Razgovor: Sang Yong Lee, generalni direktor LG Electronics-a Mađarska

Ponedjeljak, 07.05.2012. 15:17

Mi samo nudimo proizvode koje ljudima život čine zabavnijim

Meni osobno je, među brojnim tehnologijama, najdraža NANO LED tehnologija. Televizor sadrži poput papira tanak film koji ravnomjerno raspršuje LED svjetlo i time pruža korisnicima najbolje moguće iskustvo gledanja.

HFM: Prije svega vam želim čestitati na nedavno ostvarenim prodajnim rezultatima na hrvatskom tržištu. Što je, po vašem mišljenju, razlog takvog uspjeha? Širok asortiman proizvoda ili kompetitivne cijene?

SYL: Hvala vam najljepša. Zaista smo ponosni na učinak LG-a Hrvatska. Vjerujem kako postoje dva razloga koji mogu objasniti rezultate na tržištima televizora, monitora, mobilnih telefona i bijele tehnike. Jedan od njih je širok portfelj proizvoda. Mi samo nudimo proizvode koji potrošačima olakšavaju svakodnevnicu i čine je zabavnijom. Još je važnije da imamo sjajan tim u Hrvatskoj pod vodstvom Marija Medveda, direktora LG-a Hrvatska. Naši stručnjaci u hrvatskom uredu vrlo dobro znaju što je potrebno potrošačima u Hrvatskoj. Iz tog razloga se trude omogućiti im potrebne proizvode imajući na umu cjenovnu osjetljivost na domaćem tržištu.

HFM: LG je poznat po tome što nudi i prihvaća primjenu novih tehnologija. Koliko je primjena 3D tehnologije pri kreiranju novih LG-evih proizvoda povećala interes potrošača i prodaju na globalnom tržištu?

SYL: Uistinu, primjena 3D tehnologije je jedan od razvojnih smjerova koji smo odlučili pratiti. U prilici smo ponuditi širok asortiman 3D proizvoda uključujući televizore, kućna kina, Blu-ray playere i projektore. Također i potrošačima je 3D tehnologija jedna od najzanimljivijih tema. O tome naširoko raspravljaju na on line forumima, a mediji, kao i same potrebe suvremenog života, također utječu na širenje vijesti o ovoj novoj tehnologiji. Ne možemo govoriti o točnim brojkama, ali samo u trećem kvartalu smo prodali oko 6,6 milijuna televizora s ravnim zaslonom, što je najveći broj ikad i predstavlja povećanje od 37% u odnosu na prošlu godinu.

HFM: Smatrate li da su 3D televizori, koji danas dolaze s posebnim naočalama, budućnost gledanja televizije ili imate drugačije mišljenje?

SYL: Očito je 3D tehnologija vrlo zanimljiva potrošačima i proizvođačima. Kako bilo, postoji i treća strana, a to su dobavljači sadržaja. Sadržaj je vrlo bitan za uživanje u 3D tehnologiji. Meni osobno je, među brojnim tehnologijama, najdraža NANO LED tehnologija. Naš moderan nano koncept televizora smo predstavili na sajmu IFA u rujnu. Televizor sadrži poput papira tanak film koji ravnomjerno raspršuje LED svjetlo i time pruža korisnicima najbolje moguće iskustvo gledanja. Njegova debljina od 8,8 milimetara je također fantastična. Vjerujem kako je ovo vrhunska tehnologija i vrlo sam ponosan na ovu kategoriju proizvoda.

HFM: Biste li rekli kako ograničena ponuda sadržaja u 3D tehnologiji može predstavljati problem pri daljnjem rastu prodaje 3D televizora u Europi?

SYL: Pratim vijesti o aktivnostima dobavljača sadržaja i trenutno nemam potpunu sliku o tome kako će se dobavljači postaviti u odnosu na dodatne troškove, koji mogu biti značajni kada su u pitanju 3D sadržaji i koji mogu imati velikog utjecaja na prodor 3D televizora na tržište. LG raspolaže brojkama o razvojnim smjerovima i stalno ih provjeravamo kako bismo potrošačima mogli ponuditi najbolje. Njihove potrebe su u središtu naše pozornosti i uvjeravam vas da će LG uvijek imati prave proizvode za svoje potrošače, bili to televizori iz segmenta 3D tehnologije ili bilo koje druge kategorije.

HFM: Planira li LG povećati svoju ponudu ili mogućnost pristupa sadržaju ili televizijskim programima na internetu?

SYL: Vi zapravo govorite o našim pametnim televizorima koje smo također predstavili na sajmu IFA ove godine. Vrlo sam ponosan i na taj napredak. Ovo je još jedan sjajan primjer sposobnosti konvergiranja LG-a. Nije riječ samo o spoju televizora i interneta, već o nečemu mnogo većem. Spomenut ću samo poseban sustav daljinskog upravljanja koji korisniku pruža iskustvo slično igranju igara te jedinstveno korisničko sučelje.

HFM: U Berlinu na sajmu IFA je predstavljen impresivni OLED televizor. Koji su planovi LG-a za ovu tehnologiju u budućnosti?

SYL: OLED je vrlo uzbudljiv. Definitivno pomičemo granice tehnologije na području televizora. Proizveli smo još tanji televizor s još boljom kvalitetom slike. Vjerujem kako ćemo nadmašiti naše trenutne rezultate na tržištu potrošačke elektronike u sljedećem razdoblju.

HFM: Možemo li u bližoj budućnosti očekivati LG-eve proizvode po uzoru na Apple iPad, koji je vrlo popularan na tržištu gadgeta?

SYL: LG planira predstaviti najbolje moguće tablete, kao vrhunski proizvod u domeni hardvera, softvera i sadržaja. Vjerujemo kako ćemo tabletima stvoriti uzbudljivo novo tržište jer predstavljaju potpuno nov proizvod u našem portfelju. LG je već ostvario partnerstvo s Googleom pri razvoju operativnog sustava te trenutno blisko surađujemo kako bismo predstavili tablete s operativnim sustavima optimiziranih za njih. LG tableti će uskoro biti lansirani na našim tržištima, iako vam nažalost ne mogu reći točan datum kada će se to dogoditi.