Počinje festival JAZZ.hr / jesen 2019

Ponedjeljak, 14.10.2019. 08:08

Ljubitelje jazz glazbe ovaj tjedan očekuje jesensko izdanje festivala JAZZ.hr koji će održati u dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj Akademiji od 17. do 19. listopada.

Festival otvara poljski jazz pijanist, producent i skladatelj filmske glazbe, Leszek Moždžer otvorit će festival 17. listopada. Smatraju ga najboljim poljskim jazz glazbenikom, a proglašavan je i najboljim jazz pijanistom tijekom niza godina.

Osim s najboljim poljskim jazz glazbenicima, surađivao je i s mnogim međunarodno priznatim glazbenicima, među kojima su Pat Metheny, Arthur Blythe, Buster Williams, Billy Harper, Joe Lovano, Archie Shepp, David Liebman, Lester Bowie, Marcus Miller, John Scofield, Steve Swallow i Eddie Daniels. Snimio je više od 100 albuma, od kojih mnoge kao vođa sastava ili solo. Moždžerovo gostovanje u Zagrebu ostvareno je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske.

Među vrhunskim svjetskim glazbenicima koje će publika imati priliku poslušati na jesenskom jazz festivalu je i fantastični virtuoz harfe Edmar Castaneda. Rođeni Kolumbijac, Castaneda je jazz otkrio u New Yorku gdje se je preselio s ocem, a u društvo jazz glazbenika uveo ga je legendarni Paquito D'Rivera. Svojim talentom i virtuoznim sviranjem, Castaneda je osvojio globalnu jazz publiku kao jedan od najinovativnijih glazbenika svih vremena.

Tijekom dugogodišnje karijere surađivao je s vrhunskim glazbenicima raznih žanrova: Hiromi, Johnom Scofieldom, Gonzalom Rubalcabom, Marcusom Millerom, Stingom, Joeom Lockeom, Rickiejem Leeom Jonesom, The Yellowjacketsima, Pacom De Luciom, Johnom Patituccijem, Ivanom Linsom i svojim mentorom Paquitom D'Riverom. Edmar Castaneda na festivalu nastupa 18. listopada.

ZZ Quartet Ratka Zjače nastupit će 19. listopada ove godine u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu te će zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala Jazz.hr/jesen. Hrvatski gitarist Ratko Zjača, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, dobitnik je HDS-ove nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za 2018. godinu za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe nakon 25 godina skladateljske i diskografske karijere.

Ratko Zjača, Simone Zanchini, Adam Nussbaum i Martin Gjakonovski čine grupu ZZ Quartet koji njeguju s jedne strane klasičnu jazz a u isto vrijeme pomiču granice slobodne improvizacije.

 

Ulaznice za sve koncerte festivala Jazz.hr/jesen možete nabaviti na adresi ulaznice.hr, koncerti počinju u 19:30 sati, a više informacija o ovom, ali i o drugim jazz događajima možete potražiti na hrvatskom jazz portalu jazz.hr