Kodi se vratio na Xbox

Petak, 19.01.2018. 14:07

Kodi, u startu pokrenut kao XBMP (Xbox Media Player), pa kasnije preimenovan u XMBC (Xbox Media Center), ime koje je korišteno godinama, nakon 7 godina se vratio na Xbox (One).

Kodi je nastao prije otprilike 15 godina kad je skupina programera odlučila napraviti media centar, a za Xbox su se odlučili jer je u to vrijeme bio jedan od najdostupnijih i najjeftinijih uređaja baziranih na x86 arhitekturi, imao je TV izlaz i optički čitač, a bio je i relativno jednostavan za "hakiranje".

KODI libreelec 8 2 embedded linux os released with patches for wpa2 krack broadpwn 518256 2

Nakon Xboxa, programeri su napravili verzije za Windows, Linux, OSX, Raspberry Pi i Android uređaje te se vrlo brzo proširio i postao jedan od najboljih programa za gledanje filmova, slušanje glazbe itd. Zbog mogućnosti nadogradnje pomoću proširenja, vrlo brzo je postao zanimljiv zbog ilegalnog sadržaja, iako originalni program ne dolazi s takvim sadržajem nego ga korisnici sami mogu dodati.

Zbog takvih proširenja, Kodi se nikad legalno neće pojaviti na Apple TV-u, a i povratak na Xbox One ne donosi sve mogućnosti koje ovaj program pruža. Tako će pristup biti moguć jedino u Video i Music mapama, mrežni pristup moguć je jedino preko NFS servisa, nije moguće pristupiti sadržajima s vanjskog diska ili Blu-ray čitača, a vjerojatno će biti problema i s nekim proširenjima, legalnim i ilegalnim.

INFO: www.xbox.com