Razgovor: Laurent Abadie, izvršni direktor Panasonic Europe

Ponedjeljak, 30.09.2013. 10:15

Na ovogodišnjoj konvenciji, održanoj polovicom veljače u u francuskom mondenom ljetovalištu Nici, Panasonic je predstavio svoje adute za ovogodišnji nastup na tržištu potrošačke elektronike. Nakon službenog otvaranja i govora pred novinarima, uspjeli smo dobiti dodatno vrijeme za intervju s predsjednikom i izvršnim direktorom tvrtke Panasonic Europe, gospodinom Laurentom Abadiem.

Razgovarao: Andrija Ćurković
(Objavljeno u broju 91, godina 2013.)

Razgovoru su nazočili Christian Šokčević, direktor tvrtke Panasonic za područje srednje i jugoistočne Europe i Markus Wagenseil, tehnički direktor za promociju VIERA televizora u sklopu tvrtke Panasonic Europe.

Gledajući plazma tehnologiju, od početka ove godine kruže sve učestalije glasine da Panasonic napušta tu tehnologiju u proizvodnji svojih televizora. Što možete reći o tome i što je u tim glasinama zapravo istina?

Abadie: To je samo loša glasina, nije istina da Panasonic napušta plazma tehnologiju. Panasonic proizvodi vlastite panele za svoje televizore koji podržavaju različite tehnologije što uključuje plazmu, LCD i uskoro OLED. Sve tri tehnologije su aktualne u našim planovima proizvodnje televizora ravnih ekrana. Plazma ima puno prednosti ako uzmete u obzir kvalitetu slike i prikaza boje, a također u budućnosti i reprodukciju zahtjevnih video materijala u 4K rezoluciji (3840x2160 piksela), što podrazumijeva i ponudu ekrana velikih dimenzija. LCD tehnologija je naš glavni adut za masovnu prodaju televizora na tržište potrošačke elektronike, a u skoroj budućnosti ćemo ponuditi i OLED televizore u 4K rezoluciji.

Wasenger: Htio bih dodati da smo proizveli najbolji plasma televizor u povijesti, što ste jučer mogli i vidjeti na našoj demonstraciji. Mislim da to pokazuje našu predanost prema plasma tehnologiji.

Pošto imate u planu daljnji razvoj OLED tehnologije, što mislite, kada će ona biti dostupna za širem krugu kupaca, obzirom na njenu trenutnu cijenu? Od kakve će važnosti za vas tada biti plazma tehnologija?

Abadie: OLED nije ništa novo, o tome se priča već desetak godina. Mnogo godina postoje veliki tehnički problemi u vezi ove tehnologije, na primjer životni vijek određenih dijelova. Naši inženjeri su proteklih godina pokazivali primjetni napredak naše tvrtke u razvoju OLED tehnologije, ali do danas ona nije bila i dovoljno zadovoljavajuće kvalitete. Danas izloženi primjerak ove nove tehnologije je skoro konačna verzija za predstavljanje prvog komercijalnog proizvoda. Naša najnovija LCD tvornica u Japanu trenutno priprema faze proizvodnje; prvi korak bi bio B2B (Business to Business), drugi korak B2C (Business to Consumer) s tim da će OLED paneli odmah biti u 4K rezoluciji. U nadolazećim mjesecima javnost će dobiti više informacija o ovom pitanju.

Wasenger: Ako gledamo s pozicije tržišta, plazma televizori zadnjih godina imaju mali udio u ukupnom svjetskom tržištu televizora ravnih ekrana, ali je prodaja i dalje vrlo stabilna na zahtjevnom tržištu kupaca koji traže vrhunsku kvalitetu reprodukcije slike. Istina da je prije par godina prodaja pala, ali sada se vraća na stari nivo.

Abadie: Nepobitno je da će OLED za par godina bit nova generacija tehnologije na tržištu zbog velikih prednosti među kojima su najbitnije daljnje poboljšanje kvalitete slike, fleksibilnija i brža proizvodnja panela te manja potrošnja električne energije. Danas na tržištu plazma još uvijek ima veliki broj pobornika, ako govorimo samo o kvaliteti slike, i trebat će još par godina kako bi se ona zamijenila nečim drugim.

IMGP0223

Christian Šokčević, Laurent Abadie i Markus Wagenseil (s lijeva na desno)

Očekujete li nakon primjene vaše nove tehnologije u procesu proizvodnje OLED panela da ona postane jeftinija nego što je to danas slučaj s plazma panelima?

Abadie: Kada uvodite novu tehnologiju na početku imate dosta ulaganja pa krivulja troškova proizvodnje uvijek ovisi o volumenu proizvedenih jedinica proizvoda. Tako da odgovor na vaše pitanje u mnogo čemu ovisi o brzini prihvaćanja OLED tehnologije i proizvoda na tržištu potrošačke elektronike. Namjera nam je pozicionirati OLED kao najnapredniju tehnologiju iz naše ponude, naravno s 4K rezolucijom, i na početku ćemo ju usmjeriti više prema B2B, prema profesionalnim tvrtkama i specifičnim kupcima. Nakon tog prvog stadija, usmjerit ćemo se više prema kupcima potrošačke elektronike.

Današnje kupce televizora ne zanima više toliko koja se tehnologija koristi u modernom televizoru (LCD, plazma ili OLED), nego ih samo zanima veličina, dizajn i aplikacija. Današnjim načinom života sve je veća potražnja za velikim ekranima s mogućnošću obavljanja više stvari i aplikacija odjednom. Čak i ja osobno, dok gledam televiziju spojim računalo i pogledam vijesti. Važna im je ta interaktivnost; internet povezanost, mogućnost surfanja, video chata uz današnji televizor. Nije im važan ni 4K, ni naš softver.

Vidjeli smo proteklih godina da je “velika priča” oko 3D televizora gotovo neslavno završila, da sama tehnologija nije utjecala na bitno povećanje prodaje televizora. Zadnjih godinu dana prisutna je nova velika usmjerenost TV proizvođača prema potrošačima s 4K rezolucijom i televizorima velikih dijagonala ekrana. Možemo pretpostaviti da će takav pristup proizvođačima donijeti nekakav uspjeh na američkom tržištu, ali što mislite koji su mogući dometi na europskom?

Abadie: 4K je prirodna evolucija Full HD-a, nakon njega biti će 8K ili 16K. Panasonic je podržao 3D film “Avatar” (James Cameron), fantastičan film kojim su svi bili oduševljeni. Nakon njega filmska industrija nije učinila gotovo ništa, ili vrlo slabo na proizvodnji kvalitetnih i uspješnih 3D filmova koji bi više popularizirali ovu tehnologiju. Takav scenario se ne bi trebao dogoditi s 4K. Trebamo biti puno oprezniji, trenutno nema Blu-ray uređaja za reprodukciju niti TV kuće koja je u mogućnosti emitirati 4K video materijale. Po nama ova tehnologija još nije spremna za masovno tržište i zato ćemo ostati i dalje oprezni u njenoj komercijalnoj primjeni.

Kakvo je vaše mišljenje o trenutnom stanju 3D tehnologije u području potrošačke elektronike? Možemo li očekivati neki napredak u tom području?

Abadie: Što se tiče 3D tehnologije, još uvijek se radi na rješavanju i unaprjeđenju ponude dostupnog 3D sadržaja. Doduše, uočljiv je napredak u količini sadržaja na području video igrica te sporta, ali to nije dovoljno za veću prihvaćenost kod šire publike. Dodatno otežava i sama tehnologija. Naime, bila slika aktivna ili statična, moraju se još uvijek nositi 3D naočale. Idealno bi bilo da se 3D slika može gledati bez nošenja naočala, ali do kvalitetnog rješenja do sada industrija još nije došla. U svakom slučaju, 3D reprodukcija je nešto na što ne smijemo lako zaboraviti jer mi imamo dva oka i okruženje oko nas je trodimenzionalno.

Wasenger: Nikad nismo očekivali da će kupci gledati 3D cijelo vrijeme, ali kod gledanja filmova to je jedno sasvim novo iskustvo. U zadnje vrijeme pojavljuju se jako dobri filmovi snimljeni u 3D tehnologiji (npr. Hobbit: Neočekivano putovanje, Piev život…), koji mogu odlično demonstrirati kupcima kvalitetu 3D tehnologije. Svakako za gledanje 3D filmova sugeriramo naše televizore većih dijagonala ekrana. Dobra vijest u vezi 3D-a je da smo tu tehnologiju poprilično poboljšali i danas je puno bolja kvaliteta slike u odnosu na prethodnu generaciju.

IMGP0209

Jasno nam je da je prikazani 56” 4K OLED televizor za sada u demo fazi. Na njemu ste po prvi put koristili tehnologiju ink-jet printanja panela koju ste nedavno predstavili javnosti. Je li ova tehnologija unaprijedila duljinu trajanja samog OLED panela s obzirom na to da su do sada svi vaši konkurenti imali problema sa životnim vijekom boja, konkretno plavom?

Wasenger: U ovom trenutku nemam ovlaštenja da iznosim detaljnije tehničke karakteristike našeg prvog OLED televizora, ali vam mogu reći da smo postigli vijek trajanja panela kao što je i kod drugih današnjih tehnologija izrade televizijskih panela. Još uvijek je ovaj način izrade OLED panela, kao i sami prikazani 56” televizor, u razvojnoj fazi pa se do prve komercijalne verzije mogu očekivati dodatna poboljšanja.

Vidjeli smo na predstavljanju 4K, 20 inčni tablet pa bih vas molio da nešto kažete o Panasonicovoj filozofiji o smartphoneima i tabletima.

Abadie: Panasonic je tvrtka koja brine o kvaliteti i valjanosti proizvoda, ne fokusiramo se previše na B2C, jer vrlo je nestabilno tržište, možda će neka nova kompanija ući na to tržište i jednog dana biti uspješna, ali Panasonic nije u toj grani. Mi brinemo o kvaliteti. Sjetite se samo naših vrlo uspješnih i robusnih laptopa namijenjenih radu u ekstremnim uvjetima (koriste ih vojska, naftne platforme, građevinski inženjeri,...), a spomenuti jeftini komunikacijski proizvodi naših konkurenata nisu naša specijalnost. Nismo tvrtka koja se natječe s tim proizvodima. Da se vratim tabletima. Za sada su oni samo B2B proizvodi. Imamo puno pozitivnih očekivanja od arhitekata, dizajnera, softveraša o ovom tabletu. Panasonic 4K, 20 inčni tablet za B2B aplikacije unikatni je proizvod. Pitanje je trebamo li nastaviti s B2C programom proizvoda.

Kao što smo mogli vidjeti na današnjoj prezentaciji, jednostavno je vaše nove televizore upariti s iPad tabletom i preko aplikacije upravljati svim TV funkcijama. Koje su mogućnosti vaše aplikacije za korisnika tableta s Android operativnim sustavom?

Wasenger: Oni već rade na isti način, to je ista aplikacija samo što Androidov tablet ima drugačije postavke i time ima mogućnost da prikazuje video sa YouTubea u isto vrijeme i na vašem tabletu i televizoru.

Svjedoci smo velike penetracije korištenja smartphone uređaja u svim segmentima potrošačke elektronike. Imate li podatke koliko ste izgubili udjela na tržištu kompaktnih fotokamera s obzirom na to da sve više korisnika koristi smartphone za fotografiranje.

Abadie: Uvidjeli smo taj trend kod potrošača i bili smo spremni na smanjivanje tržišta kompaktnih kamera, posebno početnih modela. Iz tog razloga smo sve više usmjeravali razvoj i proizvodnju prema našoj G seriji bezzrcalnih fotoaparata s izmjenjivim objektivima. Ova serija fotoaparata je namijenjena naprednim foto-amaterima koji žele ući ozbiljnije u svijet fotografije. S najboljim odnosom cijene i kvalitete slike i s velikim izborom objektiva, smatramo da naši proizvodi mogu biti odlično rješenje širokom broju korisnika.

IMGP9990