Bluetooth 5, novi standard bežične tehnologije

Petak, 22.09.2017. 13:43

S obzirom na popularnost brojnih bežičnih i prenosivih uređaja, Bluetooth tehnologija nikada nije bila rasprostranjenija i postala je svakodnevnim djelo naših života.

A i dobre nove vijesti stižu iz same kompanije - naime, u korištenje će uskoro biti puštena i najnovija verzija tehnologije, Bluetooth 5. Uglavnom, najnovija verzija ove bežične tehnologije bit će bolja od bilo koje prethodne.

U prvom redu, s obzirom na prethodnu verziju (Bluetooth 4.2 Low Energy) bit će dvostruko brži, njegov raspon bit će četiri puta veći, dok će količina podataka koja će se moći prenijeti biti osam puta veća. Preciznije, u pitanju je brzina prijenosa podataka od 2 Mbps-a.

Bluetooth 5 logo horizontal black lettering Mala

Također, budući da će raspon nove tehnologije biti veći, svoje bežične zvučnike moći ćete smjestiti na veću daljinu od izvora zvuka (do čak 240m), a korisnici će također moći spojiti veći broj zvučnika na jedan izvor.

Treba spomenuti kako na tržištu trenutno nema previše uređaja koji su kompatibilni s Bluetooth "peticom", ali to bi se uskoro trebalo promijeniti, jer nova verzija polako osvaja sve širu podršku.

Samsung Galaxy S8, Galaxy S8 Plus, Galaxy Note8, LG V30, iPhone (8, 8 Plus, X) i OnePlus 5 jedini su uređaji trenutno kompatibilni s novom verzijom, ali taj bi se izbor u svakom slučaju trebao znatno proširiti do kraja godine.

Kako je nova verzije efikasnija baterije na uređajima trebale bi trajati dulje, dok je jedini "nedostatak" nove verzije taj što kvalitetu zvuka na uređajima ipak neće učiniti boljima.

INFO: Bluetooth