15 najslušanijih Classic Rock pjesama

Petak, 06.10.2017. 07:40

Vjerojatno ste se ponekad zapitali koja je najslušanija klasična rock pjesma. Na ovo pitanje nije jednostavno odgovoriti jer svako podneblje, država, grad, radio stanica,.. ima svoje favorite i liste popularnosti.

Osim toga, teško je ponekad odlučiti i koje se rock grupe mogu svrstati u kategoriju Classic Rock izvođača.

 

classicrock grx final OPT

 

Odgovor na ovo pitanje je pokušala dati vrlo utjecajna američka web stranica za statističku obradu podataka - FiveThirtyEight. Ona je obradila podatke slušanosti s 25 radio stanica diljem Amerike, ali je naknadno uključila i podatke tvrtke The Echo Nest (u vlasništvu moćnog Spotifyja), kako bi generirala dodatne parametre pa i same preporuke pjesama.

Metodologija nije nepoznanica, uzme se najutjecajnija grupa za koju se može reći da pripada Classic Rock žanru, npr. Led Zeppelin, i onda se oko nje generiraju ostali izvođači koji su matematički odabirani na osnovi podataka s top lista, intervjua, želja slušatelja, foruma,…, zapravo svega što im je na Internetu dostupno da pročitaju.

Na temelju svih podataka nastala je ova lista od 15 najslušanijih klasičnih rock pjesama na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

hickey feature classicrock table OPT