Bose smanjuje buku u vozilima

Nedjelja, 28.04.2019. 17:27

Američka tvrtka Bose razvila je QuietComfort Road Noise Control (RNC) tehnologiju kako bi proizvođačima automobila olakšao kontrolu zvukova unutar automobila, kamiona i terenaca.

Tehnologija bi trebali eliminirati neželjene zvukove unutar vozila koji su uzrokovani neravnim i oštećenim cestama. Isti problem se do sada rješavao oblaganjem podvozja debelim slojevima gume, korištenjem posebnih guma na kotačima i povećavanjem mase vozila. Međutim, Bose-ova tehnologija pristupa rješavanju problema putem audio-sustava vozila.

"Godinama su nas ispitivali zašto tehnologiju za uklanjanje neželjeno buke u slušalicama ne možemo primijeniti na unutrašnjost vozila. To je puno teže učiniti u većem prostoru poput kabine automobila, ali smo kroz različita istraživanja ipak uspjeli doći do rješenja”, kaže John Feng iz Bose-a.

Tehnologija koristi kombinaciju akcelerometara, mikrofona, softvera za obradu singla i audio sustava kako bi elektroničkim putem kontrolirala razine buke. Ukratko, akcelerometri postavljeni na kućište vozila mjere vibracije koje proizvode buku. Na temelju tih podataka zatim se izračunava signal za odstranjenje buke koji se "pušta" kroz audio sustav kako bi reducirao buku, dok mikrofoni unutar kabine konstantno bilježe razine buke i omogućuju sustavu momentalnu prilagodbu ovisno o podlozi po kojoj se vozilo kreće.

Sada se pregovori između Bose-a i proizvođača automobila nastavljaju, a RNC tehnologiju u prvim modelima mogli bismo vidjeti krajem 2021. godine.

INFO: www.bose.com