Razgovor: Istvan Stark, managing direktor Panasonic Marketing Europe, South-East Europe branch office

Ponedjeljak, 07.05.2012. 14:17

Omogućavamo korisnicima da sami proizvode 3D program

Osobno mislim da će privatni 3D sadržaji i sportski programi odigrati glavnu ulogu u daljnjem širenju i razvoju 3D televizora. Dakako, filmovi i regularni TV program koji će se reproducirati u 3D tehnologiji doprinijeti će daljnjem razvoju 3D televizije, ali ne toliko kao privatni i sportski 3D sadržaji

S dugogodišnjim direktorom tvrtke Panasonic nadležnim za naše tržište smo razgovarali za vrijeme njegovog nedavnog posjeta Zagrebu povodom predstavljanja najnovijih Panasonic proizvoda. Odlično tehnički educiran te dobro upoznat s navikama i potrebama tržišta u našem bližem okruženju, gospodin Stark je s velikim entuzijazmom govorio o trenutnoj tržišnoj poziciji i razvoju tvrtke Panasonic.

HFM: Koliko je uključivanje 3D tehnologije u nove Panasonic proizvode povećala interes kod kupaca i njenu prodaju?

IS: Kao nova i zanimljiva tehnologija na tržištu polučila je veliki uspjeh na samom startu prodaje pred ljeto ove godine kad se prodalo dosta 3D televizora što je čak dovelo do nedostatka proizvoda na policama. Ali nakon početnog buma, uslijed slabe ponude 3D sadržaja, uslijedio je pad interesa,  a s time i prodaje. Proizvođači 3D video sadržaja nekako nisu dobro pratili dinamiku prodaje 3D televizora što je samo dodatno potaknulo Panasonic da tržištu ponudi prvi komercijalni 3D Full HD kamkorder.

HFM: Dodatna poteškoća bržoj penetraciji 3D televizora na tržište, osim male ponude 3D sadržaja, je i njegova visoka cijena za prosječnog potrošača. Smatrate li da će pojava vaše 3D kamere olakšati trenutnu situaciju i povećati interes običnog potrošača s obzirom da može snimati vlastiti "3D kućni video"?

IS: Naša kamera je prve generacije i nije namijenjena za profesionalno tržište nego prvenstveno za obitelji koje žele imati mogućnost snimanja njima važnih događaja u 3D tehnici i u visokoj kvaliteti slike. Kamera je tek od nedavno na tržištu, interes je jako dobar i Panasonic očekujemo dobre rezultate prodaje na europskom tržištu. Pomoću nje je omogućeno korisniku da sam proizvodi vlastiti 3D sadržaj za gledanje dok takav sadržaj ne bude više raširen i lakše dostupan uobičajenim putem kroz program TV kuća, kablovske ili internet televizije. Osobno mislim da će privatni 3D sadržaji i sportski programi odigrati glavnu ulogu u daljnjem širenju i razvoju 3D televizora. Dakako, filmovi i regularni TV program koji će se reproducirati u 3D tehnologiji doprinijeti će daljnjem razvoju 3D televizije, ali ne toliko kao privatni i sportski 3D sadržaji.

HFM: Tržište je vrlo dobro reagiralo na 3D tehnologiju, ali se primjećuje veći otpor prema korištenju 3D naočala zbog nepraktičnosti, nelagode kod nošenja ili čak pojave glavobolje. Neke tvrtke u Japanu su već prikazali prototip ekrana za koje ne trebaju 3D naočale. Radi li Panasonic na rješenju ovog  problema i ako radi kada možemo očekivati prve rezultate i proizvode?

IS: Mislimo da se u slijedećih 3-5 godina na tržištu neće bitno mijenjati način gledanja 3D sadržaja i da će to i dalje biti moguće samo uz pomoć naočala. Upoznat sam s verzijama koje su predstavili ili samo najavili drugi proizvođači, ali postojeću razinu kvalitete za sada ne možete ostvariti bez korištenja 3D naočala. Jedno je napraviti prezentaciju demo 3D panela koji se može gledati bez naočala, ali uspostaviti masovnu proizvodnju spremno za tržište uz visoku kvalitetu slike i prihvatljivu maloprodajnu cijenu je već puno teži zadatak. Zbog toga sumnjam da će uskoro biti dostupan bilo koji proizvod koji bi zadovoljio navedene uvjete. Sjetite se samo bombastičnih najava kad je prije pet godina predstavljena OLED tehnologija pa vidite što danas imamo, primjena samo na mobilnim uređajima malih dimenzija ekrana ili probne količine demo TV panela također malih dimenzija.  Nesumnjivo da će tehnologija napredovati, na primjer, moj favorit je hologram, ali će tržište morati još pričekati neko vrijeme da one učine neki veći utjecaj na dobro prihvaćene LCD i plazma panele.

HFM: Panasonic je sinonim za plazma tehnologiju. U ovom kratkom vremenu koliko se 3D TV prodaje, pokazalo se je da je plazma po kvaliteti još uvijek superiornija u 3D prikazu u odnosu na LCD ekrane.  Imajući to na umu, kako namjeravate ove dvije različite tehnologije pozicionirati u svojoj ponudi 3D TV-a na tržištu u narednom razdoblju?

IS: Iako je Panasonic širem krugu potrošača i dalje pojam za plazma televizore nama je prodaja LCD panela u stalnom porastu. Razlog tome je naša kvaliteta, ali i velika potražnja za vrlo popularnom dimenzijom ekrana dijagonale 32" koju inače nemamo u ponudi plazma televizora. Možemo pojednostavljeno reći da je plazma TV u odnosu na LCD namijenjen onim kupcima koji traže veću kvalitetu slike, što je evidentno kod plazma tehnologije, i potrebom za većim dimenzijama ekrana. Ako se uzme još u obzir i poprilično smanjenu potrošnju električne energije, nije čudno što plazma televizori i dalje imaju odličnu reputaciju kod kupaca. Prije 2-3 godine je u Japanu na sajmu CEATEC bila prikazana plazma debljine od samo 1mm s mogućnošću savijanja. Doduše, rezolucija nije bila impozantna, ali možete samo zamisliti što naredne godine mogu donijeti u razvoju tehnologija displeja pa tako i daljnjem razvoju plazma panela.

HFM: Namjerava li Panasonic dodatno pojačati svoju ponudu/mogućnost pristupa sadržaju / TV programu na internetu?

IS: Panasonic je uočio jednu vrlo razumljivu aplikacija koja se može ponuditi našim korisnicima kroz Viera televizore, a to je Skype - telefoniranje preko interneta. Ovu već postojeću i prilično popularnu tehnologiju ljudi često koriste ako žive u udaljenim mjestima. Mi smo otišli korak dalje. Uz pomoć male kamere koja se montira na naše modele televizora s mogućnošću pristupa internetu (Viera CAST), vaš televizor postaje monitor na kojem vidite sugovornika s kojim razgovarate. Na ovaj način televizor zauzima centralno mjesto u vašem dnevnom boravku kojeg će vaša  obitelji koristiti ne samo zbog gledanja TV programa ili filmova, već i zbog atraktivnosti vizualne komunikacije s drugim članovima obitelji ili prijateljima na većoj udaljenosti. Za razliku od uobičajene prakse korištenja Skypea u okruženju PC računala gdje je slika uglavnom vrlo loše kvalitete, korištenjem naših kamera ona se podiže na znatno višu razinu kvalitete slike. Uz već dobro poznatu mogućnost da pomoću funkcije Viera CAST možete uživati u gledanju vaših videozapisa, fotografija i informacija s interneta izravno na našim televizorima, sve više će biti dostupnog IPTV sadržaja. Osim suradnje s YouTube i Eurosport kanalima, od nedavno imamo dostupan i program EuroNews na više jezika. Ovo je jedan smjer u kojem će se razvijati televizija i sigurno je da će se u bliskoj budućnosti naša ponuda umnogostručiti.

HFM: Pozicija Panasonic brenda je oduvijek bila vrlo jaka na hrvatskom tržištu. Kakva je vaša trenutna pozicija na tržištu u usporedbi s vašim glavnim konkurentima?

IS: Unatoč prisutnoj recesije u posljednje dvije godine Panasonic je povećao svoju prodaju u dvoznamenkastim brojkama što samo znači da smo konkurenciji uzeli dio udjela na tržištu. Kao što možete primijetiti, Panasonic je kao brand postao sve više i više uočljiv na tržištu što kroz medijske kampanje što kroz demonstracije proizvoda u prodajnim lancima. Osim toga, optimizirali smo naše lokalne urede po zemljama jer svako tržište ima svoje posebnosti koje treba rješavati na različite načine. Na kraju, kad ste svjesni da imate odlične proizvode u različitim cjenovnim kategorijama, onda i uspjeh na tržištu ne može izostati.

HFM: Koji su vaši planovi razvoja i ponude Panasonic proizvoda na regionalnom ali i na hrvatskom tržištu u narednom periodu?

IS: Panasonic je prvenstveno proizvođač potrošačke elektronike i po tome je poznat na ovom području. Naš je zadatak u narednom periodu da kupce upoznamo i s drugim segmentom naše ponude a koji se odnosi na bijelu tehniku (mali kućanski aparati, perilice, klima uređaji, rashladni ormari i proizvodi za osobnu higijenu) i klima uređaje. Vjerujem da s navedenim proizvodima možemo nastaviti rast na regionalnom tržištu u narednim godinama. Na globalnom tržištu Panasonic donekle mijenja strategiju kupovanjem tvrtki koje u svojoj ponudi imaju proizvode ili tehnologiju koja se može vezati uz tako zvan "Green" energiju. Tu vidimo veliki potencijal za razvoj na globalnoj razini.