Samograditelji na Zagreb AV Showu 2010.

Subota, 06.11.2010. 13:46

U salonu Madrid hotela Sheraton od jučer možda ne stanuju najskuplji (i najbolji) izlošci na ovogodišnjem Zagreb AV showu, ali tamo je svakako najbolja, kućna atmosfera i ima najviše entuzijazma. Prirodno, ove godine po prvi put priliku da pokažu što znaju dobili su hvatski hi-fi entuzijasti, samograditelji audio komponenti.

DIY_scena_2010

Boris Ajzele predstavio je DIY Dynaudio zvučnik, trosistemsku kutiju impozantnih dimenzija, zatvorenog ustroja. Od jedinica korištene su 24W75, D52AF, D28/2. Zvučnik ima osjetljivost 84 dB i frekvencijski raspon 37-20000 Hz. 

Darko Štignjedec je pak napravio malo samostojeće kutije s Focalovim srednjotoncem 130V i visokotoncem TN47. I one su zatvorenog tipa, ali zamišljene samo kao dio sustava sa subwoferom (također focal 21V2). Spojeni na serijsku Vincent amplifikaciu i CD player svirali su Dire Straits vrlo uvjerljivo.

S duge strane salona Madrid Vedran Čoklioca iz Zagreba smjestio je svoje Fostex FE206E BL-horne po nacrtu Teksašanina Rona Clarkea. Kutija je napravljena od 19 mm debele šperploče. Ovaj par zvučnika profesionalno je finiširan, prema riječima graditelja, fini sivi lak sloj nanešen je kod auto lakirera i to je pomoglo da ova samogradnja izgleda vrlo ozbiljno. Uz to, Čoklica je predstavio i male bas-refleks kutije bazirane na Visaton širokopojasnim zvučnicima, modificirano lampaško pojačalo kineske proizvodnje, te Monica 3 model NOS DA pretvarača.  

Davor Starčević iz Siska na sajam je donio single ended lampaško pojačalo koje na izlazu ima EL34 lampu i pruža 2x5 W snage, te tranzistorsko pojačalo koje razvija 2x20 W u A klasi, i ima 4 tranzistora po kanalu u push-pull ustroju. Stračevićev rad je pravi DIY, sve na uređajima je ručni rad, od kućišta do trafoa.

Od predstavljenih uređaja Jovice Suše iz Varaždina izdvajamo lampaški Experience Classic phono stage po nacrtu Gerharda Haasa.

Dražen Markešić iz Bjelovara predstavio je već vrlo ozbiljnu manufakturu HAD AudioLAB napajanja, mono blokova i integriranih pojačala. Ozbiljan izgled, šasija od kombinacije lakiranog MDF-a i inoxa. Vrlo je zanimljivo napajanje bazirano na poluvlnim živinim ispravljačicama koje se već dugo ne proizvode, ali su nabavljivi modeli iz zaliha s početka prošlog stoljeća. Mono blokovi i integrirci bazirani su na raznim rukim lampama (GM 70, 6c33), na 6V6 lampama koje su se koristile u Fender gitarskim pojačalima. Detalje o ovim uređajima mogu se naći na www.had.hr/audiolab. Jako zanimljivo na oko, no jučer su za našeg boravka Markešićevi uređaji bili su samo izloženi. Vrijedilo bi ih čuti, posebno ako se ima na umu da najjeftiniji integrirani lampaš HAD Audiolaba košta tek 3.500 kuna.

U svakom slučaju, po kvalitetei prikazanog, po posjeti, atmosferi oko "samograditeljske sobe" pojava DIY scene na Zagreb AV showu je opravdala očekivanja i nadamo se da će ovo druženje na najvećem AV sajmu u regiji prerasti u tradiciju.

 

drazen_markesic_had.jpgboris_ajzele_i_darko_stignjedec.jpg

 

vedran_coklica.jpg

 

davor_starcevic.jpg