Razgovor: Patrick Calmettes, Jadis

Ponedjeljak, 07.05.2012. 15:00

Ne zamaramo se lažnim Jadis uređajima, to je kao da kupite Cartier na plaži

U ovom segmentu tržišta postoji nekoliko proizvođača -  Jadis, Audio Research, Krell, ali mi si nismo konkurencija. To je kao i kod slikara. Kupac ima određen senzibilitet i zato više voli Dalija ili možda Moneta

Desetak dana prije ovogodišnjeg Zagreb Audio Video Showa, tvrtka Planet audio predstavila je  audio komponente iz vlastite distribucije. Na prezentaciji se našao i Patrick Calmettes, šef marketinga i prodaje tvrtke Jadis s kojim smo porazgovarali o filozofiji ovog francuskog obiteljskog audio obrta i nezaobilaznim elementima poslovanja,  marketingu, tržištu i kupcima. 

HFM: Za uvod, možete li predstaviti sebe osobno i tvrtku Jadis? Koliko zaposlenih, koliko prihoda ostvarujete?

PC: Moje ime je Patrick Calmettes, direktor sam prodaje i marketinga i sin osnivača Jadisa. Jadis je obrt i ima 11 zaposlenih. Smješteni smo u malom selu od 300 stanovnika po imenu Villedubert. Oko nas nalaze se vinogradi i radimo bez stresa. Vodi nas strast.

HFM: Zapošljavate li lokalno stanovništvo?

PC: Da ima nešto ljudi iz sela, ali najveći broj zaposlenih dolazi iz obitelji. Zaposlene su tri generacije – moj otac, ja i moj brat i moj sin. I jednog dan će možda i moj unuk raditi u Jadisu.

HFM: Lijepo je vidjeti da tako mala tvrtka ima tako veliki utjecaj na cjelokupnu audio scenu. Jadis je prepoznat u cijelom svijetu, prije svega po zvuku. Imate svojevrstan kultni status.

PC: Da, nakon trideset godina postojanja, mnogi u Aziji,  SAD-u i Europi znaju za nas zbog duge povijesti i zvuka. U Aziji nas čak i bolje poznaju – tamo je riječ o drugačijoj glazbenoj kulturi. Osim toga, jedna smo od rijetkih kompanija koja proizvodi cijevne uređaje i prodaje ih Kinezima.

HFM: Otprilike kao da Eskimima prodajete frižider?

PC: Tako je. Iako, u Kini ima mnogo proizvođača cijevne opreme, mada Kinezi ne vole baš cijevne uređaje. No mi ih svejedno tamo prodajemo. Kinezi vole Jadis.

HFM: Možete li ukratko pojasniti filozofiju Jadisa?

PC: Kao začetak izrade pretpojačala i izlaznih pojačala, krećemo od generalne sheme, mjerimo, i tada mijenjamo komponentu po komponentu, bez dodatnih mjerenja i kada dostignemo željeni zvuk, to je to!

HFM: Upravo ste odgovorili na moje drugo pitanje. Oslanjate li se više na mjerenja ili na slušanje?

PC: Uređaje mjerimo samo na početku. U kasnijim fazama se pri izradi pojačala ili pretpojačala oslanjamo samo na slušanje.

Svaki uređaj se radi po narudžbi

HFM: Preletio sam vaše web stranice i vidio kako imate izuzetno bogat katalog, sa širokim dijapazonom uređaja. Za tako malu kompaniju i za relativno ograničeno tržište, kojem se obraćate, je li teško održavati tako veliku broj proizvoda?

PC: Pokušavamo smanjiti broj uređaja. Ali svaki put kad kupac poželi poneki posebni uređaj, mi kupca nastojimo zadovoljiti i tako se uređaj nađe u proizvodnom programu.

HFM: Zanimljivo je da imate dva CD playera i dva DAC-a. Dosta je neobično da tvrtka poput vaše ima toliko digitalnih uređaja. Traži li ih tržište uopće?

PC: Svaki od DAC-ova pokriva određeni segment tržišta. Imamo po jedan skupi i jedan high-end uređaj.

HFM: Kad govorimo o konkurenciji, zašto su vaši uređaji bolji ili drugačiji od onih koje nudi drugi proizvođači?

PC: Mislim da mi u stvari nemamo prave konkurencije. U ovom segmentu tržišta postoji nekoliko proizvođača -  Jadis, Audio Research, Krell, ali mi si nismo konkurencija. To je kao i kod slikara. Kupac ima određen senzibilitet i zato više voli Dalija ili možda Moneta.  Jednako, neki kupci više vole zvuk Jadisa, neki drugi zvuk ARC-a. Govorimo o velikim razlikama i potpuno drugačijim ukusima.

HFM: Pretpostavljam da ipak među konkurencijom imate onih  koje cijenite više od drugih.

PC: Oh, i tu je riječ o razlikama u ukusima. Ja mogu više voljeti jedan brand, ali moj brat koji radi sa mnom više voli slušati neke druge uređaje, osim Jadisa, naravno. Ipak, ne volim mnogo govoriti o konkurenciji, pogotovo ne o imenima.

HFM: U redu, vidim da neću puno saznati o vašem odnosu prema konkurenciji. Idemo razgovarati o vašim proizvodima. Koji uređaj smatrate posebno pogođenim ili pak zlatnom sredinom u vašem katalogu i kojega vi osobno najviše volite?

PC: Osobno najviše volim JA200, a među pretpojačalima JP80MC. Imamo i skuplje uređaje, ali meni su ovi najdraži. Od ostalih, ovog časa najbolje se prodaje DA88S koji je predstavljen i ovdje.

HFM: Imate i uređaje u ultra high-endu, koji dolaze u nekoliko kućišta. Izrađujete li ih samo po narudžbi?

PC: Svaki uređaj od najmanjeg do najvećeg i najskupljeg radi se po narudžbi. Nemamo zalihe, ali imamo dosta duge rokove isporuke.

Protiv Internet prodaje

HFM: Pretpostavljam da se JA200 i JA500 prodaju uglavnom u  Aziji i možda u Rusiji?

PC: Istina, ali recimo ovog časa imamo dvije narudžbe JA800 za Englesku, dok smo u Francuskoj u posljednjih 10 godina prodali pet JA800 sustava. U Aziji ih prodajemo oko 4-5 godišnje.

HFM:  Koja su vam nova tržišta?

PC: Imamo dva nova tržišta  - Rusiju i Brazil. Dva nova tržišta, dvije velike zemlje s potencijalno velikim brojem kupaca. S druge strane, u SAD-u smo potpuno rekonstruirali zastupničku mrežu i imamo novog distributera, jer prethodni distributer u posljednjih 10 godina nije bio baš na visini. Zato imamo novog i provodimo novu kampanju  kroz oglašavanje, testiranje uređaja,  kako bismo ponovno vratili sliku o Jadisu tamo gdje je bila prije 10 godina. Izgubili smo cijelu jednu generaciju radi neadekvatnog distributera.

HMF: Kad smo već kod tržišta, osjećate li krizu? Pretpostavljam da osjećate. Međutim, osim krize koja negativno utječe na audio scenu  koja je uloga prodaje preko interneta? Kako vidite vašu ulogu i poziciju u svemu tome?

PC: Iskreno, prolazili smo krizu i osjećali njene učinke do prije dvije godine. Sad se osjeća da tržište raste. Kad se radi o prodaji preko interneta, apsolutno smo protiv direktne prodaje, jer ova vrsta proizvoda treba podrazumijevati i uslugu kupcu, a ona kod prodaje preko interneta izostaje.

HFM A cijene sirovina, vjerujem da vam cijene bakra i ostalih sirovina znatno otežavaju život?

PC: Uh, da to je veliki problem i vrlo važno pitanje za nas. Naime nismo u poziciji da možemo povećavati cijene sukladno povećanju cijena sirovina. Bakar je narastao 70 posto, čelik za 100 posto, zlato također, i sve su sirovine u posljednjih 10 godina poskupjele.  Naša zarada se smanjuje, jer ne možemo pratiti taj porast ulaznih cijena s konačnom cijenom proizvoda. Radimo skupe uređaje, ali ne možemo cijene dizati u nebo.

HFM: Kako uopće formirate konačnu cijenu. Je li riječ o jednostavnoj matematici ili u cijenu ugrađujete i nevidljive sastojke poput zvuka? Tko uostalom određuje konačnu cijenu nekog uređaja -  marketing, financije?

PC: Cijenu formiramo na jednostavan način. Želimo napraviti uređaj i na početku odredimo ciljanu tržišnu cijenu. Uračunamo ulazne troškove i potom unutar 10 posto određujemo konačnu cijenu. Zato nam je zarada mala. Materijali su skupi. Zlato koje koristimo je 24-karatno, čelik je kirurške kvalitete i sve što napravimo mora biti vrhunsko.

Uvijek će biti mjesta za high-end

HFM: Ali sigurno cijenu određujete i prema poziciji na tržištu u odnosu na druge uređaje?

PC: Da, svakako, gledamo što nudi i konkurencija i nastojimo se uklopiti u te okvire. S visokim cijenama nemate prodaje.

HFM: Vjerujem da vam je cijena sirovina posebno važna jer sami radite transformatore.

PC: Da, sami motamo transformatore u tvornici i ne želimo da drugi znaju kako to radimo. Moj otac je izmislio te transformatore. Ne materijale koje ugrađujemo već način izračuna izlaznih trafoa.

HFM: Zato su vaši izlazni trafoi posebni?

PC: Da, oni su je jedna od velikih tajni Jadisa!

HFM: Još malo o ugađanju pojačala. Koje pasivne komponente koristite? Koje kabele preferirate?

PC: Kao što sam već rekao, ne želim o imenima. Ali,  kad se radi o cijevima koristimo Electro Harmonix i Tungsol cijevi. Kupujemo ih u velikim količinama, usviravamo ih tjedan dana i potom radimo mjerenja. Sve cijevi izvan  5% tolerancije odbacujemo.

Ne radimo s kineskim cijevima zbog nepouzdanosti

HFM: Kad govorimo o cijevima, osim transformatora, one su srce, središte vaših pojačala. Kako ih izabirete i selektirate?

PC: Ne izabiremo cijevi. Cijevi su osobni odabir kupca. Ako kupac želi određeni proizvod s određenim cijevima, mi ćemo ih ugraditi. Riječ je o osobnom ukusu. Ali, koristimo 5 vrsta cijevi: EL34, 6CA7, 6550, KT88, KT90, i od nedavno KT120. To je odlična cijev s odličnim zvukom i vrlo je pouzdana. Za razliku od KT88 koje vrlo popularna zbog svog zvuka, ali je poprilično osjetljiva.

HFM: Od koga nabavljate cijevi i kako stoji tržište dobavljača? Ima li drugih dobavljača osim Kineza i Rusa?

PC: Da, samo Rusi i Kinezi, ali s Kinezima ne radimo. Riječ je o pouzdanosti.  Samo smo jednom koristili kineske cijevi od kineskog dobavljača. Ubrzo je uvoznik nestao, i to je bilo to.

HFM: Bacate li ih?

PC: Ovisi o uvozniku. Idu lili natrag uvozniku ili u smeće. Zato su cijevi koje kupujete kod nas skuplje nego one koje kupite preko interneta.

HFM:  Internet, posebno ebay, pun je (kineskih) proizvoda koji se kite vašim imenom i li barem imaju referencu na vaše ime. Kako se borite protiv krivotvorina i je li to uopće moguće?

PC: Da, moguće je, ali nitko drugi osim nas ne može napraviti transformatore poput naših. Prema tome i ne može biti riječi o zvuku Jadisa kod takvih uređaja. Iskreno, pronašao sam krivotvorine koji su se prodavali po 30 posto cijene Jadisa, ali za nas to nije važno. Kao da kupite Cartier sat na plaži. To nije isto kao da ste ga kupili u Cartierovom butiku.

HFM: Kad govorimo o budućnosti high-enda, kako vidite poziciju Jadisa i tržišta općenito. Ima li i dalje mjesta high-end proizvodima na tržištu?

PC: Da, uvijek će biti mjesta za high-end uređaje pa tako i za nas. Taj prostor neće biti veliki, ali će postojati i bit će relativno stabilan.

CD će (nažalost) nestati

HFM: Pitam vas jer mi se čini da je među mladim ljudima, budućim kupcima high-enda teže naći odgovarajuću publiku za kupovinu takvih uređaja. Oni su ipak formirani na  komprimiranim, MP3 formatima.

PC: MP3 je vrlo loš format. Ali zato možete imati računalo kao vrlo dobar digitalni izvor i mislim da će to postati način na koji ćemo slušati glazbu. CD, čini mi se, za 5 ili 10 godina više neće postojati, iako me to ne čini sretnim. Zato ćete imati media centar i računalo. I LP, koji će preživjeti!

HFM: A visokorezolucijski formati? Hoće li oni preživjeti na kompaktnom disku?

PC: Samo na hard disku. Nisam baš pobornik te ideje, jer CD  danas je poput LP-a nekad, Možete ga držati u ruci, i to pruža poseban osjećaj koji polako nestaje. Ali to je evolucija i kvaliteta zvuka će u budućnosti biti veća nego na CD-u: govorim samo o kvaliteti zvuka, a ne potpunom dojmu i užitka koji prati fizički medij.

HFM: Kad smo kod toga, hoćete li uskoro imati na tržištu USB DAC?

PC: Da, imamo dva konvertera JS 1 i JS 2 i u Mk IV verzijama oba će imati USB ulaze.

HFM: Znam da preferirate cijevi, ali kako gledate na pojačala u tako zvanoj klasi  D class odnosno PWM ili PCM «digitalna» pojačala? Ipak je riječ o rastućem tržištu tako zvanih eko uređaja.

PC: (Šutnja) Iskreno, ne mogu slušati te uređaje dulje od 20 minuta. Zvuče predetaljno i agresivno, upravo suprotno od Jadisa. Jadis nema toliko detalja, ali u zvuku Jadisa možete uživati satima bez zamora.

HFM: Da, slušanje ionako nije štednja energije, već uživanje u glazbi.  Za kraj par riječi o vašem osobnom glazbenom ukusu.

PC: Osobno, slušam razne vrste glazbe. Sve što mi dođe pod ruku i što mogu zavoljeti i u čemu uživam, osim rapa i hip-hopa.