John Honeycutt: 30 godina Discovery Channela

Utorak, 30.06.2015. 10:12

Discovery Communications, vodeća svjetska pay-TV mreža, 17. lipnja proslavila je 30 godina svojeg postojanja. Kada je John Hendricks osnovao tvrtku i pokrenuo Discovery Channel - prvi televizijski kanal posvećen dokumentarnom programu, vjerojatno nije mogao niti sanjati o ovako velikom globalnom uspjehu.

Discovery Channel je svoj prvi dokumentarni film Iceberg Alley, u njemu ispituje rizike bušenja nafte uz istočnu obalu Kanade, emitirao 17. lipnja 1985. za 156.000 pretplatnika u SAD-u. Danas je Discovery Channel najdistribuiraniji televizijski brand u svijetu koji doseže do više od 450 milijuna globalnih pretplatnika i dalje je broj 1 s obzirom na izbor gledatelja, kako u Americi tako i u većini međunarodnih tržišta.

Tijekom protekla tri desetljeća, Discovery Communications je postao svjetska broj 1 pay-TV mreža, s prosjekom od 10 kanala u više od 220 zemalja, dosegnuvši tako gotovo 3 milijarde kumulativnih pretplatnika. Od 1989. godine, kada je Discovery Channel postao prvi internacionalni dokumentarni kanal, tvrtka se kontinuirano širila na nova tržišta, nove kanale, nove formate i nove žanrove. Danas, Discoveryjev raznoliki portfelj uključuje kanale kao što su Animal Planet, TLC, ID i Eurosport - vodeće paneuropsko sportsko-zabavno odredište.

Kako bi zadržali svoju vodeću poziciju Discovery Communications neprestano ulaže u svoje nove sadržaj, ali i u razvoj tehnologije koja bi te sadržaje trebala proslijediti gledateljima.

John Honeycutt 2014 web mala

Povodom ove obljetnice dobili smo intervju s glavnim šefom tehnološkog odjela Discovery Communications - Johnom Honeycuttom, koji nas je upoznao sa smjernicama razvoja tehnološkog odijela ove tvrtke.

Inače, John Honeycutt vodi objedinjeni odjel internetske tehnologije, odjel medijske tehnologije, i odjel globalne operativne produkcije. Zadužen je za razvoj i implementaciju dugoročne tehnološke strategije za Discovery koja bi trebala omogućiti rast pružanja usluga distribucije TV programa po plaćanju (pay-TV), digitalnog (besplatnog) odašiljanja TV programa putem odašiljača, i ponude Internet usluga.

Prije pristupanja Discovery-u 2003 godine, Honeycutt je radio kao visoki potpredjednik operacija emitiranja TV programa za Fox Cable Networks iz Los Angelesa.

Koji su najnoviji ključni globalni trendovi u televizijskom programu, te kako vi vidite budućnost?
Po tom pitanju ključno je kako i kada ćemo prijeći na IP-temeljenu infrastrukturu. Od lansiranja Discoveryja za 156.000 pretplatnika u SAD-u prije 30 godina, konstantno smo na čelu kada je riječ o upotrebi najnovije tehnologije. Sada, iz naših televizijskih centara širom svijeta do gotovo tri milijarde našim globalnih pretplatnika, svjedočimo velikim promjenama u tehnologiji. Razvijamo IP-temeljenu televizijsku sredinu koja nudi fleksibilnost i učinkovitost koji su ključni za globalnu tvrtku sadržaja poput Discovery Communicationsa.

Ultra HD TV perspektiva – imali li Discovery Networks planove vezano uz ovaj format?
Na samom smo početku i tek počinjemo istraživati brojne mogućnosti, ali već proizvodimo nekoliko programa u UHD-u, te konstantno dodajemo nešto novo. UHD može pružiti doživljaj koji savršeno odgovara Discovery sadržaju. Međutim, vjerujemo kako rezolucija nije jedno rješenje, te radimo na tome da uz veću rezoluciju UHD-a iskoristimo i veći dinamički raspon i širi spektar boja u našim nadolazećim UHD programima. Kao i kod bilo koje nove tehnologije, pitanje je hoće li ona odgovarati potrošačima. Rani znakovi su obećavajući.

Nove i tradicionalne tehnologije snimanja filmova - što nove tehnologije dopuštaju pojedincu kada je u pitanju proizvodnja sadržaja, a osobito sportski programi i ekstremna okruženja?
Od HD kamera koje su zaranjale u more u serijalu Deadliest Catch do GoPro kamera spojenih na Nika Wallendau dok hoda žicom, nove su tehnologije ključne za hvatanje najboljih sadržaja za našu publiku. Izdržljivost, veličina, prilagođene platforme, trajanje baterije i još puno toga, omogućuje našim producentima da snime kadrove koje prije nekoliko godina ne bi mogli snimiti, a koji zbog svoje kvalitete gledateljima omogućavaju nevjerojatno iskustvo. Nastavljamo surađivati s našim producentima i s našim tehnološkim partnerima kako bismo razvili nove kamere i tehnike proizvodnje, a koji će našim gledateljima pružiti mogućnost da dožive stvari na potpuno nove načine. U sportskoj dvorani, pojedinci se žele osjećati kao da su u trkaćem automobilu ili na terenu sa svojim omiljenim nogometašem, a mi posjedujemo mogućnosti koje stvaranje takvog doživljaja čine realnijim nego ikada prije.

Vaša arhiva sadržaja - kako ju pohranjujete, koliko dugo i zbog čega? Imate li još uvijek 30 godina stare  snimke na vrpcama – koriste li se one i danas?
Iako još uvijek možete pronaći pokoju snimku na vrpci, Discovery je od samih početaka ulagao u infrastrukturu pohrane i procese dostave sadržaja. Rukovali smo sa sadržajem kao da su u pitanju datoteke, a ako bismo se pak morali vratiti duboko u arhive, digitalizirali bismo imovinu. Usko smo surađivali s našim partnerima kako bismo iskoristili prednosti digitalne imovine i izgrađenih sustava – poput našeg Digital Media centra - koji omogućuju jednostavan online pristup našoj arhivi programa. U budućnosti, predviđamo korištenje clouda kao sustava za isporuku i distribuciju sadržaja.

Kakve mogućnosti pruža interaktivan TV?
Mogućnosti su neograničene kada je riječ o interaktivnom TV-u, ali izazov je stvaranje nevjerojatnog iskustva koji će gledatelje potaknuti da se uključe. Interaktivan TV može se definirati vrlo široko, on obuhvaća integriranja fanova putem društvenih medija u stvarnom vremenu kako bi se bolje povezali i pružili nove značajke korisnicima. I dalje pomičemo granice na ovom području i pronalazimo sadržaje koji privlače naše gledatelje.

Discovery je u Hrvatskoj prisutan više od 10 godina, s portfeljem kojeg trenutno čine 12 pay-TV kanala: Discovery Channel, Animal Planet, TLC, ID, Discovery Science, Discovery Showcase HD, Animal Planet HD, Discovery World, Eurosport, Eurosport HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD.

Više informacija o Discoveryju kroz desetljeća možete pronaći na stranici posvećenoj obljetnici: www.30yearsofdiscovery.com