Ovaj tjedan se održava 28. po redu festival Jazz.hr/jesen

Ponedjeljak, 15.10.2018. 08:45

Za sve ljubitelje jazz glazbe ovaj tjedan je od posebnog značaja jer se u Zagrebu održava 28. po redu festival Jazz.hr/jesen. Održat će se na novoj lokaciji, u Jazz i Cabaret clubu Kontesa, od 17. do 21. listopada 2018., a predstavit će se niz uglednih jazz glazbenika i sastava. 

Svih tih proteklih godina na ovom su festivalu, među ostalima, nastupile zvijezde jazza kao što su: Charles Lloyd, Ravi Coltrane, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer, Brad Mehldau, Jim Hall, Lee Konitz, Bob Brookmeyer, Paquito D'Rivera, Jason Moran, Gonzalo Rubalcaba, Gary Bartz, Danilo Perez, Ernie Watts, Uri Caine, Maria Schneider, Oregon, Chico Freeman, Steve Kuhn, Bugge Wesseltoft, Chris Potter, Ray Anderson, Mike Mainieri i Gerald Clayton.

Organizator festivala, Hrvatsko društvo skladatelja, i dalje ustraje na konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

Ovogodišnji festival svojim će nastupom otvoriti Samo  Salamon Bassless Trio s gostom, jednim od najboljih svjetskih usnih harmonikaša, inovativnim Howardom Levyjem. Počasni građanin svojeg rodnog grada Geela, višestruko nagrađivani svestrani belgijski pijanist i skladatelj Jef Neve nastupit će sa svojim triom.

Poljski Marcin Wasilewski Trio na zagrebačkom će koncertu predstaviti novi album “Live”, svoje peto diskografsko izdanje za diskografsku kuću ECM koju su kritičari DownBeata i ove godine proglasili najboljom. Gitarist i skladatelj Zoran Majstorović će uz svoj međunarodni trio predstaviti vibrafonista Joea Lockea kojeg je u ovogodišnjem izboru Međunarodna udruga jazz novinara proglasila najboljim sviračem vibrafona i srodnih glazbala na svijetu.

Sa svojim stalnim kvartetom nastupit će američki trubač i skladatelj Ambrose Akinmusire jedan je od najcjenjenijih jazz glazbenika današnjice kojeg su i ove godine kritičari DownBeata proglasili najboljim jazz trubačem na svijetu.

Festival Jazz.hr/jesen poznat je i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će dan poslije nastupa u Kontesi održati glazbenu radionicu na Muzičkoj akademiji. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu kluba Kontesa ili preko weba na www.ulaznice.hr

INFO: Festival Jazz.hr/jesen

 

Raspored koncerata Jazz.hr/jesen 2018. (17. - 21. 10. 2018.)

Jazz & Cabaret Klub Kontesa

Početak u 21:00 sat


srijeda, 17. 10. 2018.

Samo Šalamon Bassless feat. Howard Levy
Howard Levy - usna harmonika / harmonica
Samo Šalamon - gitara / guitar
Nino Mureškič - udaraljke / percussion

četvrtak, 18. 10. 2018.

Jef Neve Trio
Jef Neve - glasovir / piano
Lennart Heyndels - kontrabas / bass
Jens Bouttery - bubnjevi / drums

petak, 19. 10. 2018.

Marcin Wasilewski Trio
Marcin Wasilewski - glasovir / piano
Slawomir Kurkiewicz - kontrabas / bass
Michal Miskiewicz - bubnjevi / drums

U suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu

subota, 20. 10. 2018.

Zoran Majstorović, guest star Joe Locke
Joe Locke - vivrafon / vibraphone
Zoran Majstorović - gitara / guitar
Simone Serafini - kontrabas / bass
Klemens Marktl - bubnjevi / drums

nedjelja, 21. 10. 2018.

Ambrose Akinmusire Quartet
Ambrose Akinmusire - truba / trumpet
Sam Harris - glasovir / piano
Harish Raghava - kontrabas / bass
Justin Brown - bubnjevi / drums