High End Show - Munchen 2012

Ponedjeljak, 07.05.2012. 11:55

U bavarskoj prijestolnici ljubitelji vrhunskih audio uređaja već godinama imaju prigodu uživati u najvećem sajmu audio elektronike u Europi. Tom događaju prijetilo je, unatrag nekoliko godina, kratkotrajno povećanje interesa za kućna kina, sve brži ritam života koji lagano potkrada slobodno vrijeme za slušanje glazbe i višegodišnja recesija od koje se i najodvažnijima manje poteže u lisnicu. Manifestacija je sve te neugodne okolnosti potisnula, a njen značaj konstantno raste.

Iz Munchena izvještava: Gordan Gaži

 

Na samom ulazu u centar učinilo mi se da je živost prije početka sajma nešto manja nego proteklih godina, no probijajući se kroz prepune hodnike prema izložbenim prostorima taj dojam je brzo okopnio. Dapače, poznata lica iz high-end svijeta kao što su Dan D'Agostino, Tim de Paravicini, Marco Manunta, Jeff Joseph, Franc Kuzma i Flemming Rasmussen, da nabrojim samo one s kojima sam imao vremena i porazgovarati, samim svojim dolaskom jasno govore o važnosti i ugledu ovog sajma.

Prvi dan sajma je namijenjen samo za novinare i "poslovnjake" pa sam imao priliku susreti i gotovo sve važnije audio distributere iz Hrvatske što daje izglede da neki od izloženih brandova uskoro postane i dio ponude domaćih audio trgovina. 

Nekoliko riječi i o sustavima koji su ostavili kod mene najbolji sonični dojam. 

U potpuno neadekvatnim uvjetima Jeseph Audio sa svojim "Perspective" zvučnikom uz analogni izvor uz A/D konverziju pružio je izvanredno prirodnu reprodukciju. U sličnim uvjetima briljirala je tvrtka Onda Ligera s modelom zvučnika "168D" uz vlastitu amplifikaciju i Esoteric digitalni reproduktor. U znatno boljim  uvjetima iskazala se kombinacija Trigon elektronike s fascinantno preciznim "Isophon Berlina RC11" zvučnicima. Nešto drugačija vizija vodila je konstruktore zvučničkog sustava "Acsendo C6" u kombinaciji s standardno raspoloženom Audionet elektronikom. Impresivnog izgleda i ništa manje zanimljivog soničnog dojma Anima horne uz Aries Cerat elektroniku bili su razlog još jedan povratak u sasvim posebno okruženje. Dinamika, snaga i kontrola sinonimi su za kombinaciju Sonus Faber Aida zvučnika s D'Agostinovim "Momentum" mono blokovima. Gotovo da nema atributa kojim se mogu opisati dojmovi iz sobe sa Silbatone elektronikom i "Western Electric 15A" hornama, te "G.I.P. Coil" sustavom. Spominjanje zaslužuju  i "ADAM Tensor MkII" zvučnici koji su ove godine ostavili izvanredan dojam, Raidho Acustic s Jeff Rowland amplifikacijom, Lansche Audio, Margules elektronika, Lawrence zvučnici dizajnirani prema formi gudačkih instrumenata, te Vandersteen Model 7 uz izvanrednu Brinkmann elektroniku. U ovom malom pregledu završimo nabrajanje najraspoloženijih sa znalcima iz tvrtke ATC, odlični Progressive Audio, TAD te uvijek nadahnuti Tidal. Pogledati sve izloške i doživjeti zvuk vrhunskih sustava na licu mjesta neprocjenjivo je.

Uz standardni poziv u Munchen i dogodine, završavamo ovaj mini prikaz te vas ostavljamo u razgledavanju fotografija uređaja i sustava koji su meni i našem uredniku bili posebno zanimljivi.