High End Show - Munchen 2014

Utorak, 27.05.2014. 11:56

U sjeni izvanrednog high end showa koji svake godine privlači sve više izlagača i posjetitelja ostaju brojke koje taj trend samo dodatno potvrđuju. Naime, ove godine je na sajmu izlagalo čak 452 izlagača, što je 25% više nego 2013., a broj posjetitelja je uvećan za 10% pa se organizator može pohvaliti s ukupno 17.855 posjetitelja. Među njima je i osjetan porast međunarodnih izlagača i posjetitelja. 

Iz Munchena izvještava: Gordan Gaži

Sve to ne bi bilo čudno da ozbiljna audio elektronika i njezini sateliti u kojima se posebno ističe gotovo nezaustavljiva proizvodnja najrazličitijih pomagala ne ruše sve granice kad su u pitanju cijene. Teško mogu vjerovati da i kupci iz najstabilnijih i najprosperitetnijih zemalja lakoćom barataju s desetcima ili stotinama tisuća eura za vrhunski audio sustav. 

Ipak, kvaliteta sajma se neupitno diže i uz potpuno zadovoljstvo posjetitelja i izlagača može se očekivati njegov dalji rast kako u smislu broja izložaka tako i u, onom važnijem segmentu, utjecaja na ukupnu industriju i neprestanu edukaciju sve brojnijih posjetitelja. 

Tu ulogu München HIGH END sajam izvanredno igra već 33 godine i poželimo im barem još nekoliko puta toliko. Već su počele i predbilježbe za novi show pa završimo ovaj mali uvod s motom samog sajma: "After the HIGH END is before the HIGH END". Slažemo se!  (stranica sajma: http://www.highendsociety.de)

 

28TAD wTAD već godinama među najboljima na manifestaciji. Izvanredna prezentacija i još bolji zvuk.

7AperturaEdena wApertura zvučnici, model Edena iznenadili su odličnom prezentacijom visokotonskog područja i naglašenom muzikalnošću. Četvrta generacija ribon visokotonca izdigla je zvučnik na potpuno novu razinu. Uz već poznate uzdanice Francuzi dobivaju novog vrlo ozbiljnog high-end igrača.

1AscendoD9 wAscendo s novim modelom D9 nastavlja tradiciju izvanrednog zvuka u kombinaciji s ultimativnom cijevnom elektronikom tvrtke Rike Audio i analognim izvorom zvuka. Rijetke sobe sam posjetio 3 puta.

 2Acoustic Solid wNe postaviti sliku Acoustic Solid gramofona bila bi uvreda za sve vrhunske majstore na strojevima za obradu metala. Impresivan komad metala i fantastičan uzorak audio savršenstva. Model Solid 733.

 3Albedo AxcentiaMkII wAlbedo Axcentia MkII zvučnik u razmjerno velikoj prostoriji s Angstrom amplifikacijom odlikuje se  finom i nenametljivom prezentacijom uz mnoštvo detalja i odličan imaging.

9CrystalCable w Crystal Cable je, nakon uspjeha s modelom Arabesque, predstavio i mali bookshelf model pod imenom Minissimo. Zanimljivog dizajna i s mnogo tehničkih unaprjeđenja u odnosu na stariji model Mini.

6Tune-Audio wTune-Audio je svoje Anima horne, te Pulse subwoofer  vrlo uspješno združio s ModWright Instruments elektronikom. Brzina, otvorenost i zastrašujuće prirodan stage krasio je zvuk. Svakako najbolje izdanje Anime koje sam imao prigodu doživjeti.

DaliRubiconDali je iskoristio Münchenski sajam za predstavljanje svoje najnovije serije zvučnika - Rubicon. Ona će se kvalitetom i cijenom smjestiti između postojećih serija Mentor i Helicon Mk2.

11TannoyDefinitionDC10TI w Tannoy Definition DC 10TI s Rega elektronikom nije ponudio mnogo. Od novih unaprjeđenja nije se mnogo toga moglo čuti, no tradicija, ugled i dinamičan i pomalo distinktivan zvuk uvijek privlači pažnju.

12EstelonExtreme w Estelon Extreme uz Vitus Audio MP-S 201 izlazno pojačalo i Kubala-Sosna kablove bila je kombinacija koja je iznjedrila jednu od najuravnoteženijih prezentacija na sajmu. Za cijenu nisam upitao.

 13Beyerdynamic wVelika ponuda opreme za osobno slušanje glazbe natjerala je i veterane u tom području da pokažu nove proizvode. Jedan od takvih je i Beyerdynamic s pretpojačalom za slušalice A2.

 14Audeze wJoš jedan proizvođač vrhunskih slušalica s planarnom tehnologijom Audeze, u prvi plan svoje prezentacije stavio je model LCD3.

 15Audel wIzvanredno simpatični talijanski Audel zvučnici, model Amika.

 16JarreTechnologies wJarre Technologies, uz podršku za mnogo modernih tehnologija, nudi i pregršt neobičnih dizajnerskih rješenja i vrlo kvalitetan zvuk.

 17AstellKern wAstell & Kern u centar odlično organizirane prezentacije stavio je novi model visokorezolutnog  prijenosnog reproduktora AK-240 vrhunskog zvuka.


18ImagoExcelsa w Unatoč potpuno neprikladnom prostoru talijanski proizvođač omnidirekcionalnih zvučnika Imago uz model Excelsa pokazao je mnogo potencijala.

 19GrahamLS5 9 wGraham Audio pokazao je BBC legendu LS 5/9 u novom izdanju. Ručno proizvedeno u Velikoj Britaniji. Naravno.

20OppoHA-1 w Oppo je također snažno zakoračio u svijet slušalica i to vrlo ozbiljno uz pojačalo HA-1 i planarne slušalice HP-1. Zvuk je bio vrlo precizan, zanimljiv, te naglašeno detaljan.

21Auralic w Auralic je u dizajnerski stalak za slušalice uspio smjestiti i DAC koji podržava i DSD, DXD i druge formate do 384/32, te pretpojačalo za slušalice u A klasi.

22TheVariousAngelo  Još malo nekonvencionalnih rješenja iz Italije. Ovaj puta su to The Various Angelo dizajnerski zvučnici, no s mnogo kvalitetnih audio rješenja u unutrašnjosti.

23FonoAcustica w Fono Acustica poznati proizvođač kabela na ovaj je način odlučio je demonstrirati svoje proizvode. 

24DavidBerningCompany w David Berning Company prikazala je svoje OTL pojačalo koje može raditi s 211/845 cijevima uz automatski bias. Beskompromisna kvaliteta uz odgovarajuću cijenu od nešto više od 70.000 dolara za par monoblokova. Kvaliteta košta.

8BackesundMuler wBackes und Muler aktivni zvučnički sustavi već godinama visoko kotiraju. Uz klasične modele među kojima je bio prikazan i vrlo popularni model BM-20 imali smo prigodu čuti i novi model nešto avangardnijeg dizajna.

25Allnic wAllnic amplifikacija u kombinaciji s Blumenhofer zvučnicima koji su u ovom trenutku u završnoj razvojnoj fazi odlično su se složili. Allnic je pokazao svoj model T1610 koji na izlazu koristi legendarne Kron 1610 cijevi.

26Silbatone wSilbatone/G.I.P. Laboratory soba uvijek je najčešće spominjana destinacija u prvom redu zbog legendarnih Western Digital horn zvučnika, ali i uvijek vrhunsku Silbatone amplifikaciju koja tradicionalno koristi raritetne cijevi, neobična rješenja i vrhunske dijelove. Ove godine pokazali su Western Electric 13A horne i G.I.P. 12A.

27Silbatone filter wJoš malo detalja iz Silbatonea. Napajanje s filterom.

29PMC wNovi model iz PMC-a Twenty 26. Vrlo solidno.

30MarkLevison wJoš jedna značajna premijera za Mark Levison i njihov novi ultimativni integrirac No. 585

31Cesaro wCesaro horne i odličan partner Tron elektronika pružili su snažnu, ali i kontroliranu predstavu.

32MagicoUltimate wMagico Ultimate predstavlja novi veliki korak naprijed u životu tvrtke čiji su proizvodi oduvijek imali posebnost i karizmu. Zvuk jednostavno nije moja šalica kave, no ne sumnjam u budući kultni status modela.

33McIntosh wMcIntosh i jedna od najljepših soba na sajmu.

34MartinLogan wMartin Logan je demonstrirao potpuno nov zvučnik pod nazivom Neolith. Inspirirani monolitnom strukturom i sa željom da se zvukom bude blizak ideji legendarnog Statement Evolution 2 uz mnogo nove tehnologije tvrtka je na pravom putu barem prema onih desetak minuta slušanja. Prateća elektronika Moon.

35KEF wHvala KEF. Uživali smo u demonstraciji unaprijeđenih  Reference modela i novom modelu Blade 2.

36ASR wASR amplifikacija je ove godine pronašla novog partnera u njemačkom specijalisti za zvučnike "Fink Audio Consulting". Vrlo uspješno i znatno zanimljivije nego prošlih godina.

37MBL wDio uvijek atraktivnog MBL asortimana.

38LanscheAudio wLansche Audio s plazma tweeterom uz Mola Mola amplifikaciju uvijek među najprirodnijim i najboljima. Ne mogu se oteti dojmu da bi se uz drugu amplifikaciju dodatno osnažio potencijal zvučnika.

39Goebel wGoebel audio zvučnici iz serije Epoque uz subwoofer, pokretani sa Calysto Artemis MkII pojačalima bili su pomalo drugačiji, no prepuni novih i patentiranih tehnologija.

40CabasseLaSphere wBez puno komentara. Cabasse La Sphere s vlastitom elektronikom. Samo da nije uvijek istih bubnjarskih predložaka. Siguran sam da ta konstrukcija može odsvirati i svaku drugu glazbu.

41Chario wJoš jedna prekrasno uređena soba sa Chario zvučnicima i Electrocompaniet elektronikom.

42SonusFaber wNova Sonus faber Ex3ema. 

43AudioResearch wAudio Research u novom retro izgledu u Galileo liniji. Pravi povratak u budućnost. Izgledaju i rade odlično.

44VividAudio wVivid Audio Giya G2 uz CH Precision elektroniku, te TechDAS gramofon model Air Force 2 spadaju u sam vrh najboljih soničnih doživljaja na sajmu.

 46EAR wBritanska veza EAR i novi Graham Audio LS 5/9. Zvuk koji nikad ne izlazi iz mode. Realnih gabarita, jasnog prostora i mnogo muzikalnosti.

47Auto-Tech wPoljske Auto-Tech horne u ovogodišnjoj poplavi takvog tipa zvučnika ostavio je odličan dojam uz Engstrom&Engstrom elektroniku koja se dokazala u mnogim sobama i svugdje ostavila izvanredan dojam sa stvarno različitim konfiguracijama.

48Electrocompaniet w Prekrasan gramofon iz ponude tvrtke Electrocompaniet.

49WienerLautspracherManufaktur wPrijenosni zvučnički sustav koji potpisuje Wiener Lautspracher Manufaktur. Jasno, glasno i atraktivno.

50ViolaAudioLaboratrories wViola Audio Laboratrories elektronika i Oceanway audio zvučnici model Monecito malo su redefinirali kvalitete zvuka drugih izlagača. Njihove kvalitete su dinamika, snaga i mali pomak prema uživanju u glazbi bez strogog pridržavanja postulata hiperrealizma. Zabavno i malo drugačije.

51FiioX3 wFiio X3 i X5 visokorezolutni reproduktori. Nenadmašan odnos uloženog i dobivenog.

55MiZik wMiZik modularni glazbeni sustav koji omogućuje slobodu u konfiguriranju i kombiniranju prema željama i potrebama korisnika kao i ogromne mogućnosti reprodukcije ogromnog broja formata.

56AdvanceAcoustic wAdvance Acoustic s vrlo zanimljivim zvučnicima XL-1000 odličnog izgleda i zvuka koliko je moglo biti ocijenjeno u kutku male sobe.

57AvantgardeAcoustic wAvantgarde Acoustic mi je nakon nekoliko mlakih sezona priredio izvanrednu predstavu. Vlastita amplifikacija, magnetofon kao izvor zvuka, te Zero 1 zvučnici. Nadam se da je to budući smjer tvrtke.

58Amati wAmati zučnici i cijevna pojačala. Prekrasno.

59YpsilonPheaton wYpsilon Pheaton, još jedna svijetska premijera na sajmu.

60Concrete wDa zvučnici mogu biti od najrazličitijeg materijala dokazuju i ovi betonski. Proizvođač je njemački Concrete audio.

61Nagra wNoviteti iz Nagre. Pretpojačalo, CD reproduktor i DAC.

63RaidhoD5 wRaidho D5 zvučnici uz gotovo nestvarno visoku i široku pozornicu i odličnu mikrodinamiku plijenili su odličnom definicijom basa. 

64WolfVonLanga wOpen Baffle princip odlično je promovirao Wolf Von Langa model Salon spregnut s izvanrednim cjevašima Vinyl Savor koji koriste srebrne transformatore.

65JosephAudio wJoseph Audio pokazao je svoje Pulsar monitore s novorazvijenom bas/srednjetonskom jedinicom uz već poznati visokorezolutni visokotonac koji uvelike definira i zvuk njihovih top modela.

66TA wT+A tradicionalno s gomilom najnovije tehnologije i novih proizvoda na displeju. Jedan od tih je digitalni reproduktor TA PDP 3000HV s PCM.DSD DAC-om. Nažalost samo na displeju.

67Nola wNola Baby Grand Referece Gold s cijevnom amplifikacijom iz Unison Researcha. Samo dvije riječi, fluidnost i prirodnost.

68Thrax wThrax izlazni monoblokovi radili su bez greške u barem 5 soba. Pouzdan, univerzalan i odličan partner različitim zvučnima.

69Cyrus-wCyrusov Lyric je univerzalni glazbeni sustav i streamer koji je predviđen za gotovo svaku moguću konekciju  i koji uz ugrađeno pojačalo može uz dodatan  par zvučnika biti potpuno univerzalan centar glazbe u stanu.