CES 2015: Inovacije su u centru pažnje

Petak, 09.01.2015. 12:12

Na ovogodišnjem CES-u (Consumer Electronics Show), nikad veći broj izlagača - njih 3.600 predstavlja svoja dostignuća na izložbenoj površini većoj od 200.000 m2, čime su oboreni prošlogodišnji rekordi. Organizator i vlasnik CES-a - Consumer Electronics Association (CEA), s veseljem obznanjuje prve rezultate sajma, koji se završava danas, 9. siječnja.

Gary Shapiro CES2015

“Ne možemo dočekati da ovogodišnji rekordni CES otvori svoja vrata posjetiteljima, koji će moći doživjeti čaroliju potrošačke tehnologije, kroz cjelokupno tehnološko iskustvo”, rekao je Gary Shapiro predsjednik uprave CEA neposredno pred početak sajma 6. siječnja 2015. “CES je epicentar rastuće globalne tehnološke zajednice, koji dočarava mogućnosti za razvoj velikih i malih inovatora”, nastavlja Shapiro.

samsung keynote lg

Uvodni govor prilikom otvaranja održao je i Samsungov predsjednik i šef potrošačke elektronike Boo-Keun Yoon, prikazavši mogućnosti potpuno povezanog svijeta putem “Internet of Things” (IoT), nazvavši ga znanstvenom činjenicom a ne znanstvenom fantastikom. Jedan od primjera ove povezanosti je i primjer pametnih televizora koji zaustavljaju reprodukciju kada napustite prostoriju. IoT će naći svoje mjesto u 90% Samsungovih proizvoda do 2017. godine, a do 2020. svi Samsungovi proizvodi u sebi će imati omogućenu značajku IoT.

Mercedes Benz F015 Zetsche

mercedes benz f015 self driving luxury car at 2015 ces

Na otvaranju se skupu obratio i Dr. Dieter Zetsche, šef Mercedes Benza, koji je priliku iskoristio za predstavljanje koncepta F015, te najavivši kao u Mercedesu razvijaju automatskog, superhumanog vozača. Automobil će moći voziti sam, pratit će promet i kretanje pješaka, a u unutrašnjosti će se automobil posvetiti interakciji putnika.

Inovacije, povezivost i suradnja među raznim područjima označila su uvodnu konferenciju za novinare prikazavši posebnu orijentiranost CES-a na inovacije i inovativna razmišljanja, osiguravši poseban prostor novim, tehnološki naprednim poduzećima.

Na danu za novinare, koji prethodi službenom otvaranju, 26 proizvođača održalo je konferencije za medije, među kojima i: Bosch, Child Angel, Dish, Epson, Hisense, LifeQ, Keyfree, LG, Mobilehelp i Honeywell, Monster, Panasonic, Qualcomm, Sharp, Sony, TCL, Valeo i Volkswagen.

Ultra HD technology at Samsung press conference CES2015

Predstavljanje novih UHD televizora i tehnologija na Samsung konferenciji za medije

DISH 4K Joey.0

Dish, američki pružatelj usluge satelitskog pay-TV programa, predstavio je prvi satelitski receiver na tržištu koji ima mogućnost prijema i distribucije 4K sadržaja. Uređaj se zove 4K Joy, podržava bilo koji televizor s HDMI 2.0/HDCP 2.2 protokolom, potpuno je funkcionalan sa standardnim i HD TV prijemnicima pri reprodukciji video materijala do 60fps i 10-bitne boje. Podržava PiP, Bluetooth i Hopper Whole Home HD DVR sustav aplikacija kao što su Vevo, Netflix i Game Finder.

Epson PLHC 600 sized

Epson Cinema 600 je prvi kompaktni 3LCD digitalni projektor koji može skalirati svoj zaslon do 25 puta veći od TV ekrana dijagonale 60 inča uz 3.000 lumena svjetline boja i 3.000 lumena bijelog osvjetljenja.

hisense vidaa max

HiSense VIDAA Max 100

Hisense VIDAA Max 100” Laser Cinema TV koristi kao izvor svjetla plavi laser za kojeg tvrde da nudi 25.000 sati gledanja bez gubitka na kvaliteti boja i svjetline

Keyfree in operation

Tvrtka Keyfree predstavila je proizvod Digital Key, zanimljivo rješenje otključavanja i pokretanja rada motora automobile pomoću aplikacije s vašeg pametnog telefona i bez korištenja originalnog ključa.

Sony 65X900C 4K web

Sony Bravia X900C serija 4K ultra HD televizora imala je svoju premijeru na ovogodišnjem CES-u. Osim vrhunske slike pažnju posjetitelja privukla je i podatkom da je najtanja serija LCD televizora na svijetu. Veći dio panela je “debeo” samo 4,9 cm što je manje od većine današnjih pametnih mobitela.

 

Panasonic CES2015 4KBD prototyp

Iako je još u fazi prototipa, Panasonic je podigao veliki interes novinara prilikom predstavljanja prvog u svijetu 4K Blu-ray playera (BD). Ovaj prvi UHD BD player podržavat će HEVC kodiranje kao i High Dynamic Range standard visoke rezolucije iza koje stoji Dolby. Player bi trebao imati standardnu rezoluciju od 3.840 x 2.160 piksela, mogućnost reprodukcije široke palete boja po standardu Rec.2020 i vrlo visoki prijenos podataka (bit rate) od 100Mbps.

sharp wh1000

Iako je već prošle godine predstavljen kao prototip, Sharp je na ovogodišnjem CES-u potvrdio da u 2015. godini izlaze na tržište sa svojim hi-rez univerzalnim playerom SD-WH1000 koji će moći bežično strimati glazbene datoteke (24-bit/96kHz) s vaše kućne mreže kao i bežično slati Full HD video datoteke na vaš televizor.