High End Show - Munchen 2013

Subota, 18.05.2013. 16:31

Do danas su izmišljeni mnogi načini kako se može podijeliti godina na nekoliko logičkih cjelina, pa su izmišljena godišnja doba, obilježavanja raznih događaja, državnih praznika, no mnogi audiofili na prve snažnije zrake sunca reagiraju pripremajući se polako za put. Kamo? Naravno u München na "High-End" manifestaciju koja svojom tradicijom i značajem sve više postaje nezaobilazna destinacija novinara, izlagača i audiofila.

Iz Munchena izvještava: Gordan Gaži

Nije pretjerano reći da sajam koji i fizički polako raste iz godine u godinu danas predstavlja jednu od najuglednijih institucija kako u poslovnom tako i u audiofilskom smislu. Gledajući sasvim površno konačni izvještaj kojim organizator stavlja crtu pod tekuću godinu i odmah počinje pripreme za sljedeću godinu jasno su vidljivi osnovni trendovi. Broj izlagača je otprilike isti kao i prošlih godina ili za one koje to preciznije zanima ovogodišnji "High-End" sajam je svojim prisustvom podržalo 363 izlagača iz 35 zemalja i 481 akreditirani novinar. Ti brojevi su gotovo isti kao i prošle godine, no izvanredna je vijest da se broj posjetitelja popeo za 10%, a poslovnih posjetitelja čak za 18%.

Odlični su to pokazatelji koji i potpunim statističkim neznalicama pokazuju ponovni interes za "one naše skupe i egzotične sviralice" kojih je show prepun. Drugo je pitanje koliko je obećavajuća i dobna struktura tih silnih gostiju, no o tome u nekoj drugoj temi. Za vas smo pripremili malu šetnju sajmom i selektirajući fotografije onih izložaka koji su nam bili najzanimljiviji.

No, sudeći po broju audiofila iz naše zemlje koji su prisustvovali sajmu mnogima će ova reportaža biti samo mala repeticija viđenoga u živo. U svakom slučaju pokušajte doživjeti "High-End 2014" uživo. Doživljaj je to za svakog audiofila kojeg je gotovo nemoguće adekvatno prepričati. Nijemci naravno već znaju točan datum sljedećeg sajma. Dakle slobodne dane trebate između 15. i 18. svibnja 2014. Vidimo se, naravno.

www.highendsociety.de

IMG 5756

Kolege is Njemačkih časopisa "Stereoplay", "Audio" i "Video Homevision" uz uvijek decentno uređen štand oduševili su s nekoliko vrhunskih izvanrednih izdanja u kojima recenziraju najbolje zvučnike na svijetu bez obzira na godinu proizvodnje i cjenovnu klasu.

IMG 5761

Kuzma ručice vrhunskog majstora analognog zvuka iz našeg susjedstva. Franc Kuzma uvijek raspoložen, ali i uvijek s ponekim novitetom.

IMG 5774

Njemački "Eternal Arts" bio je značajno zastupljen na sajmu, a ovaj "zlatnik" je bio jedan od onih izložaka koje je nemoguće zaobići.

IMG 5783

"Zingalli" zvučnici iz godine u godinu su sve bolji. Ovogodišnje predstavljanje bilo je impresivno za audiofile koji doista žele nešto malo drugačije.

IMG 6102

Legendarna "Dynaudio" Confidence serija zvučnika i dalje privlači pozornost. Njihov model C4 još uvijek je u samom vrhu ponude zvučnika za nešto manje od 20.000 eura. U odnosu na gotovo potpuni gubitak veza s realnosti mnogih znatno manje uglednih proizvođača, kad je riječ o cijeni, C4 je još uvijek prava prilika za kupnju. Na sajmu je Dynaudio prikazao i novu Excite liniju zvučnika.

IMG 6100

IMG 5792

"Tsakiridis Devices" predstavio je ogromnu gamu cijevnih uređaja na displeju. Informacije govore da se radi o izvanredno kvalitetnim uređajima umjerene cijene.

IMG 5787

"Vexo" je predstavio njihov beskompromisni "300B" komplet u "MK2" verziji. Zaseban modul napajanja i komponente birane po kriteriju najboljeg predstavljaju modus operandi proizvođača.

IMG 5793

"KR Audio Electronics" u kombinaciji sa "Von Schweikert" zvučnicima zazvučao je sasvim prosječno unatoč velikom tehničkom potencijalu. Uvjeti za vrhunsku predstavu u otvorenom štandu također nisu bili idealni.

IMG 5827

Jedna od najboljih prezentacija na sajmu pripada tvrtki "Lansche Audio" koja je uz "Mola" amplifikaciju i "EMM Labs" digitaliju bila jedna od onih soba u koje se obligatno vrača.

IMG 5785

"Onda Ligera" predstavila je kompletan sustav i učlanila se u društvo nekolicine koji su posjedovali najbolji zvuk na sajmu. Skoro pa savršeno uz malo previše atraktivnosti za koju je pomalo zaslužan i prezentator.

IMG 5878

Izvanredan zvuk ostvarila je kombinacija sve popularnije "Finitus" elektronike i "Elac" zvučnika. Njemačka vizija visokokvalitetne reprodukcije zvuka u skoro najboljem izdanju.

IMG 5880

Maleni "Elac" je svakako zvučnik koji uz ogromnu gamu modela iz kuće grabi titulu najsimpatičnijeg, ali i zvukom vrlo atraktivnog i slušljivog zvučnika.

IMG 5800

"Wireworld" je, povodom 20 godina od osnutka tvrtke, predstavio svoju novu seriju kabela koja nosi oznaku "7". U moru proizvođača kabela tvrtka se već godinama profilira ozbiljnim pristupom i u odnosu na kvalitetu izvanredno popularnim cijenama.

IMG 5797

Velik i prekrasno dizajniran izložbeni prostor predstavio je "Beyerdynamic" uz široku lepezu njihovih proizvoda.

IMG 6095

"Dali" Epicon 8 zvučnici u suradnji s "Accustic Arts" elektronikom. Vrlo izbalansirano i muzikalno. Jedno od vrlo ugodnih iznenađenja. Novi proizvod kojeg su predstavili na sajmu su bili aktivni desktop zvučnici Dali Kubik Free koje se može, između ostalog, spojiti preko Bluetooh 3.0 veze, a dolaze u 9 različitih boja.

IMGP9900 Dali web

IMG 5805

"Avinity" kabeli su sve češći gost izbora za najbolje. U skladu s popularnošću izgledao je i prostor na kojem su se predstavili.

IMG 5882

"YG Acoustics" s novim flagship modelom "Sonja" uz vrhunsku "Qualia" elektroniku bila je obavezna destinacija za ponovljeni posjet većine prisutnih. Izvanredno.

IMG 5892

"TAD" sustav, sestrinska tvrtka japanskog Pioneera, s Reference One zvučnicima i kompletnom elektronikom iz kuće. Jedan od ponajboljih solid-state sustava već nekoliko godina.

IMG 5911

Teška "Pass" artiljerija i "Wilson Alexia" zvučnici na sasvim novoj platformi postavili su visoku letvicu konkurentima. Posebno u segmentu bas tranzicije i povezanosti cijelog spektra.

IMG 5905

"Tron" elektronika i "Cessaro " horn zvučnici su svakako u najužem izboru za najbolji zvuk sajma. Sjajna dinamika i distinktivan zvuk uz gotovo neopisiv osjećaj za timbar instrumenata kratak su opis sustava.

IMG 5927

Bez puno komentara. "MBL"

IMG 5898

Nešto i za one koji traže kvalitetniji, ali i povoljniji sustav. Novi modeli iz ponude tvrtke "Advance Acoustic"

IMG 5901

Talijanski proizvođač zvučnika Capriccio Continuo pobudio je pažnju sa svojim modelom Admonitor Premiere i njegovom mogućom nadogradnjom s pripadajućim subwooferom Submonitor III

IMG 5770

Nakon gromovitih najava o napuštanju svih fizičkih media, ovaj sajam je pokazao da se digitalni i analogni mediji i dalje sretno vrte i proći će još dugo dok ih potpuno ne zamijeni legalni digitalni download mediji. Lijep primjer je izvanredna nizozemska unipivot uzdanica iz tvrtke "Primary Control".

IMG 5868

"Adam" s modelom "Tensor Alpha Mk2" oduševio je kontrolom i mikrodinamikom po cijelom spektru.

IMG 5903

Još jedan vrhunski sustav temeljen na "TAD" zvučnicima i "Constellation" elektronici.

IMG 5871

"KEF" s modelima ili bolje reći konceptima "Blade" i " Moun", osim slike gotovo i nema potrebe za dodatnim komentarom.

IMG 5940

"Raidho" zvučnici i "Jeff Rowland" elektronika bili su odlična kombinacija.

IMG 5942

"Nola" Baby Grand Reference Gold s "Audio Research" elektronikom u standardno odličnoj prezentaciji.

IMG 6134

"Antelope Audio". Još jedan zanimljiv i potentan digitalni igrač koji svoj slogan "Power Of Clocking" shvaća vrlo ozbiljno.

IMG 6076

"Sonus faber" linija zvučnika među kojima je svakako pažnju najviše pobudila nova serija Olympica (slika ispod). Za sada se u njoj nalaze tri modela. Nisu bili na aktivnoj demonstraciji, ali su svakako užitak za gledanje.

Sonus-faber-Olympica

 

 

IMG 6049

"EAR-Yoshino" elektronika s novim CD/SACD transportom i DA konverterom s DSD ulazom. U kombinaciji sa svake godine sve boljim "Rockport Technology" zvučnicima.

IMGP9871 web

 

IMG 6084

Dan D Agostino Momentum pretpojačalo Na pitanje konstruktoru može li još bolje iznenadio me odgovor: "Pa tek sam počeo". Svaka čast.

IMGP9916

"Wadia" je predstavila svoj najnoviji adut - Intuition 01. U jednom kućištu se nalazi pojačalo velike snage, DA pretvarač s DSD ulazom i podrškom za 384/32 rezoluciju.

IMGP9889

"Western Electric" M3 Mirrophonic (veći na slici) i Silbatone elektronika. Zvučnik je svoju premijeru imao 1936. i već je nekoliko godina razlog zbog kojeg se isplati posjetiti München.

IMG 6083

"EAT" gramofon. Jedan od najljepših izložaka na sajmu.

IMG 5910 web

"Wilson Audio" Alexia zvučnici, "EMM Labs" CD/SACD/DAC digitani izvor zvuka i "Pass Labs" elektronika. Definitivno najbolji solid-state zvuk na sajmu.