Počinje nova sezona Jazz.hr

Srijeda, 18.02.2015. 19:22

U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog uskoro počinje nova koncertna sezona Jazz.hr, u sklopu koje će nastupiti afirmirani glazbenici različitih pristupa Jazz glazbi.

Među prvima nastupa glazbenik svjetskog glasa, sopran i tenor saksofonist Ravi Coltrane. Sin legendarnog glazbenika Johna Coltranea, ime je dobio po indijskom sitaristu i velikim očevim prijateljem Raviju Shankaru, nadahnjuje se stvaralaštvom svoga oca, ali je uspio izbjeći zamku oponašanja. U Zagrebu će se predstaviti s novim kvartetom s kojim je zapalio sve svjetske pozornice.

Jazzist koji je nastupao sa Stingom, The Eurytmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Titom Puenteom i Celiom Cruz, multiinstrumentalist Chico Freeman u Zagrebu će se predstaviti izvedbama vlastitih djela i programom što ga je posvetio svojem mentoru, legendarnom bubnjaru Elvinu Jonesu.

Američki all star sastav Oregon, u kojem sviraju četvorica uglednih multiinstrumentalista: Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore i Mark Walker, već 45 godina svira kreativan i prepoznatljiv glazbeni amalgam jedinstvenog zvuka zasnovan na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom, ali i tradicijskom glazbom raznih naroda.

Pijanist Steve Kuhn, poznat po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, ugled je stekao svirajući s vlastitim triom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju i s kojima će nastupiti u Zagrebu.

Transhistria Ensemble pjevačice Tamare Obrovac, dobitnice nagrade International HDS-a, najavljuje još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvukove zanimljivih istarskih dijalekata i nepredvidive međuigre glazbenika na pozornici.

Medijski pokrovitelj koncerata u ovogodišnjoj sezoni Jazz.hr je i naš magazin.

Foto: Ravi Coltrane (Deborah Feingold)

Jazz.hr 2014/2015
Mala dvorana "Lisinski", početak u 20 sati

25. 2. 2015. - Ravi Coltrane Quartet
Ravi Coltrane - sopran i tenor saksofon
David Virelles - glasovir, klavijature
Dezron Douglas - kontrabas
Johnathan Blake - bubnjevi

6. 3. 2015. - Chico Freeman Quartet
Chico Freeman - sopran i tenor saksofon
Caryl Baker - glasovir
Emanuel Schnyder - kontrabas
Luigi Galati - bubnjevi

9. 4. 2015. - Oregon
Ralph Towner - gitara, glasovir
Paul McCandless - oboa, sopran saksofon
Glen Moore - kontrabas
Mark Walker - udaraljke, bubnjevi

7. 5. 2015. - Steve Kuhn Trio
Steve Kuhn - glasovir
Buster Williams - kontrabas
Billy Drummond - bubnjevi

28. 5. 2015. - Tamara Obrovac Transhistria Ensemble
Tamara Obrovac - glas, flauta
Uroš Rakovec - gitara, mandolina
Fausto Beccalossi - harmonika
Žiga Golob - kontrabas
Kruno Levačić - bubnjevi