Nova generacija Microsoft HoloLensa s AI čipom

Ponedjeljak, 07.08.2017. 19:28

Microsoft uvodi revoluciju u VR (Virtual Reality - virtualna stvarnost) i AR (Augmented Reality - proširena stvarnost) okruženje zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Naime, Microsoft je nedavno objavio kako će iduća generacija HoloLens headseta posjedovati ugrađeni AI (Artificial Intelligence) čip. Ovaj prilagođeni čip, koji je Microsoft dizajnirao, ali ga neće i sam proizvoditi, imat će tu prednost da vizualno analizira materija direktno na uređaju, štedeći tako vrijeme jer materijal neće morati učitavati na cloud. Drugim riječima, time će se povećati brzina procesiranja, ali i praktičnosti i mobilnost jer uređaj neće uvijek morati biti povezan s Internetom.

Microsoft HoloLens 1

microsoft hololens medical studies

Ovakav razvoj situacije predstavlja važan korak u VR (Virtual Reality) i AR (Augemented Reality) kontekstu jer se niti jedna niti druga dosad nisu oslanjali na korištenje umjetne inteligencije. Naime, VR trenutno može izgledati ultra-realistično, ali još uvijek "zarobljen" svojim vlastitim strukturnim okruženjem. Uvođenje AI čipa omogućit će "probijanje“ tog zida.

HoloLens cut 667

U Microsoftu su se odlučili krenuti u ovom smjeru jer očito misle kako je to jedini način da se u budućnosti iskoriste svi potencijali VR-a i AR-a.

"Ovo je tip razmišljanja koji morate njegovati ako želite razviti AR uređaje koji su inteligentni sami po sebi. AR i AI predstavljaju budućnost informatike, a mi smo ponosni što prvi osvajamo te granice", rekao je Satya Nadella, CEO kompanije, na Microsoft Build konferenciji još u svibnju ove godine.Ukratko, ovaj tip procesiranja u stvarnom vremenu vjerojatno će proizvesti nove načine interakcije. Primjerice, brzom analizom podataka u stvarnom svijetu lako bi se mogli izračunati troškovi različitih vrsta proizvodnje, što bi korisnicima uvelike olakšalo donošenje poslovnih odluka.

INFO: www.microsoft.com