Google ulazi na tržište VR proizvoda

Četvrtak, 18.02.2016. 07:42

Koncem prošle godine, američki tehnološki gigant, Google Inc., osnovao je unutar kompanije vlastiti VR (virtual reality) odsjek. Na čelo novoosnovanog odjela postavljen je Clay Bavor, nekadašnji izvršni predsjednik Googleova odjela za upravljanje proizvodima tvrtke. Bavor je, naime, i ranije radio na razvoju Googleovih vlastitih VR proizvoda, među kojima je i dosad najzvučniji izdanak - Google Cardboard.

Iz Googlea je stigla i službena potvrda o pokretanju VR odjela, ali bez posebnih detalja. Nije poznato koliki će broj ljudi odjel zapošljavati.

Za one koji ne znaju o čemu se točno radi, prvo par riječi o Google Cardboardu. Naime, riječ o jednostavnom VR smartphone adapteru koji dolazi s lećama i magnetskim prstenom kao inputom i koji je prvi puta predstavljen na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji kompanije još 2014. godine. Cardboard je isprva krenuo kao "20-postotni projekt" - što je termin koji označava čuvenu Googleovu politiku prema kojoj zaposlenici mogu iskoristit 20 % svog slobodnog vremena za hobističke projekte - Davida Coza i Damiena Henryja na pariškom Google Cultural Institute.

Google cardboard.MALA

Google s Cardboardom u početku nije imao ozbiljnijih planova, i oko 10.000 primjeraka Cardboarda bilo je podijeljeno (a ne prodano) različitim developerima na istoj konferenciji, jer su u Googleu htjeli potaknuti korisnike da sami izrađuju svoje primjerke. Međutim, nakon što su kompanije poput DODcase pokazale snažan interes za ovaj proizvod, Google je korisnike koji su željeli kupiti a ne izraditi uređaj, počeo izravno povezivati s drugim proizvođačima Cardboarda. Do konca prošle godine, prema podacima iz kompanije, isporučeno je oko 500.000 primjeraka. Tako je cijela priča, od neobaveznih hobističkih početaka, dogurala, čini se, do projekta od strateške važnosti.

Osnivanje posebnog odsjeka i najave novog zapošljavanja mogu se, čini se, tumačiti samo na jedan način - Google postavlja temelje ne samo za Cardboard, nego i za ostale VR smartphone adaptere koji su dostupni na tržištu. Jasno je kako Google namjerava učiniti operativni sustav Android glavnom platformom za VR. Ono što će biti zanimljivo vidjeti jest kako će se razviti cijela priča  između Cardboarda i Gear VR-a, jer oba rade na istom operacijskom sustavu, ali međusobno nisu kompatibilna.

google cardboard android VR mala

Za kraj, kao ilustraciju samo jedne od potencijalnih praktičnih aplikacija VR-a, spomenimo ovu vijest. Nedavno je, naime, u Miamiju uz pomoć Google Cardboarda obavljena uspješna operacija srca na četiri mjeseca starom djetetu. Teegan Lexcen rodila sa s malim, disfunkcionalnim srcem i bez lijevog plućnog krila. Fragilnost dječjeg srca zahtjevala je vrlo kompliciran zahvat.

Kirurg Juan-Carlos Muniz, međutim, prebacio je 2D rendgenske snimke u stereoskopske fotografije i aploudao ih na svoj iPhone. Koristeći Google Cardboard Muniz je i vizualizirao slike i detalje, te je, nakon što je pažljivo proučio oblik srca, mogao odlučiti koji dio tijela predstavlja najbolje mjesto za operacijski rez. Operacija je trajala sedam sati i bila je uspješna.

Do sada, VR u medicini nije bio široko korišten, prije svega zbog skupoće i veličine potrebne opreme. Međutim, s pojavom jeftinijih i praktičnijih opcija, nema sumnje taj će se trend vrlo brzo početi mijenjati.

INFO: www.google.com