, KEF je prikazao na ovogodišnjem sajmu i manju verziju zvučnika - Blade Two.

Kawero IMGP0721

Kvaliteta reprodukcije zvučnika Kawero Classic je i ove godine bila za koplje ispred većine konkurentnih modela na sajmu. Naravno, demonstraciju njegovih mogućnosti vodio je uvijek prisutan Rainer Weber, tehnički direktor tvrtke Kaiser Acoustics.

Auralic Kawero IMGP0543

Pod mističnim plavim osvjetljenju Auralic elektronika je pružila upečatljiv zvuk potpomognut s Kawero Vivace zvučnicima.

Burmester Phase3 IMGP0603

Gledajući Phase 3 sustav teško je a ne pomisliti kako nakon što tvrtka, a u ovom slučaju Burmester, proizvede gotovo svaki dio audio sustava na najvišoj razini počinje razmišljati o načinu kako privući novi segment kupaca. Svjetska premijera Burmester Phase 3 lifestyle sustava na High End sajmu je poslužila upravo za to. Predstaviti vrhunsku tehnologiju namijenjenu kupcima kojima je dizajn bitan ako ne i primaran u odabiru nekog proizvoda. Phase 3 se sastoji od multifunkcionalnog digitalnog prijemnika oznake 161 i dva B15 zvučnika. Mogućnosti nadogradnje su gotovo neograničene, a zvuk je dostojan renomea jednog Burmestera.

Pioneer A 50 PD 50 N 50 IMGP0588

Povratak tvrtke Pioneer stereo reprodukciji donosi i sve veći broj zanimljivih proizvoda. Na slici vidimo njihovu Hi-Fi seriju 50 koju čine integrirano pojačalo A-50 (700 eura), Hi-Res audio streamer N-50A (700 eura) i CD player PD-50 (600 eura). Po prvi put na sajmu su predstavljene i Pioneer High end slušalice SE-Master1 koje će koštati u maloprodaji 2.000 eura. Na prvo slušanje su pokazale veliki potencijal i nadamo se da ćemo ih uskoro dobiti na test.

Pioneer SE Master1 IMGP0587

Blumenhofer IMGP0703

Snažan zvuk izvanredno prirodnog karaktera i ogromne dinamike izlazio je iz setupa kojeg su činili Blumenhofer Genuin FS 1 MK2, te vrhunska Einstein amplifikacija. Izvor zvuka bio je TechDAS gramofon. Pomalo grandiozno, no još jedan sustav kojeg ne smijemo zaobići.

Dali Zenzor aktiv IMGP0601

Danski Dali svake godine na sajmu predstavi poneki novitet, tako je bilo i ove godine. Predstavili su aktivnu verziju svojih Zensor 1 zvučnika koji u ovoj verziji nose oznaku 1AX, par će koštati 599 eura, jedan zvučnik ima ugrađeno pojačalo od 50W dok se drugi zvučnik spaja direktno na njega. Također ima ugrađen 24-bit/96kHz DAC (Toslink ulaz), jedan 3,5 mm analogni ulaz i mogućnost bežičnog streaminga pomoću aptX Bluetooth tehnologije. Na slušnoj demonstraciji “ozbiljnijeg” modela iz njihove ponude dominirao je Rubicon 8 (4.300 eura/par) pogonjen s kompletnim Hi-Fi sustavom tvrtke Exposure iz serije 3010s2 (CD player, pretpojačalo i dva mono izlazna pojačala).

Dali Exposure IMGP0559

Verity Reimyo IMGP0631

Ove godine poznati kanadski proizvođač zvučnika Verity predstavio je model Parsifal Anniversary. Imali smo ih prilike slušati s raznom elektronikom, ali ove godine moramo istaknuti odlično povezan spektar i vrhunski kontrolirano bas područje uz elektroniku iz tvrtke Reimyo. Jedna od slušaonica za pamćenje.

Tannoy Rega IMGP0552

Uvijek ugodna atmosfera i noviteti na liniji tradicije tvrtke konstanta je slušaonice kojom Tannoy ima naviku dočekati ljubitelje njihovog zvuka. Ove godine priredili su prezentaciju XT 8F flagship modela iz Revolution XT serije. Prezentacija kao i uvijek pomalo neobavezna, no potencijal zvučnika je u svakom trenutku bio očit.

Technics IMGP0570

Ugodno je bilo vidjeti da i Panasonic planira snažan, ali i pomalo skup povratak prema stereo reprodukciji zvuka. U tom smjeru revitalizirali su svoj legendarni brand Technics. Prezentacija nije nudila mnogo objektivnih mogućnosti za soničnu valorizaciju, no starijim audiofilima pružila je ugodan flashback s predstavljanjem Reference R1 i Premium serije Hi-Fi komponenti.

Dynaudio aktiv IMGP0605

Zvučnici iz Dynaudio Xeo serije, kojeg ilustriramo slikom Xeo 4 modela korak, su prema krajnjoj simplifikaciji audio sustava. Naime radi se o aktivnom bežičnom sustavu s autodetekcijom signala. Uz reputaciju tvrtke ne sumnjamo u rezultat, pa tko želi graditi sustav na takav način, prigoda je tu.

MSB Technology IMGP0688 web

Select DAC inkorporira najnoviju, eksperimentalnu i najprestižniju tehnologiju koju MSB u ovom trenutku može ponuditi. Dakle skoro najbolje što moderan DAC može pružiti u najprestižnijoj kategoriji.

Lansche Audio Mola Mola Emm Labs IMGP0609

Već je tradicionalno da tvrtku Lansche Audio spominjemo među najboljima na sajmu, no kvaliteta njihovih zvučnika i ozbiljnost kojom se obavljaju prezentacije stavlja tvrtku uvijek u sam vrh. Uz Mola Mola amplifikaciju i EMM Labs DA2 izvor zvuka, Lansche Cubus 2 zvučnici pružili su prezentaciju koja nije iznenadila ili prominirala izvan standarda, no zasjenila je mnoge druge sustave. Vrhunski.

CH Precision Vivid Audio TechDAS IMGP0715

Za sam kraj ostavili smo još jedan sustav koji svojom nenametljivošću, ali i masom detalja ostavlja dojam da bismo ga mogli bez napora slušati danima. CH Precision elektronika i Vivid Audio zvučnici iz Gyia serije. Savršena sinergija.

Zaključak

Na samom kraju izvještaja s minhenskog HIGH END sajma ostaje nam da podvučemo crtu s onim što smo vidjeli i čuli za vrijeme našeg posjeta te da ga usporedimo s prošlogodišnjim. Evidentno je bilo puno življe na hodnicima, sobama i štandovima izlagača, s više novih i zanimljivih proizvođača koji su predstavili svoje Hi-Fi uređaje. No, isto tako ostaje malo gorak okus u grlu kada se stekne dojam da je ovogodišnja prezentacija rezultirala I s manje dobrog zvuka nego što smo navikli I čuli proteklih godina.

Što se tiče organizacije sajma ona je na vrlo visokom nivou. High End Society (organizator) može biti ponosan na dosegnute rezultate koji HIGH END sajam u Minhenu smješta na sam vrh sajmova potrošačke elektronike u svijetu, a ujedno je jedan od najvažnijih globalnih događaja za Hi-Fi industriju.

Službeni podaci s ovogodišnjeg sajma pokazuju da ga je posjetilo ukupno 16% više posjetitelja u odnosu na prošlu godinu (20.637 prema 17.855) pri čemu je najveći skok od 22% doživio broj poslovnih posjetitelja (6.588 prema 5.387). Ne treba posebno analizirati ove brojke da bi se vidjelo da su godine recesije u većini zemalja koje inkliniraju minhenskom sajmu prošlost što je odlična vijest za proizvođače, ali i konzumente audio elektronike. Akreditiranih novinara bilo je 5% više no 2014. godine (504 prema 482), a sama površina sajma je narasla za 4% i ove godine je iznosila 27.610 m2. Brojka koja je mnogima koji su poslovno vezani oko samog sajma možda i najbitnija je ukupan broj “običnih” posjetitelja, audiofila koji su i prvi konzumenti prikazanih Hi-Fi uređaja. U izvještaju se navodi broj od 14.079 posjetitelja što je porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu.

Svake godine je teško povjerovati da se HIGH END sajam može širiti i dalje ovom progresijom, no "High End Society" nas je opet uvjerio da su njihove prognoze bile realne te se nadamo još većoj manifestaciji dogodine. Naravno, kao i uvijek uz nadu da se tamo vidimo.